zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Leider zet medewerker voorop

21 januari 2015 - Bijna de helft van de leiders vindt zichzelf open, coachend en stimulerend. Zij geven veel verantwoordelijkheid en vertrouwen aan hun medewerkers. Dit blijkt uit de presentatie van het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2015 tijdens de Big Improvement Day.

De mensgerichte leiderschapsstijl is daarmee duidelijk favoriet. De leiders geven zichzelf gemiddeld het rapportcijfer 7,6. Medewerkers waarderen hun leiders met het cijfer 6,8 en herkennen de aandacht voor de ‘mens’ binnen de organisatie. 36 procent noemt hun leider mensgericht. Twee derde van de werknemers is tevreden dan wel zeer tevreden over de stijl van leidinggeven. Voor leiders is dat percentage zelfs 85 procent.


Het Nationaal Leiderschapsonderzoek bestaat uit een kwantitatief en een kwalitatief deel. Aan het kwantitatief onderzoek hebben 332 leiders en 100 werknemers meegewerkt. Voor het kwalitatief onderzoek zijn tien leiders geïnterviewd. Ook uit het kwalitatief onderzoek blijkt dat de mensgerichte stijl de overhand heeft. Dit wordt geïllustreerd door een uitspraak van John Fentener van Vlissingen, oprichter van de BCD Group: "Een leider moet zorgen dat hij vertrouwen heeft in zijn medewerkers en hen, binnen de gestelde grenzen, vrijheid geven. Op deze manier ontplooit het individu zich beter en zal tot betere prestaties komen." Slechts een kwart van de leiders verwacht dat hun medewerkers ook buiten werktijd bereikbaar zijn en hun email checken. Uit het kwalitatief onderzoek blijkt dat leiders hier wel mee worstelen. Ze verwachten dat medewerkers dat uit zichzelf doen ‘indien nodig’, maar benadrukken anderzijds het belang van een goede ‘work-life balance’.

Vrouwen: hogere effectiviteit
Een meerderheid bij de leiders (58 procent) en werknemers (60 procent) vindt dat er meer vrouwen in leidinggevende posities moeten komen. Het percentage vrouwen in leidinggevende posities is nu 30 procent en moet naar het gewenste percentage van 50 procent. Een opvallend argument is dat hiermee de effectiviteit van het managementteam wordt vergroot. Uit het kwalitatief onderzoek blijkt geen steun voor positieve discriminatie of de invoering van een verplicht quotum. De kwaliteit van de kandidaat moet doorslaggevend zijn.

Jong / oud
Uit het onderzoek blijkt dat werknemers vaker vinden dat jonge leiders meer bezig zijn met hun eigen carrière dan met hun mensen. Overigens blijkt uit het kwalitatief deel dat leiders een verband leggen tussen leiderschapsstijl en leeftijd. Er is sprake van jonge geesten in een oud lichaam en vice versa.

U kunt hier het Nationaal Leiderschapsonderzoek 2015 downloaden.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Zes richtlijnen voor digitale transformatie
 Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
 Financiële sector heeft geen vertrouwen in naleving regelgevingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Waarom ‘klaar’ beter is dan perfect
 Het verlanglijstje van de kritische millennial
 Drie tips voor optimaal contact met uw leidinggevende
 Helft Nederlandse managers ziet zichzelf niet als coach
 
 
reacties
 
Wout  |   | 
21-01-2015
 | 
16:17 uur
Leuke uitkomsten. Het heet het Nationaal Leiderschapsonderzoek. Dat is naar mijn mening iets te groots verwoord. Er doen slechts 10 leiders in de interviews mee en 336 respondenten. En ik ben benieuwd naar de kwaliteit van dit onderzoek. Hoe heeft men het gemeten en hoe brengt men de relatie in kaart tussen de leider, manager en werknemer. Ik vind het wel belangrijk dat leiderschap belicht wordt. Metname omdat 85% van het gevoel over de organisatie bepaald wordt door de leiders. Attributie is in deze een enorm sterk fenomeen. Leuke vraag is hoe zorg je dat er werkelijk meer verbindend leiderschap ontstaat bij de leiders en dat dit aantoonbaar zichtbaar wordt in gedrag en ook in het sentiment van de werknemer. Ik heb afgelopen jaar 25 groepen inspirerend leiderschap gedraaid en daarvan hadden steeds 10-15 % een verbindende leider, 14% een motiverende leider, 15 % was neutraal en rond de 60% had een demotiverende leider. Sectoren zorg, banken, retail, telecom. Dus herken deze cijfers niet. Toeval of een verkeerde peergroup? De kunst is dus medewerkers, managers en leiders met elkaar in een duurzame verbinding zetten hoe een positief omgeving qua werkklimaat te creëren. Dat vergt tijd, rust en verbinding annex coaching. Ik ga er in ieder geval voor om er meer van te creëren. Verbinding heeft immers de toekomst.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
Werkgevers onderschatten risico’s van geldgebrek bij personeel (3) 
Student wil niet lenen (1) 
42 procent werknemers wil verbod op bereikbaarheid buiten werktijd (2) 
Bijna alle Nederlanders ervaren werkstress (5) 
beurs
Stijgers Dalers
Nedap 41.27  5.1 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Altice 8.1  -12.1 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Air france - 10.98  -4 %
Positieve onderzoeksresultaten Galapagos met cystic fibrosis
D'Ieteren in onderhandeling met Amerikanen over Belron
Einde cijferseizoen betekent blik op macrodata
meer beurs
top10
Managers hebben weinig benul van werkstress onder werknemers
Hoe u medewerkers stimuleert regie over ontwikkeling te nemen
#MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt
Tanja Roeleveld verkozen tot ‘MVO-manager van het jaar’ 2017
Zeven trends die zakelijke IT-omgevingen een boost zullen geven
Mannelijke mantelzorgers vaker ondersteund dan vrouwelijke
2018 wordt het jaar van hivenets, swarmbots en polymorfe malware
Bedrijven behalen niet meer omzet met digitalisering
Ronald Doesburg wint Young Captain Award 2017
meer top 10
vacatures
meer vacatures