zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse digitale-infrastructuursector levert significante bijdrage aan internet-economie

21 november 2014 - Nederland is een koploper in de Europese digitale-infrastructuursector. Bovendien draagt de Nederlandse digitale infrastructuur significant bij aan onze internet-­economie die op zijn beurt weer zorgt voor groei in werkgelegenheid.

Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Deloitte, in opdracht van AMS-IX, DHPA, ECP, SIDN, NBIP, Nederland ICT, NLnet en Rabobank. Het onderzoek richt zich specifiek op de internet exchange, datacenter housing en hosting sector die  – samen met telecommunicatie – de digitale infrastructuur vormen. Uit het onderzoek van Deloitte naar deze sector in 2013 bleek al dat Nederland beschikt over een sterke digitale infrastructuur, die in het licht van de snelle groei van het wereldwijde internet moet worden beschouwd als Nederlands derde mainport.



Koploper
Het belang van onze digitale infrastructuur wordt steeds groter. De Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) blijft 's werelds grootste internet exchange. Alleen al in de laatste twaalf maanden groeide het internetverkeer van deze internet exchange met maar liefst dertig procent. De regio Amsterdam behoudt ook zijn positie als één van Europa’s belangrijkste hotspots voor co-locatie (datacenters) met een jaarlijkse groei van ruim zes procent. In Europa behaalt Nederland tevens een sterke tweede plaats als het gaat om hosting-diensten.

Impact op de Nederlandse economie
De housing en hosting sector binnen de Nederlandse digitale infrastructuur is een kapitaalintensieve sector met een jaarlijkse omzet van 1,18 miljard euro en investeringen van 380 miljoen euro. Er werken in deze sector ongeveer 7.600 mensen. Circa 11.700 banen komen voort uit de sectoren die direct betrokken zijn, zoals bouw en toeleveranciers, en uit bestedingen van werknemers. De werkgelegenheid groeit met circa acht procent per jaar.

Digitale infrastructuur als fundament voor digitale economie
De omvang van de werkgelegenheid in de digitale-infrastructuursector zelf is niet torenhoog, maar werkt wel sterk door in de veel bredere digitale economie en samenleving. De digitale infrastructuur is een onderdeel van het hele ecosysteem en daarmee één van de ‘drivers’ voor de internet-economie. De Nederlandse internet-economie wordt geschat op 5,3 procent van het BBP en groeit jaarlijks met negen procent. Het onderzoek wijst uit dat de aanwezigheid van een sterke digitale infrastructuur een belangrijke aanjager is voor de werkgelegenheid in e-commerce en cloud-diensten. "In theorie zou een vrije internet-economie zich ook los van de lokale datacenters en hosting kunnen ontwikkelen, omdat internetdiensten ook in andere landen kunnen worden gehost", zegt Michiel Steltman, directeur van de DHPA. "Maar ons onderzoek toont juist aan dat er een sterke correlatie is tussen de groei van de lokale internet-economie en de aanwezigheid van een sterke nationale digitale-infrastructuursector." Steltman legt uit dat dit te maken heeft met een 3-tal effecten die elkaar onderling versterken:
  • de online sector en de digitale-infrastructuursector profiteren beide van dezelfde onderliggende groeifactoren
  • Vraag-effect: groei in de internet-economie veroorzaakt een groei in de vraag naar digitale infrastructuur
  • Aanbod-effect: de aanwezigheid van een sterke digitale infrastructuur trekt vervolgens weer aanbieders aan van online producten en diensten naar Nederland
Het onderzoek wijst daarmee uit dat een sterke digitale infrastructuur bijdraagt aan groei van de digitale economie als geheel. Landen met een sterke digitale-infrastructuursector hebben meer economisch voordeel door de resulterende innovaties en productiviteitsgroei.

Aanbevelingen voor het optimaal benutten van sterke positie in digitale infrastructuur
De onderzoekers formuleren zes aanbevelingen om de sterke positie van Nederland te behouden, verder te benutten en de economische groei te stimuleren:
  • Ondersteun investeringen en ontwikkelingen in de digitale infrastructuur. Een rem op investeringen en blokkades in de vorm van extra nationale of Europese wet- en regelgeving heeft negatieve invloed op economische groei, omdat de sector een directe aanjager is voor de internet-economie en de digitale samenleving.
  • Zorg voor stimulerende maatregelen voor het gehele online ecosysteem. Stimuleer niet alleen de groei in digitale infrastructuur, maar ook de direct daaraan gerelateerde sectoren want deze versterken elkaar.
  • Stimuleer in het bijzonder innovaties die afhankelijk zijn van de Nederlandse digitale infrastructuur. Groeikansen zijn te vinden in e-commerce, online diensten en door het stimuleren van cloud-innovaties bij Nederlandse bedrijven.
  • Stimuleer de keuze voor Nederland als vestigingsland voor multinationals die digitale diensten aanbieden. De internationale concurrentie is sterk en de digitale infrastructuur wordt voor bedrijven steeds belangrijker voor hun online activiteiten. Door het aantrekken van buitenlandse bedrijven die intensief gebruik maken van onze digitale faciliteiten, kan het Nederlandse online ecosysteem worden versterkt.
  • Moderniseer de kaders voor wet- en regelgeving, gebaseerd op een bredere visie. De omvang en groei van de digitale economie verlangt moderne en eigen kaders, hetgeen onnodige wet- en regelgeving kan voorkomen.
  • Zorg voor betere aansluiting van onderwijs op de behoeften uit de markt. De snelle groei van de digitale economie en de impact die deze heeft op onze gehele samenleving, vereist een proactieve aanpak om de broodnodige digitale vaardigheden in alle aspecten van het onderwijs terug te laten komen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CIO denkt geen waarde uit data te kunnen halen met huidige IT-infrastructuur
 Infrastructure-as-a-Service in Europa voor het eerst groter dan traditionele hosting
 Organisaties zetten in op internet en mobiel
 Beveiliging 70 procent beheerders kritieke infrastructuur gecompromitteerd
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10