zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een wereld te winnen met ‘projectinformatie in optima forma’

17 oktober 2014 - Bedrijven die projecten realiseren hebben voortdurend te maken met de uitdaging om informatie en processen slim te organiseren. Immers, wanneer informatie altijd beschikbaar is, processen transparant zijn en de projecten zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd, treedt er besparing op van tijd en kosten.

"Dit is echter een wereld waar nog heel veel te winnen is," stelt Bram de Jager,  Manager Business Development & Projects van CTB xRM.



Mislukte projecten
In de media gonst het al jaren van projecten die mislukken, of die veel meer kosten dan in eerste instantie begroot. Vooral ICT-projecten bij (semi-)overheidsinstanties en bouwprojecten zijn veelvuldig in het nieuws. Er worden waanzinnig hoge verliezen gecommuniceerd en hoge percentages van projecten die nooit afgerond worden. Dit doet het imago van deze branches geen goed.
"Directies krabben zich dan ook achter de oren: hoe lossen we dit op? Eerder dit jaar vroegen wij vanuit CTB xRM 134 marktbepalende organisaties in de bouw, techniek en offshore naar de prioriteiten en aanpak om informatie en processen rondom hun projecten beter aan te pakken," vertelt De Jager. "Uit dat onderzoek blijkt dat het uniformeren en standaardiseren van werkprocessen met stip p de eerste plaats op de agenda van het management staat. Met deze stappen willen de organisaties kosten besparen en kwaliteit verbeteren door minder fouten te maken en de concurrentiepositie versterken. Direct meet- en zichtbare winst dus!"

DMS en draagvlak
Om dit te bereiken zijn ICT-oplossingen nodig die ervoor zorgen dat u projectinformatie in optimale conditie kan aanbieden aan werknemers en externen. Zo zorgt een DMS (Document Management Systeem) bijvoorbeeld voor het centraliseren van projectinformatie, het bevorderen van samenwerking en het borgen van kennis. De Jager vervolgt: "Hier is nog een flink gat te vullen, want een resultaat uit het onderzoek is ook dat slechts een kwart altijd gebruikmaakt van een DMS en maar liefst 43 procent zet dit zelden tot nooit in. Echter, dit is pas een deel van de wereld die te winnen is op het gebied van projectmanagement. Je hebt nu alleen het noordelijk halfrond veroverd, maar er is meer."
"Met alleen het noordelijk halfrond gaan we de oorlog niet winnen, een DMS-systeem introduceren is natuurlijk niet afdoende. Op zuidelijke helft van de wereldbol liggen ook nog veel kansen. De strategie hiervoor sluit wel naadloos aan bij de introductie van de ICT-oplossing. Het gaat hierbij namelijk om het centraal stellen van de gebruiker, zorgen voor voldoende draagvlak in de organisatie en het toegankelijk maken van de informatie via meerdere devices. Dit zijn zaken die ook essentieel zijn voor het succesvol realiseren van projecten."

Omgekeerde wereld
Het is tijd voor de omgekeerde wereld: positieve berichten over projectorganisaties en hun resultaten. De technologie is er en de behoefte aan slimme oplossingen ook. Dat toont het onderzoek duidelijk aan. Het is nu alleen zaak om dit in te gaan vullen. "Hierbij is het ontzettend belangrijk om te bekijken wat er bij uw organisatie past en hoe u het draagvlak kunt creëren. Daar zijn wellicht de laatste maanden van 2014 erg geschikt voor, zodat we in 2015 kunnen starten met efficiënte projecten en resultaten boven verwachting," adviseert De Jager.
 
Genoemde resultaten en meer zijn te vinden in het onderzoeksrapport ‘Projectinformatie in optima forma’. Dit rapport is hier te downloaden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CIO’s kiezen niet voor jong talent om snel projecten te starten
 Bedrijfsleven laat fortuin liggen door ontbreken goede projectondersteuning
 Status ICT-projecten vaak compleet onduidelijk
 Divers projectteam zorgt voor werkende en duurzame innovaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10