zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om thuis duurzamer te leven

6 oktober 2014 - IKEA viert op 10 oktober de landelijke Dag van de Duurzaamheid met tips om duurzamer te leven. Het warenhuis presenteert hieronder tien tips om thuis niet alleen geld te besparen, maar ook energie en water.

Tip 1: Bestrijd tocht


In huis gaat veel warmte verloren. Als u veel last hebt van tochtende ramen, lunt u met gordijnen of rolgordijnen veel besparen op uw energierekening. Houd een brandende kaars bij de ramen als het een keer hard waait om te controleren op tocht. Flikkert de vlam? Dan heeft u last van tocht in huis. Ook kale vloeren kunnen tot warmteverlies leiden. Dit is eenvoudig te voorkomen door een dik vloerkleed op de grond te leggen.

Tip 2: Geef radiatoren de ruimte
Zorg dat radiatoren en andere warmtebronnen de ruimte krijgen om hun warmte te verspreiden. Door alles weg te halen wat de warmteverspreiding blokkeert, kunt u de efficiëntie tot wel twintig procent verbeteren.

Tip 3: Bespaar energie tijdens het koken
Ook tijdens het koken is het eenvoudig om energie te besparen. Door het gebruik van een kookinzet bespaart u energie en tijd.

Tip 4: Stap over op led
Ledlampen branden tot twintig jaar lang en verbruiken slechts een fractie van de energie van een gloeilamp.

Tip 5: Gebruik een waterbesparende kraan
De eenvoudigste manier om geld te besparen in de badkamer is door de aanschaf van een perlator of beluchter. Een kleine, ingenieuze en goedkope uitvinding die u op de kraan draait waardoor er lucht in de waterstraal komt en u tot wel 50 procent minder water gebruikt.

Tip 6: Kies vaker voor een douche
In een bad gaat gemiddeld zo’n 76 liter water, terwijl u metvijf5 minuten douchen maar zo’n 30 liter gebruikt. Kies dus vaker voor de douche!

Tip 7: Gebruik de vaatwasser
Schraap voor u gaat afwassen de borden schoon in plaats van ze af te spoelen. De etensrestjes zijn te gebruiken als compost. En gebruik een goed gevulde vaatwasser in plaats van met de hand afwassen; zo verbruikt u tot wel 60 procent minder water.

Tip 8: Scheid afval
Als u thuis nog geen afval scheidt, kunt u daar heel eenvoudig een systeem voor maken. Zorg wel dat het gebruiksvriendelijk is om te voorkomen dat u snel afhaakt.

Tip 9: Ga verspilling tegen
In de meeste huishoudens belandt een kwart van alle gekochte boodschappen in de vuilnisbak. Fruit, groente en zuivelproducten zijn de meest verspilde voedselproducten. Een goede oplossing is om de producten te bewaren op een goed zichtbare plek zodat u ze niet vergeet. Haal fruit en groente uit de verpakking zodra u weer thuis bent. Bewaar ze in papieren zakken of in niet-luchtdichte bakken om condensatie te voorkomen en zo het rottings- en schimmelproces te vertragen.

Tip 10: Gebruik kliekjes
Gebruik de kliekjes van het avondeten om de volgende dag een heerlijke lunch te bereiden. Restjes kip of rundvlees bijvoorbeeld, zijn heerlijk op een sandwich. Broodrestjes of broodkorsten zijn lekker in een salade. Even roosteren in de pan en klaar.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 MVO is zakelijk gezien rendabel
 ‘Ook de afdeling duurzaamheid gaat over geld verdienen’
 Duurzaamheidsbeleid Nederlandse ondernemingen crisisbestendig
 CEO zet in op duurzaam ondernemen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10