zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebruikers zélf moeten hoogwaardige informatie beschermen

26 september 2014 - Bedrijfsinformatie levert de meeste toegevoegde waarde op wanneer die in handen is van marketing of klantenservice. Dat blijkt uit onderzoek van Iron Mountain met PwC. Maar bijna niemand vindt dat deze afdelingen ook verantwoordelijk zijn voor de bescherming van die informatie.

Er is maar één adequate oplossing: Iron Mountain adviseert Integrale Informatieveiligheid.
 
Waardevolle informatie
Bijna twee derde (62 procent) van het Europese midden- en grootbedrijf is van mening dat de marketingafdeling uitstekend in staat is waardevolle informatie uit de bedrijfsinformatie te destilleren. Bijna de helft (46 procent) vindt dat ook de afdeling klantenservice daartoe behoort. Maar minder dan een procent stelt dat deze afdelingen ook hun verantwoordelijkheid hebben bij de bescherming van die hoogwaardige bedrijfsinformatie.

Gevaren aan gebruikerskant
Veel organisaties zijn zich er bij het openzetten van de toegangspoorten tot hun bedrijfsinformatie niet van bewust dat dit ook aan de gebruikerskant grote informatierisico´s met zich meebrengt. Uit de Risk Maturity Index 2014 van Iron Mountain met PwC, blijkt dat de meeste bedrijven verwachten dat de IT-afdeling vrije toegang geeft aan marketing- en klantgerichte afdelingen. Dit met als doel om hen te ondersteunen bij het openbreken van markten en het werven van klanten (60 procent); en het ondersteunen en verbeteren van de klantenservice (60 procent). Vrije toegang met een hoger doel dus, maar ruim een derde (39 procent) vindt wel dat de IT-afdeling eindverantwoordelijk is en blijft voor de informatiebeveiliging - en dat de gebruikers dat niet zijn.
 
Integrale Informatieveiligheid
Deze situatie vraagt om Integrale Informatieveiligheid. Dat is een bedrijfsbrede aanpak en samenwerking om bedrijfsinformatie als productiemiddel adequaat veilig te stellen; om de concurrentiepositie te beschermen; om te voldoen aan wet- en regelgeving; en om reputatieschade te voorkomen. Gebruikers van bedrijfsinformatie horen hier nadrukkelijk bij: zíj hebben immers de kennis, ervaring en rol die noodzakelijk is voor een optimale informatiebescherming.
 
Risicogedrag
Maar bedrijven onderkennen het onderliggende risicogedrag vooralsnog vaak niet. Zo zorgt het meenemen van bedrijfsinformatie van de werkvloer, om er thuis of tijdens het forensen verder aan te werken, voor aanzienlijk risico´s. En eerder onderzoek wijst uit dat juist marketeers bovengemiddeld vaak bedrijfsgevoelige informatie meenemen. Eén op de drie (35 procent) werkt daarmee twee tot vier keer per werk vanuit huis. Hetzelfde percentage werkt daarmee tijdens het forenzen. Daarnaast gebruiken deze marketing-medewerkers vaak persoonlijke e‑mailadressen om documenten te verzenden (48 procent), ook via onbeveiligde draadloze netwerken (12 procent). En tevens gooien ze de benutte bedrijfsinformatie buiten kantoor achteloos weg (28 procent).
 
Bewustzijn en beleid
Jeroen Strik van Iron Mountain zegt: "De Information Risk Maturity Index 2014 die we met PwC hebben opgezet, laat zien dat bedrijven die willen profiteren van hun waardevolle bedrijfsinformatie worstelen met de veiligheid daarvan. Het bleek dat slechts een derde van de Europese kantoormedewerkers beveiligde toegang heeft wanneer zij op afstand werken. Wij adviseren Integrale Informatieveiligheid, om maximaal te profiteren tegen minimale risico´s. De IT-afdeling behoudt daarbij een grote verantwoordelijkheid. Maar de gebruikers zelf krijgen ook hun aandeel in die verantwoordelijkheid. