zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Complimentendag: Werkend Nederland krijgt zelden compliment van de baas

2 maart 2015 - Het geven van complimenten blijkt geen gewoonte te zijn op de Nederlandse werkvloer. 59 procent van de werknemers hoort het alleen van de baas als hij of zij iets fout doet. Dit terwijl een ruime meerderheid (85 procent) aangeeft juist graag complimenten te krijgen.

Dat blijkt uit onderzoek van Wetten van de Werkvloer, een platform van NationaleVacaturebank, onder 1.000 Nederlandse werknemers in het kader van Nationale Complimentendag op 1 maart.


 
Niet vaak genoeg of overdreven?
Ruim een op de tien werknemers wordt wél overladen met positieve woorden van hun baas. Ook collega’s geven elkaar regelmatig een pluim. Meer dan de helft (52 procent) vindt zelfs dat je dit niet vaak genoeg kunt doen. Ingrid Spierts van NationaleVacaturebank: "Met de nuchtere Hollandse mentaliteit zijn complimenten niet aan de orde van de dag op de werkvloer. Toch krijgen werknemers graag vaker een compliment, vooral van hun baas. De meesten geven dan ook het goede voorbeeld door regelmatig een pluim uit te delen aan collega’s." Sommige respondenten (36 procent) zijn wat kritischer over complimenten geven en vinden dat je pas iets positiefs zegt als een collega het echt verdiend heeft. Zes procent vindt complimenten geven aan collega’s zelfs overdreven.

Geen complimenten over uiterlijk van collega’s
Seksueel getinte opmerkingen en complimenten over het uiterlijk van een collega zijn taboe op de werkvloer. 78 procent van de ondervraagden geeft aan nooit een dergelijk compliment te geven aan collega’s. Een op de vijf heeft daar echter geen enkel probleem mee. Zij delen alles op de werkvloer, maar dit valt niet altijd in goede aarde. Dertien procent van de werknemers staat namelijk niet graag in de belangstelling en vindt het ongemakkelijk om een compliment te krijgen. Een enkeling geeft aan complimenten ronduit vervelend te vinden. Spierts: "Omdat Nationale Complimentendag dit jaar op zondag 1 maart viel, roepen we heel Nederland op om op maandag 2 maart óók op de werkvloer complimentendag te houden. Gemeende complimenten kunnen een positieve bijdrage leveren aan de werksfeer. Houd het dan wel bij een gepaste opmerking over iemands verschijning, of speel op safe door het werk te complimenteren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 1 maart: Nationale Complimentendag
 Complimenteer uw team naar de top
 Luisterend oor belangrijker dan financiële beloning
 Complimenten geven energie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10