zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Financieel directeur is méér dan dosis ervaring

12 november 2014 - De Nederlandse financieel directeuren noemen zelden hun ervaring als belangrijkste reden voor succes, maar een proactieve houding en sterke people skills zijn de essentiële eigenschappen van een goede FD.

Dat blijkt uit onderzoek van Hays onder ruim 70 Nederlandse FD’s. Hays ontleedde het DNA van 70 FD’s en vroeg hen naar de belangrijkste vaardigheden in hun vak.



Groot belang van soft skills
Een derde van de FD’s van tegenwoordig vindt vooral goed ontwikkelde soft skills belangrijk: voor 27 procent van de respondenten is goed people management de belangrijkste eigenschap die een FD moet hebben. Paul van Giersbergen, Interim FD en deelnemer aan het onderzoek: "Zonder soft skills kun je geen impact maken en geen verandering teweeg brengen. Soft skills zijn essentieel voor een financieel directeur." Ook communicatieve vaardigheden blijken belangrijk. Bouke van Lotringen, Business Manager Hays: "Door de toenemende complexiteit van financiële verslaglegging, maar ook de hoeveelheid stakeholders waarmee een FD in aanraking komt, is helder en effectief communiceren - binnen alle geledingen van de organisatie - een steeds grotere component van succes. Steeds meer vragen onze opdrachtgevers kandidaten in de markt te traceren die deze competenties op een hoog niveau ontwikkeld hebben."

Hard werken en doorgaan
Daarnaast vindt een zeer ruime meerderheid (86 procent) dat hun opgedane buitenlandervaring een substantiële bijdrage aan de carrière leverde. Bijna zestig procent van de FD’s heeft wel eens in het buitenland gewerkt. Andere factoren die hebben bijgedragen aan hun succes zijn: een proactieve houding (73 procent) en hard werken (63 procent). Dirk Jan Smit, financieel directeur van The Student Hotel en deelnemer aan het onderzoek: "In dit vakgebied is doorzettingsvermogen een belangrijke eigenschap. Je moet oplossingen kunnen vinden voor problemen waarvan je eerst denkt: daar gaan we geen oplossing voor vinden. Het geeft een enorme voldoening als het lukt."

FD veelal ervaren man
FD’s zijn doorgaans mannen (84 procent). Van de respondenten is 69 procent ouder dan 45 jaar en zit 46 procent al meer dan twintig jaar in het vak. Als grootste persoonlijke uitdagingen worden genoemd: het behalen van de bedrijfsdoelstellingen (37 procent) en het vinden van tijd om te blijven werken aan de eigen ontwikkeling (24 procent). Driekwart van de zittende FD’s geeft de nieuwe generatie als belangrijkste tip mee om people skills te ontwikkelen. Daarnaast wordt genoemd dat FD’s niet alleen op cijfers moeten focussen, maar men moet zich ook verdiepen in de operationele kant van de organisatie. "Je moet cijfers kunnen vertalen in beleid voor de toekomst," verklaart Harold Jansen, financieel directeur van Hays.

Uitdagingen voor de toekomst
Over de toekomst zijn de ondervraagden positief. Als uitdagingen worden genoemd: de economische omgeving (46 procent), het managen van risico’s (44 procent) en uitdagingen met betrekking tot de bedrijfscultuur (39 procent). Harold Jansen: "Een tip voor de toekomstige FD is om de cijfers waarmee je werkt, om te zetten naar informatie die je goed kunt communiceren naar het grote publiek. Je moet het verhaal grijpbaar maken." In de komende vijf jaar zal daarnaast een grotere nadruk komen te liggen op compliance en regulering, zegt bijna 60 procent. Ook zal de FD naar verwachting een meer adviserende rol gaan aannemen (51 procent) en neemt de behoefte aan commercieel inzicht toe (41 procent).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meer kansen voor interim-managers
 Groei 'zwaardere' finance functies in industrie en overheid
 Voorzichtig optimisme op de financiële arbeidsmarkt
 Vraag naar financieel specialist blijft dalen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10