zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Focus op digitale informatie maakt de weg vrij voor de papierdief

7 november 2014 - De aandacht van bedrijven en organisaties gaat vooral uit naar digitale informatiebescherming, blijkt uit onderzoek van informatiemanager Iron Mountain en PwC. Papieren documenten komen daardoor terecht in het verdomhoekje en vormen het grootste risico voor de informatieveiligheid.

Het onderzoek wijst uit dat 49 procent van de ondervraagden een Integraal Informatieveiligheidsbeleid hanteert dat alléén van toepassing is op digitale informatie. Slechts 40 procent houdt ook rekening met papieren documenten in het beleid. Het negeren van papieren documenten zorgt voor serieuze informatierisico´s, met datalekken, dataverlies of zelfs reputatieschade tot gevolg.


Gisteren was het ´World Paper Free Day´. Deze dag stond in het teken van het verminderen van het gebruik van papieren documenten op zakelijk en persoonlijk vlak. Daarbij is het streven een papierefficiënt kantoor, waar met behulp van een Integraal Informatieveiligheidsbeleid zowel papieren als digitale informatie veilig wordt beheerd.  

Verantwoordelijkheid
Meer dan drie kwart (78 procent) van de bedrijven en organisaties heeft één persoon of één team aangesteld dat zich bezig houdt met  papieren- en digitale-informatierisico´s. Maar als het puntje bij paaltje komt en de verantwoordelijkheid in het geding is, dan is het in vele gevallen toch de IT-manager die verantwoordelijk wordt gehouden voor de informatierisico´s (73 procent). Slechts 4 procent wijst de informatiebeheerder aan als verantwoordelijke.
Daarnaast blijkt uit ander onderzoek van Iron Mountain dat bedrijven moeite hebben met het omgaan met papieren informatie. Twee derde (62 procent) van de Europese bedrijven vindt het moeilijk om papier te integreren in bijvoorbeeld het geautomatiseerde customer management systeem.
Jeroen Strik van Iron Mountain zegt hierover: "Alle informatie is kwetsbaar in een bepaald opzicht, maar papieren en digitale informatie brengen verschillende risico´s met zich mee.  Iets wat organisaties zich goed moeten realiseren. Zo kan papier gemakkelijk meerdere malen gekopieerd, gedeeld of verwijderd worden. Daar is vaak geen controle op vanuit het Integraal Informatieveiligheidsbeleid, waardoor de papierdief ongehinderd zijn slag kan slaan. Bedrijven en organisaties kunnen daarom het beste effectieve processen invoeren en de juiste verantwoordelijkheden toekennen binnen het kader van een Integraal Informatieveiligheidsbeleid."

Drie stappen
Iron Mountain adviseert de volgende drie stappen naar een Integraal Informatieveiligheidsbeleid:
  • Onderricht medewerkers in het veilig beheren van informatie en hun verantwoordelijkheden;
  • Breng de papieren informatiestroom in kaart en stel vast welke papieren documenten kunnen worden ingescand en digitaal kunnen worden gearchiveerd. Vervolgens kan overwogen worden om de papieren documenten veilig te vernietigen;
  • Een jaarlijkse opruimdag kan het beheersen van papieren dossiers vergemakkelijken. Met de juiste begeleiding kunnen medewerkers bepalen of documenten kunnen worden vernietigd of opgeslagen moeten worden in een extern archief.
 
Een samenvatting van het rapport Beyond Good Intentions: The need to move from intention to action to manage information risk, is hier te vinden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ethical hacking: effectief cybercrime tegengaan
 Cybercrimekosten stijgen 96 procent
 'Grootste hack ooit' vraagt om geïntegreerde aanpak
 Nederlandse werknemers trappen in phishing e-mails
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10