zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuw record Nederlandse octrooiaanvragen 2014

27 februari 2015 - Het aantal octrooiaanvragen bij het Europees Octrooibureau (EOB) groeide in 2014 verder tot 274.000 (+ 3,1 procent) en bereikt hiermee een nieuw record. Nederland laat hierbij onder Europa's top van aanvragende landen de grootste groei zien. In

2014 dienden Nederlandse bedrijven en uitvinders 8.100 octrooiaanvragen in bij het EOB (2013: 7.400), een stijging van negen procent, veruit meer dan het Europese gemiddelde van 1,2 procent.


 
Ongekende records
Voor Nederland was 2014 een jaar van ongekende records wat betreft octrooiaanvragen. Het was het derde achtereenvolgende jaar van groei (2013: + zeventien procent, 2012: + vijf procent) in het aantal octrooiaanvragen, na een daling tussen 2009 en 2011. Nederland stijgt hiermee van nummer vier naar nummer drie in het aantal octrooiaanvragen van Europese landen. Met een aandeel van drie procent in alle octrooiaanvragen bij het EOB, staat Nederland nu op nummer zeven (voorheen acht) in de lijst van alle landen.
 
Grote stijging
Als het gaat om het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners, springt Nederland van de vijfde naar de derde plaats (van 347 naar 405 aanvragen), achter Zwitserland en Finland. Op bedrijfsniveau is Philips de nieuwe nummer twee op de lijst van bedrijven die de meeste octrooiaanvragen indienen bij het EOB. Philips staat hiermee achter Samsung en vóór Siemens. Philips is nu de nummer een in bedrijfsoctrooiaanvragen in twee van de tien belangrijkste technologische gebieden bij het EOB: Medische Technologie en Elektrische Apparaten.
 
Octrooibescherming
"De vraag naar octrooibescherming in Europa groeit gestaag en laat voor het vijfde jaar op rij een stijging zien," aldus EOB President Benoȋt Battistelli. "Europa blijft zijn belangrijke rol als mondiaal knooppunt van technologie en innovatie voor een groeiend aantal bedrijven uit de hele wereld versterken. De stijging van het aantal octrooiaanvragen afkomstig uit Europa onderstreept het belang van octrooi-intensieve industrieën als een solide basis voor de Europese kenniseconomie. Zij bevorderen het Europese concurrentievermogen, economische kracht en de banenmarkt."
 
Philips, DSM, Shell: top drie Nederlandse octrooiaanvragers
Met 2.317 aanvragen was Philips in 2014 (een groei van 26 procent ten aanzien van 2013) de meest actieve octrooiaanvrager in Nederland. Het bedrijf klimt van een 15e plaats in 2012 en een 3e positie in 2013 naar een nummer twee-positie van alle octrooiaanvragen van bedrijven bij het EOB. De grootste Nederlandse groeier in het aantal octrooiaanvragen was DSM (849 aanvragen), een toename van 29 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Wat betreft meest actieve Nederlandse octrooiaanvragers wordt Philips (2317) gevolgd door DSM (849), Shell (285), NXP (239), Unilever (167 aanvragen in Nederland en 226 in de UK, waarmee het bedrijf daar op nummer een staat) en Canon (149).
 
Drie technologiegebieden
De drie belangrijkste technologiegebieden waarvoor het EOB Nederlandse octrooiaanvragen ontving waren Biotechnologie (elf procent van de aanvragen, groei van 60 procent tov 2013),Medische Technologie (elf procent van de aanvragen) en Elektrische Apparaten (negen procent). In het algemeen laat het overzicht voor Nederland een hoge specialisatie zien op het gebied van levensmiddelenchemie.
 
Aanvragen per miljoen inwoners
Ten opzichte van het aantal octrooiaanvragen per miljoen inwoners in Europa staat Nederland met 406 aanvragen (+ zeventien procent ten opzichte van vorig jaar) op de derde plaats, komend vanaf een vijfde plaats. Nederland staat nu net achter Zwitserland en Finland, maar voor Zweden, Denemarken, Duitsland, Japan, de Verenigde Staten en ver boven het EU-28 gemiddelde van 131 applicaties per miljoen inwoners.
 
Regionale verschillen in Europa en een sterke groei van China en de VS
Voor Europa was de groei van 1,2 procent in het aantal octrooiaanvragen van de 38 EOB-lidstaten in 2014 gebaseerd op uiteenlopende trends in de afzonderlijke landen. Naast de groei van 9,1 procent uit Nederland, was er ook een sterke groei in het aantal aanvragen uit het Verenigd Koninkrijk (+ 4,8 procent) en Frankrijk (+ 4,0 procent). Stabiel bleven België (+ 1,8 procent), Italië (+ 0,5 procent) en Duitsland (-0,8 procent), terwijl er sprake was van een daling in Finland (-9,3 procent), Zwitserland (-3,1 procent) en Spanje (-2,1 procent). Het aantal aanvragen uit de Verenigde Staten steeg aanzienlijk met 6,8 procent, meer dan het voorgaande jaar. Met een stijging van 18,2 procent liet China wederom een spectaculaire stijging van het aantal aanvragen zien. Zuid-Korea laat ook nog steeds groei zien, maar een stuk minder groot (+ 2,3 procent). Japan daarentegen daalde - ondanks het grote aantal aanvragen - met 4,4 procent in 2014.
 
Samsung behoudt eerste plaats en vijf Europese bedrijven bereiken Top Tien
Europese bedrijven blijven goed vertegenwoordigd als het gaat om het overzicht van bedrijven met veel octrooiaanvragen. Op nummer twee Philips, gevolgd door Siemens, BASF, Robert Bosch en Ericsson. Samsung voert wederom de Top Tien aan met 2.539 aanvragen in 2014. Met Huawei op de vijfde plaats, is een Chinese onderneming voor de tweede keer ooit tot deze Top Tien tien doorgedrongen (ZTE was tiende in 2012). De Amerikaanse bedrijven Qualcomm (zevende) en Intel (tiende) completeren de Top Tien.
 
MKB-aanvragen
In tegenstelling tot de verwachting dat het EOB met name wordt gebruikt door grote bedrijven, laat een overzicht van gebruikers zien dat 30 procent van de aanvragers tot het MKB behoort. Dit onderstreept de belangrijke rol die het EOB speelt als dienstverlener voor kleinere bedrijven. Ongeveer zes procent van de aanvragers waren onderzoeksinstellingen of universiteiten. Het percentage grote bedrijven was 64 procent.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Europarlement lijkt in te stemmen met softwarepatenten
 Patenteren van software misschien toch van tafel
 Eén-nul voor Douwe Egberts in strijd om koffiepads
 40 procent uitvindingen belandt in de la
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10