zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CAO-regeling ‘Doorwerkwet’ AOW’ers mogelijk in strijd met mensenrechten

10 november 2014 - Doorwerkgever, de uitvoeringsorganisatie van de DoorwerkCAO, is ingenomen met de voorgestelde nieuwe Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd, die in lijn is met de in 2007 tot stand gekomen DoorwerkCAO.

Doorwerkgever plaatst vraagtekens bij de oplossing om vóór het ingaan van de wet op 1 januari 2016 de verruimde ketenbepaling bij CAO te regelen, omdat dit verboden leeftijdsdiscriminatie is. Daarnaast is het praktisch onhaalbaar om binnen bestaande CAO’s een regeling te treffen voor doorwerken na het pensioen.



Verboden leeftijdsdiscriminatie
Met het wetsvoorstel wordt het doorwerken na het pensioen wettelijk geregeld en erkend. Echter waar geen rekening mee lijkt te zijn gehouden is de toetsing door het College van de rechten van de mens.
"Een CAO biedt een arbeidsvoorwaardelijk kader voor alle werknemers. Op basis daarvan is ook de Ontzieregeling voor oudere medewerkers uit cao’s geschrapt. Het argument dat nu wordt gebruikt om de uitzonderingen voor AOW-gerechtigde werknemers uit de ‘Doorwerkwet’ op te nemen in de CAO is de sociale zekerheid die AOW’ers hebben. Dit is niet gerechtvaardigd. Het verrast ons dat het wetsvoorstel niet hieraan lijkt te zijn getoetst," aldus Sjaak van Heukelum, directeur van Doorwerkgever.

Toetsing ‘Doorwerkwet’ op mensenrechten
De verbazing van Doorwerkgever is gebaseerd op de uitspraak van het College in 2009. Destijds heeft het College de in 2008 ontstane DoorwerkCAO, die voor de sector vrijwillig doorwerken als doel heeft en voorziet in specifieke arbeidsvoorwaarden voor gepensioneerden, getoetst op verboden leeftijdsdiscriminatie. Het College stelde destijds vast dat de DoorwerkCAO -gezien de specifieke doelgroep van doorwerknemers- niet onrechtmatig handelt. Echter, het maken van een uitzonderingspositie voor AOW-gerechtigde medewerkers in een CAO voor alle medewerkers lijkt dit wel te zijn en daarmee dus strijdig met het verbod op leeftijdsdiscriminatie. Omdat dit oordeel afhangt van feiten en omstandigheden, moet dit worden getoetst.

Oproepkrachten
Daarnaast laat het wetsvoorstel onduidelijkheid bestaan over werknemers als oproepkracht. "Ondanks dat de optie, om de werknemers op basis van een oproepcontact aan een werkgever te verbinden wenselijk is gezien de toenemende behoefte aan flexkrachten en doorwerknemers, hebben wij de afgelopen jaren in de praktijk gezien dat de oproepconstructie ook wordt misbruikt. Werkgevers zetten oproepkrachten vaak structureel in zonder aan verdere verplichtingen vast te zitten. Daarnaast staat het haaks op de Wet Werk en Zekerheid. Dit hiaat moet worden voorkomen," aldus Van Heukelum.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nederland glijdt verder weg in ranglijst beste pensioenstelsels
 Merendeel werknemers verwacht AOW-leeftijd niet te halen
 Verhoging pensioenleeftijd ontoereikend
 Vergrijzing biedt kansen, vereist verandering
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10