zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een vijfde bedrijven actief in zakelijke dienstverlening

21 november 2014 - Het aantal bedrijven in de zakelijke dienstverlening is in het afgelopen jaar met drie procent gegroeid naar bijna 300.000. Daarmee is de branche goed voor een vijfde (21 procent) van het totaal aantal bedrijven in ons land.

Dit is respectievelijk 40 procent en 113 procent groter dan de sectoren handel en bouw. De markt voor zakelijke diensten wordt geschat op 88 miljard euro, en biedt hoogwaardig werk aan circa 815.000 professionals. Dit blijkt uit onderzoek van de research afdeling van Consultancy.nl.


 
Aantal bedrijven
Nederland telt net iets meer dan 1,4 miljoen bedrijven, een stijging van 2,9 procent ten opzichte van 2013, en bijna een derde (32 procent) meer dan in 2007, net voor de uitbraak van de financiële crisis. De forse groei in bedrijvigheid is voor een groot deel te verklaren door een explosie in het aantal zakelijke adviesbedrijven –127.000 bedrijven zijn erbij gekomen in de afgelopen zeven jaar – waardoor zakelijke dienstverlening anno 2014 goed is voor 21 procent van het totaal aantal bedrijven in Nederland.

Gezamenlijke omzet
De gezamenlijke omzet van zakelijke dienstverleners bedraagt 88 miljard euro. Organisatieadviseurs nemen het grootste gedeelte voor hun rekening (zeventien procent), gevolgd door ingenieurs (veertien procent), accountants (elf procent) en ICT consultants (negen procent). Samen zijn deze vier sectoren goed voor zo’n 450.000 banen, wat neerkomt op meer dan de helft van de in totaal circa 817.700 professionals werkzaam binnen de zakelijke dienstverlening.

Organisatieadvies en IT consultancy meer dan verdubbeld
De grootste groei binnen zakelijke dienstverlening is gerealiseerd in organisatieadvies en IT consultancy. Het aantal bedrijven is in beide sectoren meer dan verdubbeld, met groeipercentages van +110 procent en +108 procent. Ook de sectoren architectuur (+83 procent) en advocatuur (71 procent) behoren tot de snelst groeiende marktsegmenten. De minste groei is geboekt in de notaris- en onderzoeksbranche, sectoren die ‘slechts’ drie procent van de totale industrie vertegenwoordigen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Juridische vacatures weer in de lift
 Tekenen van economisch herstel in de logistiek
 Verdienmodel van zakelijke dienstverleners moet op de schop
 Ongunstige vooruitzichten voor zakelijke dienstverlening
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10