zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

‘Helaas is de keus niet op u gevallen…’ Wat als u afwijzing na afwijzing krijgt?

11 maart 2015 - ‘Helaas is de keus niet op u gevallen. Er zijn kandidaten die beter aansluiten bij het gevraagde profiel.’ Daar gaat u weer, de zoveelste afwijzing. Niet genoeg werkervaring, niet de juiste opleiding, ze willen liever iemand uit de branche. Om nog maar te zwijgen over de sollicitaties waar u nooit meer iets van hoort.

U krijgt afwijzing op afwijzing en ziet de einddatum van uw uitkering in zicht komen. Ondanks dat u een degelijke studie hebt afgerond en een goed CV hebt bent u al maanden of misschien zelfs langer op zoek naar werk. Er zitten weken bij dat u wel tien sollicitaties de deur uitdoet, maar steeds krijgt u weer die teleurstellende reactie. Dat valt zwaar.



Negatieve gedachten 
Gertrud de Witte van ESENZIA WerkgelukCoaching: "Teleurstelling wordt frustratie en frustratie dreigt om te slaan naar cynisme. Gedachten als ‘Zie je wel, ik ben te oud, niemand wil me meer.’ Of ‘Ik heb te weinig ervaring, het gaat me nooit lukken’ gaan dan de boventoon voeren. De machteloosheid die uit deze uitspraken klinkt gaat recht door het hart. U kunt het niet meer opbrengen om dat stapje extra te zetten, want het maakt toch niet uit. U bent ontmoedigd geraakt en voelt u slachtoffer van de omstandigheden."
 En als u zo ver bent dat deze gedachten u dagelijks parten gaan spelen, wordt het tijd om op te passen. Hoe cynischer en nonchalanter u wordt, hoe meer u dit gaat uitstralen. En hoe verklaarbaar deze gedachten en gevoelens ook zijn, het gaat u niet verder helpen. Tijd dus om er iets aan te doen!
 
Zeven spelregels
Hoe blijft u gemotiveerd als het maar niet wil lukken met werk vinden? De Witte heeft de zeven belangrijkste spelregels voor u op een rij gezet om de moed erin te houden:
 
Spelregel 1)  Blijf in contact met uw passie
Herinner uzelf iedere dag aan uw passie. Waarom wilt u zo graag dit werk doen? Wat wilt u ermee bereiken? Wat draagt u bij (aan uw medemens, de organisatie, de wereld, de mensheid, of anders) door het werk dat u graag wilt doen? Probeer het niet alleen te denken maar voel het ook in uw lijf! Laat uw hart en uw buik spreken. Dit gevoel zal vele malen krachtiger zijn dan de teleurstelling van afwijzing. Blijf contact houden met en geloven in uw passie. Aim high and don’t settle for less!
 
Spelregel 2) Zorg voor een normaal dagritme en blok tijd in uw agenda om te solliciteren
Zet uw wekker om dezelfde tijd als u normaal zou doen als u naar werk gaat en slaap geen gat in de dag. Laat de snooze-knop voor wat het is, sta gelijk op, neem een douche, eet een gezond ontbijt en maak een ommetje door de frisse buitenlucht. Zo begint u uw dag goed. Zorg ervoor dat u iedere week dagdelen of uren in uw agenda heeft geblokkeerd om met werk zoeken bezig te zijn. Maak deze heilig en alleen in geval van overmacht wijkt u hiervan af. Solliciteren kost nu eenmaal veel tijd en energie, dus neem het serieus.
 
Spelregel 3) Plan tijd om leuke dingen te doen en te ontspannen
Van sommige werkzoekenden hoor ik wel eens dat ze bijna dag en nacht bezig zijn met solliciteren. Dat is toch niet vol te houden? Bovendien bent u dan waarschijnlijk zo krampachtig bezig dat er weinig enthousiasme meer doorschemert in uw sollicitatieactiviteiten. Neem tijd om tussen sollicitatieactiviteiten door naar buiten te gaan en te bewegen. Of gezellig af te spreken met een vriend(in). Daar doet u veel meer positieve energie op dan urenlang naar vacatures zitten turen. Blokkeer dus ook elke week tijd in uwe agenda om iets leuks te doen. Een boek lezen, film kijken, shoppen, koffie drinken met iemand, het maakt niet uit. En ga u hier vooral niet schuldig over voelen! U zult zien dat u daarna weer met hernieuwde energie verder kan.
 
