zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Banken, politie en OM werken samen tegen Internetoplichting

1 oktober 2014 - Banken, politie en Openbaar Ministerie gaan intensiever samenwerken bij de aanpak van Internetoplichting. Als bij de politie meerdere aangiften zijn gedaan waarin hetzelfde rekeningnummer wordt genoemd, informeert de politie de betreffende bank hierover.

Dit blijkt uit de samenwerkingsovereenkomst die de Nederlandse Vereniging van Banken, de vier grootbanken (ABN AMRO, ING, Rabobank en SNS Bank), het Korps Nationale Politie en het Openbaar Ministerie hebben getekend en die ingaat op 1 oktober aanstaande. De convenantspartijen gaan de publieksvoorlichting en de onderlinge uitwisseling van informatie verbeteren. Banken - die in deze geen benadeelde partij zijn - werken hieraan mee omdat zij vanuit hun maatschappelijke rol willen bijdragen aan de bestrijding van internetoplichting.



Handels-, veiling- en advertentiesites
Maandelijks maken miljoenen mensen gebruik van handels-, veiling- en advertentiesites en online webwinkels. De convenantspartners willen dat deze consumenten zich meer bewust zijn van de risico's van internetaankopen en hen adviezen en tips geven over gebruik en misbruik van bankrekeningnummers en over hoe zij veilig kunnen handelen via internet. De omzet van internetwinkels is de afgelopen jaren ondanks de crisis gestegen tot circa tien miljard euro per jaar. Jaarlijks worden tussen de 40.000 en 50.000 aangiftes gedaan van oplichting.

Landelijk Meldpunt Internet Oplichting
Centraal in de bestrijding van Internetoplichting staat het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) dat in oktober 2010 is opgericht. Het LMIO verzamelt en analyseert de meldingen van internetoplichting centraal. Bij de opsporing en vervolging ligt de nadruk op veelplegers en zaken met een grote maatschappelijke impact. Een van de afspraken uit het convenant is dat de partijen actief gaan verwijzen naar de checkfunctie van het LMIO.
Indien bij het LMIO meerdere aangiftes zijn gedaan waarin hetzelfde bankrekeningnummer wordt genoemd, stuurt het LMIO een bericht aan de betreffende bank. Hierin wordt mede namens de Officier van Justitie melding gemaakt van een sterk vermoeden van schuld van de gebruiker van de rekening. Op basis hiervan neemt de bank maatregelen. Deze kunnen bestaan uit het aanspreken van de cliënt, het blokkeren van diens rekening en het beëindigen van de bankrelatie.

Onderlinge handel
Wanneer internetgebruikers met elkaar via internet handelen, zijn zij zelf primair verantwoordelijk. Potentiële kopers kunnen op www.mijnpolitie.nl onder andere controleren of een bankrekeningnummer al eerder bij het LMIO is gemeld. Ook aangifte kan op deze website worden gedaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Cybercriminelen storten zich op mobiele apparaten
 Veel oplichters slaan toe via Marktplaats.nl
 Toename identiteitsfraude in Nederland
 Fraude betalingsverkeer opnieuw flink gedaald
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10