zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Europese CFO’s: Vooruitzichten voor economie en bedrijf positief

20 maart 2015 - De economie lijkt zich snel te herstellen. Uit de meest recente cijfers van de CFO Survey, blijkt bijna de helft van de financieel directeuren positiever gestemd over de economische vooruitzichten én over het eigen bedrijf.

44 procent van de ondervraagden denkt dat het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om staatsleningen op te kopen niet het gewenste effect op de economie gaat hebben. CFO’s zien meer heil in structurele hervormingen en plannen die zijn gericht op grootschalige investeringen. CFO Survey Europe is een initiatief van TIAS School for Business and Society en Duke University.


 
Optimisme onder financieel directeuren in Europa
Het optimisme onder de Europese CFO’s over de vooruitzichten van de eigen economie is goed op weg naar het oude niveau. Gedurende het eerste kwartaal van 2015 zagen we een stijging in het aantal optimisten naar 48 procent, vergeleken met 32 procent in het vorig kwartaal. Het gemiddelde optimisme niveau is gestegen van 53 naar 58 (op een schaal van 0-100). Tevens zien we dat het vertrouwen in het eigen bedrijf ook is toegenomen naar bijna 66 op een schaal van 100. Alles wijst erop dat de economie zich herstelt.
De bereidheid tot investeren is ook flink toegenomen met een verwachte groei in investeringen voor de komende twaalf maanden van gemiddeld 6.2 procent. Dit vertegenwoordigt niet alleen een stijging voor het derde kwartaal op rij maar ook een niveau dat sinds eind 2010 niet meer is bereikt. Bovendien verwacht een derde van de bedrijven dit jaar nog een acquisitie te voltooien waarbij het in gemiddeld 55 procent van de gevallen een buitenlandse overname betreft. Ruim twintig procent zegt voornemens te zijn om het bedrijf, of een deel daarvan, te verkopen.

Weinig vertrouwen in het ECB programma
De ECB is deze maand van start gegaan met het maandelijks opkopen van staatsobligaties bij banken om zo de economie en de inflatie in de eurozone te stimuleren. Met een looptijd van negentien maanden kost het opkoopplan in totaal 1.140 miljard euro. Banken krijgen door de verkoop van obligaties meer geld in kas. Als zij dit uitlenen aan burgers en bedrijven kunnen deze vervolgens hun bestedingen opvoeren, waardoor de economische groei gestuwd wordt. Op die manier zou ook de inflatie (momenteel een groot punt van zorg) eindelijk weer kunnen toenemen. Zo is althans de theorie. Slechts 23 procent van de ondervraagden gelooft echter dat dit daadwerkelijk zal gebeuren. Bijna 40 procent van de financieel directeuren is namelijk van mening dat het ECB programma uiteindelijk alleen ten goede komt aan de financiële markten zonder dat de reële economie daarvan zal profiteren.
 
Vraagtekens
"Het is niet verwonderlijk dat het Europese bedrijfsleven vraagtekens zet bij de effectiviteit van dit programma. Als we doorvragen, blijkt zelfs dat meer dan 60 procent van de CFO’s verwacht dat het ECB-programma geen enkel voelbaar effect gaat hebben voor hun eigen bedrijf. We hebben natuurlijk sinds enkele jaren kunnen zien dat banken veel terughoudender zijn geworden in het verstrekken van leningen. Onder politieke en maatschappelijke druk hebben zij het risicoprofiel van hun balansen moeten bijstellen. Dit heeft er niet alleen toe geleid dat zij nu hogere kapitaalbuffers aanhouden, maar juist ook strengere toetsingscriteria hanteren voor bedrijven en burgers die in aanmerking willen komen voor een lening. Het feit dat er nu meer geld in het financiële systeem gepompt wordt, betekent dus niet automatisch dat het daarmee voor bedrijven ook makkelijker wordt om een lening af te sluiten," aldus Kees Koedijk, decaan en directeur van TIAS School for Business and Society.
 
Structurele hervormingen
Europese CFO’s hebben dan ook veel meer vertrouwen in structurele hervormingen (meer dan 80 procent) of in investeringsprogramma’s zoals bijvoorbeeld het European Fund for Strategic Investments (EFSI), voorgesteld door Jean-Claude Juncker. Dit laatste plan zou 315 miljard euro aan externe investeringen voor grote projecten moeten kunnen aantrekken. Meer dan 70 procent van de ondervraagde CFO’s denkt dat dit plan een positief effect zal hebben op de Europese economie. 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Past HR-beleid Europese bedrijven nog wel in deze tijd?
 Nederlandse CFO gelukkiger dan buitenlandse collega's
 Europese CFO's: op personeel wordt niet langer bezuinigd
 CFO’s: publiek wantrouwen belet economische groei
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10