Spelregel 4) Stel doelen
Als u geen duidelijk doel hebt, kunt u stuurloos worden. U hebt dan niets om u op te focussen en u zult merken dat u weinig presteert op een dag. Stel daarom specifieke, meetbare en realistische doelen voor de middellange termijn. Bepaal dan wat u de komende week wilt bereiken. En specificeer dat ook per dag of tijdsbestek dat u bezig gaat met werk zoeken. Door bijvoorbeeld met uzelf af te spreken: vandaag heb ik netwerkcontact A gebeld, op twee vacatures gereageerd en gespard met mijn buddy’s. En vergeet niet uzelf te belonen als u een bepaald doel behaald hebt!
 
Spelregel 5) Verzamel mensen om u heen die u stimuleren en inspireren
Vraag uw vrienden en familie om u feedback te geven. Zodra ze merken dat u minder goed in uw vel zit, kunnen ze u erop wijzen. Dan bent u er vroeg bij en kunt u er tijdig wat aan doen. Zoek ook contact met andere werkzoekenden. Vorm een inspiratiegroep met andere werkzoekenden en wissel ervaringen, advies en tips uit. U kunt het ook gebruiken om stoom af te blazen. Spreek minimaal een keer per week af om strategieën én successen te delen. Dit kunt u verder ondersteunen door bijvoorbeeld een Facebookgroep in het leven te roepen waarin u uw doelen, vragen, frustraties en successen met elkaar deelt. Helpt u dit te weinig en komt u zo niet verder? Schakel dan de hulp in van een loopbaancoach die u kan helpen uw presentatie en zoekstrategie aan te scherpen. Bepaal wie en wat u nodig heeft om gemotiveerd en geïnspireerd te blijven!
 
Spelregel 6) Blijf geloven in uzelf en uw eigen kunnen
Een werkzoekende zei daarover: ‘Fietsen leren we met zijwieltjes en we zijn geen geboren zwemmers. De weg naar succes is ook vol met obstakels, en wat mij betreft zijn obstakels er om overwonnen te worden. Ik hou vol en blijf mijn hart volgen. Ik hou de moed erin door mijzelf uitdagingen te geven waar ik op korte termijn aan kan werken. Door in plaats van zeventig nu tachtig baantjes te zwemmen, of door allerlei contacten op te bellen om te kijken of zij mij tips kunnen geven voor het vinden van een baan.’ De sleutel ligt dus vooral in uw mentaliteit. Volhouden dat u ergens goed in bent, terwijl de ene na de andere afwijzing in uw mailbox verschijnt, is zeker geen makkelijke opgave. U kunt de ontmoediging echter wel voorkomen: het is een kwestie van uw brein trainen. Wees u bewust van uw ‘doemdenkmomenten’ en ga dan actief kijken naar de andere, positieve kant: Welke talenten heb ik allemaal? Waar wil ik ze zo graag voor inzetten? Waarin ben ik waardevol voor een organisatie? Zo groeit uw zelfvertrouwen.
 
Spelregel 7) Ontwikkel uzelf
Gebruik de extra tijd die u heeft om uzelf te ontwikkelen. Kijk of er trainingen of cursussen zijn die u verder gaan helpen in uw zoektocht en uw verdere loopbaan. Maar er zijn ook andere manieren om uzelf te ontwikkelen en uw vlam brandende te houden. Ga bestaande kennis inzetten voor een andere bestemming dan u gewend bent. Het doen van ontwikkelingswerk kan uw horizon verbreden en u een nuttig gevoel geven. Of vrienden ergens mee helpen kan ook fijn zijn. Ook kunt u zich ontwikkelen in het bewust dankbaar zijn voor wat er wél is. Houd bijvoorbeeld dagelijks bij welke zaken u die dag gelukt zijn, waar u trots op bent of iets leuks dat die dag gebeurt is.
 
