zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven met goed risicomanagement presteren beter

5 november 2014 - Risicomanagement helpt bedrijven aantoonbaar om financieel gezond te blijven. Bedrijven met een volwassen risicomanagementsysteem (Risk Maturity) reageren onder meer veerkrachtiger op incidenten.

Dat blijkt uit het jaarlijkse Aon Risk Maturity Index Insight Report van oktober 2014, een samenwerking van Aon Global Risk Consulting en de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvania.


De Risk Maturity Index is ontwikkeld om beter inzicht te krijgen in de relatie tussen het risicomanagement van organisaties en hun financiële prestaties.

Vijf bevindingen
De vijf belangrijkste bevindingen van dit jaar zijn:
1. Bedrijven met een hogere Risk Maturity Rating hebben een stabielere aandelenkoers. Er is een direct verband aangetoond tussen een hogere Risk Maturity Rating en betere financiële prestaties.
2. Bedrijven met een hogere Risk Maturity Rating zijn veerkrachtiger in de onmiddellijke nasleep van onvoorziene gebeurtenissen. Zaken als de exit van Griekenland in 2010 en de tsunami in Japan in 2011 hebben een minder negatieve impact op de aandelenkoersen van deze organisaties
3. Het toezicht van de raad van bestuur heeft aantoonbaar effect op de kwaliteit van het risicomanagement.
4. Er bestaat een rechtstreeks verband tussen op risico gebaseerde prognoses en planningen en de voorspelbaarheid van de financiële resultaten.
5. Organisaties zien dezelfde kansen en risico's, of ze nu een lage of hoge Risk Maturity Rating hebben. Dat blijkt uit een kruisanalyse met de Global Risk Management Survey van Aon.

Eerdere analyses bevestigd
"Deze laatste editie van de Risk Maturity Index levert niet alleen nieuwe inzichten, maar bevestigt ook veel eerdere analyses die het belang onderstrepen van integraal risicomanagement in een dynamische, uitdagende economische omgeving," zegt Alex van den Doel, managing director bij Aon Global Risk Consulting. "Het onderzoek helpt managers beter te begrijpen hoe risicomanagement kan bijdragen aan de financiële prestaties en daarmee het succes van de organisatie op lange termijn."

Risicotoezicht raad van bestuur essentieel
Emanuel van Zandvoort, managing consultant bij Aon Global Risk Consulting en betrokken bij de ontwikkeling van de Risk Maturity Index: "De directe betrokkenheid van de raad van bestuur is een essentiële voorwaarde voor waarde verhogend risicomanagement. Ook een planningsproces dat expliciet de potentiële gevolgen van risico’s verdisconteert in prognoses is daarbij onmisbaar. Organisaties blijven zich altijd verder ontwikkelen en hebben te maken met veranderende en onzekere economische omstandigheden. Daarom staat of valt toekomstig succes met het begrijpen en integreren van risicomanagement in de strategische besluitvorming en het prestatiemanagement van de organisatie."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ziekenhuizen hebben inhaalslag te maken op gebied van risicomanagement
 Aandelenkoers schommelt minder bij ontwikkeld risicomanagementsysteem
 Aandacht voor risicomanagement verslapt
 Risicomanagement organisaties nog te operationeel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10