zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven komen steeds vaker in actie bij discriminatie

23 maart 2015 - Steeds meer bedrijven komen in actie als blijkt dat zij discrimineerden: 83 procent. Dat concludeert het College voor de Rechten van de Mens op basis van het jaarverslag over 2014. De cijfers tonen een toename van het aantal meldingen over racisme: een stijging van bijna 40 procent.

Ook het aantal verzoeken om een uitspraak over racisme steeg met 25 procent. Afgelopen jaar stond het maatschappelijk debat in het teken van discriminatie, opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen, veiligheid van de Groningers en participatie in samenleving. Een peiling onder mensen met een beperking maakt duidelijk dat er nog te veel obstakels zijn die meedoen voor hen onmogelijk maken.



Vragen en verzoeken
In 2014 beantwoordde het College ruim 4.000 vragen en reacties, ontving het 463 verzoeken om een uitspraak door het College en deed het in 179 zaken uitspraak. Het aantal verzoeken om een uitspraak over afkomst steeg het meest: achttien procent naar 24 procent. Bij de uitspraken waren geslacht (24 procent), leeftijd (zeventien procent) en afkomst (zestien procent) de drie meest voorkomende discriminatiegronden. 56 procent van de zaken bij het College gaat over discriminatie op de arbeidsmarkt. Laurien Koster: "21 maart was de Internationale dag tegen Racisme en Discriminatie. De cijfers van het College maken duidelijk dat deze dag nog altijd heel belangrijk is."

Bedrijven in actie
In 83 procent van deze zaken waarin het College uitspraak deed nam het bedrijf maatregelen om de discriminatie ongedaan te maken of in de toekomst te voorkomen. Dit is zes procent meer dan in 2013. Denk aan het aanbieden van excuses of een schadevergoeding. Maar veel vaker nemen bedrijven echt structurele maatregelen om discriminatie in de toekomst te voorkomen. Voorbeelden zijn voorlichting aan werknemers en het aanpassen van het beleid of kledingreglement. Laurien Koster, voorzitter: "Het is een hele mooie ontwikkeling dat steeds meer bedrijven er alles aan doen om discriminatie te voorkomen. Mensenrechten liggen dan ook aan de basis van de vraag wat voor bedrijf u wilt zijn. Ontwijkt u alles waar u denkt last van te hebben, houdt u zich keurig aan de regels of loopt u voorop en maakt u respect voor mensenrechten tot een asset?"

Participatie voor mensen met een beperking niet vanzelfsprekend
Meer ambitie van de overheid is nodig om de samenleving inclusiever te maken. Dat concludeert het College na een peiling onder mensen met een beperking. Mensen met een beperking lopen in het dagelijks leven nog te vaak tegen allerlei obstakels op. Dat maakt het voor hen moeilijk om aan werk te komen, naar school te gaan of om met het openbaar vervoer te reizen. Ruim 2.000 mensen reageerden op de peiling. Een moeder zegt: "Er zijn teveel dingen waar ik en mijn gehandicapte zoon tegenaan 'lopen' om hier te beschrijven. Denk aan een speeltuin, winkels, bestrating, maar bovenal onbegrip van mensen. We leven in een prestatiesamenleving die gericht is op mensen zonder beperking." Het College vindt daarom dat er een campagne nodig is om het bewustzijn te vergroten over de obstakels die mensen met een beperking tegenkomen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meldpunten Discriminatie werken goed
  Veilige organisatiecultuur nodig tegen uitval werknemer met psychische aandoening
 Meer discriminatie gemeld in 2013
 Zwangerschapsdiscriminatie op de arbeidsmarkt blijvend probleem
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10