zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Samenstelling consortia mede bepalend voor innovatieve slagkracht

14 januari 2015 - Enkel het stimuleren van samenwerking tussen verschillende partijen uit wetenschap, overheid en bedrijfsleven leidt niet altijd tot de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve technologieën. Ook de vragen of de betrokken partners eerder hebben samengewerkt en of er tegelijk andere samenwerkingen lopen, zijn van belang.

Dat stelt NWO-wetenschapper Frank van Rijnsoever (Universiteit Utrecht) in een artikel in het tijdschrift Research Policy, dat op 24 december online verscheen.  


 
Technologische innovatie
Om technologische innovatie te stimuleren kunnen overheden diverse beleidsinstrumenten inzetten. Maar over in hoeverre deze instrumenten ook daadwerkelijk tot technologische vernieuwing leiden, is op dit moment maar weinig bekend. Om hierin meer inzicht te krijgen, keken de Utrechtse onderzoekers naar een groot samenwerkingsverband van onder andere universiteiten, overheden en bedrijven, waarin tussen 2003 en 2014 biogasinstallaties ontwikkeld werden. Voor de onderzoekers was dit een ideale case study, omdat voor de implementatie van biogas niet alleen technische maar ook maatschappelijke innovatie vereist is. Dat kan per definitie alleen door verregaande samenwerking. Biogas geldt als een innovatieve en duurzame energiebron, maar is op dit moment sterk afhankelijk van overheidssubsidie.
  
Averechts effect
De onderzoekers keken hoe de samenstelling van het consortium er invloed op had in hoeverre er innovatieve technieken werden toegepast bij de ontwikkeling van de biogasinstallatie. Ze ontdekten dat het betrekken van diverse soorten partners tot meer innovatie leidde. Maar het is daarbij wél van belang dat partners maar in één samenwerking tegelijk betrokken zijn. Meerdere samenwerkingen tegelijk kunnen averechts werken, omdat dit snel tot imitatie leidt. Ook bij partners die eerder samenwerkten ligt dit op de loer. Innovatiewetenschapper Frank van Rijnsoever: "Uit onze analyse blijkt dat meer samenwerking tussen bedrijven en universiteiten alleen dus niet voldoende is. Je moet de subsidie wel slim inzetten. Dat kan bijvoorbeeld door consortia te belonen die onafhankelijk van elkaar opereren."
 
Herhaalde expertise 
"In het onderzochte geval is duidelijk te zien dat biogasinstallaties die door dezelfde partijen gebouwd worden sterk op elkaar lijken. Dit komt omdat partijen nu eenmaal een bepaalde expertise hebben, die steeds wordt herhaald. Op deze manier komen er dus geen nieuwe soorten installaties, terwijl dat doorgaans wél het doel is van innovatiebeleid," zegt Van Rijnsoever. De overheid doet er volgens Van Rijnsoever dan ook goed aan om bij subsidiebesluiten ook mee te laten wegen of de aanvragers tegelijkertijd bij nog meer samenwerkingsprogramma’s betrokken zijn.
De onderzoekers benadrukken wel dat ze enkel naar de mate van ‘nieuwheid’ hebben gekeken en niet naar hoe goed de technologie, in dit geval dus een biogasinstallatie, functioneert. "Maar als een subsidie tot doel heeft om nieuwe technologieën te ontwikkelen en dus voor innovatie te zorgen, moet dat ook het belangrijkste criterium zijn. Want daarmee wordt de subsidie gerechtvaardigd," aldus van Rijnsoever.
 
Het artikel 'Smart innovation policy: How network position and project composition affect the diversity of an emerging technology' is online toegankelijk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Samen organiseren voor beter presteren'
 Twee miljoen euro om overgang naar duurzaam ondernemen te versnellen
 Nederland scoort wereldwijd goed op ondernemende werknemers
 Nederland wordt steeds ondernemender
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10