Motivatie vasthouden
Als u zich aan deze spelregels houdt, zult u merken dat u uw motivatie gemakkelijker kunt vasthouden en dat negativiteit en cynisme geen grip op u krijgen. Want cynisme is uw grootste vijand als u werk zoekt. Het zorgt er niet alleen voor dat u minder effectief wordt, maar ook dat u zich minder gelukkig voelt. En daarmee creëert u een minder positieve en enthousiaste uitstraling die voelbaar is in al uw sollicitatieactiviteiten.

 
 Doorsturen   6 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Afwijzing zet aan tot meer ideeën
 Werkzoekende krijgt geen reactie op sollicitatie
 Sollicitant ergert zich aan algemene afwijzingen
 Vier redenen waarom u talent makkelijk over het hoofd ziet
 
 
reacties
 
Edwin Bathoorn  |   | 
11-03-2015
 | 
12:36 uur
Hallo leuk artikel
Ludi  |   | 
12-03-2015
 | 
15:29 uur
Heel goed verwoord wat er in je hoofd kan spelen wanneer je niet bewust omgaat met het gevaar van groeiend cinisme. Bewust omgaan met je gedachten is hier ne belangrijke speler.....
Een artikel met een sterretje voor werkzoekenden.
MJ  |   | 
13-03-2015
 | 
10:17 uur
Het moeilijkste vind ik toch om mensen om je heen te verzamelen die je stimuleren. Hier krijg ik alleen te horen, houd rekening met je leeftijd dat je waarschijnlijk geen werk meer krijgt.
Dat doet mij toch vaak de moed in mijn schoenen zakken en weet ik niet meer waar ik het moet zoeken.
Ik ben op het moment ook niet meer echt gemotiveerd.
Ik ben secretaresse, maar aangezien dat je al leest van dat de vraag naar secretaresse steeds minder wordt door de digitalisering. Weet ik het helemaal niet meer. Zou graag WMO consulent doen, maar daar heb ik dan weer geen ervaring mee. Heb al meerdere brieven geschreven voor een stage periode. Maar dat lukt ook niet Ja, wat moet je dan. Dan word je toch moedeloos.
ck  |   | 
16-03-2015
 | 
12:13 uur
Zelf positief blijven wordt bemoeilijkt door de houding van de ''werkcoach'' bij UWV. De openingszin van de coach '' ja, het valt niet mee als je de 50 bent gepasseerd''. Of die van de cursusleider voor de door het UWV opgelegde cursus ''laten we maar snel beginnen want ik heb een pestbui''. Beide opmerkingen geven je als 50+er niet de indruk dat het UWV je echt kan begeleiden bij je zoektocht naar nieuw werk.
M.W  |   | 
16-03-2015
 | 
15:01 uur
Het is inderdaad vervelend dat je afwijzing naar afwijzing krijgt maar er zijn gewoon veel werkelozen. Blijf jezelf ontwikkelen en er zal heus, ook voor de ouderen onder ons iets voorbij komen. Je moet het wel zelf doen. Anderen kunnen je helpen maar uiteindelijk zul je jezelf moeten 'verkopen'. Zelf heb ik veel steun aan positieve mensen om mij heen en volg momenteel weer eens studie waar ik eerder niet aan toe kwam.
Adriaan  |   | 
19-03-2015
 | 
08:57 uur
Beste allemaal,

Tja, dat vind ik herkendbaar: de moed die in de schoenen zakt. Om op een positieve manier om te gaan met werkeloosheid/ de situatie waarin je op zoek 'moet' naar werk, is in 2013 het 'In Between Café' bedacht. Dit is maandelijks bij elkaar komen van werkzoekenden (baan- en opdrachtzoekenden(ZZP-ers)). Op dit moment actief in Leidsche Rijn, De Bilt en binnenkort startend in Emmeloord.
De initiatiefnemers hebben voor ogen om te kijken naar de kwaliteiten/ potentie van mensen in plaats van de 'beperkingen'. We bieden geen kant-en-klare banen, maar zijn wel toegankelijk, verbindend en motiverend.
Misschien ook iets voor jullie om in jullie omgeving te starten?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10