zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Vermogens worden niet belast maar gesubsidieerd'

28 januari 2015 - Ieder jaar ontvangen mensen op hun vermogens meer subsidie dan dat zij aan belasting betalen. De subsidie op vermogen bedraagt 14,3 miljard euro, terwijl de belastingen op vermogen13,2 miljard euro bedragen.

De vermogens worden dus jaarlijks gesubsidieerd voor ruim een miljard. Dat blijkt uit onderzoek van Aldert Boonen bij De Burcht, Wetenschappelijk Bureau voor de Vakbeweging.


 
Subsidie op vermogen
De subsidie op vermogens bestaat uit de hypotheekrenteaftrek. Via onder andere de vermogensrendementsheffing, het eigen woningforfait, de erfbelasting en de OZB wordt het vermogen belast. Door fiscale vrijstellingen, zoals de kapitaalverzekering eigen woning en het vrijgestelde vermogen in box 3 loopt de schatkist op jaarbasis ruim drie miljard euro mis.
 
Ongelijk verdeeld
Uit het onderzoek blijkt verder dat vermogens zeer ongelijk zijn verdeeld. Boonen: "Deze ongelijke verdeling versterkt de ongelijkheid in tal van andere sociale aspecten. Zo zijn rijke mensen gezonder dan arme mensen, vinden rijkeren beter betaalde banen en gaan kinderen van rijke ouders vaker naar het hoger onderwijs. Succes wordt zo overerfbaar.

Vermogen opbouwen
Op zich is dat niet direct problematisch, als mensen ervoor kunnen kiezen om vermogen op te kunnen bouwen. Maar de dagelijkse praktijk laat zien dat het vooral de mensen met hoge inkomens zijn die vermogen op kunnen bouwen. En er tekent zich een duidelijke scheidslijn af tussen mensen die een huis hebben gekocht en mensen die huren. Mensen met een eigen woning bouwen, door de jaren heen, een groot vermogen op in de woning. Daarnaast geven zij relatief steeds minder uit aan woonlasten, in tegenstelling tot huurders."

Maatregelen
Boonen: "Om de ongelijke verdeling van vermogen en de negatieve consequenties daarvan een halt toe te roepen bevelen wij aan om mensen meer mogelijkheden te geven om te sparen, bijvoorbeeld door de spaarloonregeling te herintroduceren. Daarnaast raden wij aan de belastingtarieven voor werkenden, ondernemers en aandeelhouders gelijktrekken. Dat zorgt voor lastenverlichting voor lage inkomens, die daardoor vermogens op kunnen bouwen en topt de allerhoogste vermogens af. Als laatste roepen wij op om de fiscale voordelen die de huizenbezitter heeft af te schaffen, zoals de kapitaalvrijstelling eigen woning en de mogelijkheid om geen eigen woningforfait te betalen."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vermogen rijkste procent in 2016 groter dan dat van rest wereldbevolking
 Onderzoek vermogensopbouw als alternatief voor het huidige pensioen
 Duurzame groei voor wereldwijde economie verwacht
 Verdeling welvaart ook in Nederland steeds oneerlijker
 
 
reacties
 
Leon Quaedackers  |   | 
29-01-2015
 | 
09:39 uur
Als de overheid nou het idee zou willen loslaten dat zij de verdeling van vermogen kan beďnvloeden, dan zouden een hoop belastingen die als ''onrechtvaardig'' worden ervaren (w.o. vermogens- en de gewraakte erfbelasting) kunnen worden afgeschaft en de kunstmatige koopkrachtstimuleringen (w.o de hypotheekrnete aftrek) kunnen verdwijnen. Een mooie basis voor een eenvoudiger en efficiënter systeem van belastingheffing dat ook door iedereen als zodanig zal worden ervaren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10