zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

NBBU: Overgangsregeling transitievergoeding biedt meer rechtszekerheid

25 februari 2015 - De Nederlandse Bond van bemiddelings- en uitzendondernemers (NBBU) is gematigd positief over de overgangsregeling voor de transitievergoeding die minister Asscher (SZW) aan de Tweede Kamer bekend heeft gemaakt.

"De overgangsregeling biedt in elk geval meer rechtszekerheid en dus meer duidelijkheid voor werkgevers. Met deze duidelijkheid haalt de regeling de grootste onzekerheid uit het oorspronkelijke plan," zo vindt de brancheorganisatie voor flexondernemers.


 
Geen gezamenlijke oplossing
Afgelopen week konden werkgevers en vakbonden niet tot een gezamenlijke oplossing komen voor de transitievergoeding en lag het initiatief bij de minister. De NBBU ziet de oplossing van de minister als een compromis. "Dit is een redelijke route om de werking van de transitievergoeding te verzachten," aldus de brancheorganisatie. "Toch zal onze achterban nog wel veelvuldig met de vergoeding te maken krijgen. Het blijft voor ons wrang dat bij uitstek uitzendondernemingen die er juíst belang bij hebben mensen te plaatsen, zelf te maken krijgen met de transitievergoeding." 
 
Verzachte vergoeding 
Werknemers die twee jaar of langer in dienst zijn, hebben vanaf 1 juli 2015 recht op een transitievergoeding als hun contract eindigt op initiatief van de werkgever. Door de overgangsregeling telt alleen nog het arbeidsverleden vanaf 1 juli 2012 – met de onderbrekingstermijn van korter dan zes maanden – mee voor de transitievergoeding. In de periode van vóór 1 juli 2012 geldt een onderbrekingstermijn van drie maanden. In het oorspronkelijke plan was er sprake van een onderbrekingstermijn van zes maanden over het gehele arbeidsverleden, ongeacht hoe lang dit zou teruggaan in de tijd.
 
Duidelijkheid
De NBBU is verder erg tevreden dat de minister een formulering in de wet heeft verduidelijkt. In de oorspronkelijke tekst stond dat de transitievergoeding betaald moet worden als de werkgever de werknemer niet ‘aansluitend’ een contract zou aanbieden. Het woord aansluitend is nu nader gedefinieerd: de transitievergoeding hoeft niet direct betaald te worden als de werkgever de werknemer de garantie biedt dat hij of zij binnen zes maanden weer aan de slag kan. Hierdoor sluit de bepaling nu meer aan op de praktijk in de uitzendbranche.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Transitievergoeding: vooruitgang of achteruitgang van het ontslagrecht?
 De transitievergoeding komt er aan
 Wat blijft is verandering en wat verandert blijft
 HR-managers veel minder enthousiast over flexwerken dan werknemers
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10