zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkdruk kost 35 procent productiviteit

28 oktober 2014 - Minister Asscher wil dat we de dialoog aangaan over werkdruk. Daarvoor is de Week van de Werkstress in het leven geroepen. De ondernemersvereniging ORAM heeft die aanleiding aangegrepen om samen met het Kennisnetwerk Archimedes een interactieve themabijeenkomst te organiseren.

Managers kunnen daar van anderen leren hoe je werkdruk in concurrentievoordeel omzet.



Concurrentievoordeel
"Werkdruk kostte ons 35 procent van onze productiviteit," constateert het management van een organisatie die diepgaand met dit thema aan de slag is gegaan. "Het schaadt niet alleen de gezondheid, we blusten de brandjes, maar de pyromaan ging vrijuit. Met een goed onderbouwd werkdrukbeleid zijn we nu zes procent efficiënter geworden. In iedere bedreiging zit ook een kans".

Over de drempel helpen
Micha Italiaander, expert arbeidsverhoudingen bij ORAM ziet dat werkdruk bij de leden een taai vraagstuk is. Volgens de organisatoren en sprekers die hun werkdruk hanteerbaar hebben gemaakt, zit de crux in de objectivering. "De werkdrukbeleving is uiteindelijk toch een gevolg van een bepaalde  werkelijkheid. Niet de beleving, maar de werkelijkheid moet je dan veranderen. Dan moet je die ook in kaart brengen," aldus Maarten de Winter, initiatiefnemer van Kennisnetwerk Archimedes, een netwerk van coaches en adviseurs voor mensen en organisaties om werkdruk hanteerbaar te maken.

Wat willen jullie bereiken?
Werkdruk is niet alleen een individueel, maar ook een groot maatschappelijk probleem. Nu de aandacht er voor is, willen we bij managers de ogen openen voor de kans om er resultaatgericht mee aan de slag te gaan. Daar  wordt Nederland niet alleen gezonder, maar ook innovatiever en meer concurrerend van. Dat is het grote verhaal. Maar het is ook een persoonlijk verhaal. Saskia Hendricks is één van de vele ervaringsdeskundigen die kan zeggen:  "Ik ben nu in staat om mijn werkdruk in balans te houden." Haar probleem is niet alleen opgelost, ze heeft ook haar droombaan weer terug.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Harder werken maakt medewerker egoïstisch
 Immoreel leider bezwijkt onder werkdruk
 Hoge werkdruk begin van neerwaartse spiraal
 ‘Overwerk is ongezond'
 
 
reacties
 
Erik Roger  |   | 
29-10-2014
 | 
08:26 uur
Omdat het probleem complex is, moet ook de oplossing veelzijdig zijn.
Het gaat erom minder ad hoc te werken en elkaar minder op te jutten; goede afspraken maken en verwachtingen managen met baas, collega's en team; je eigen prioriteiten in je baan én je privéleven helder te hebben; je planningsmethode te optimaliseren en je technologie te beheersen; en tenslotte te werken aan je vitaliteit en energie.
Het goede nieuws: dat is allemaal leerbaar!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10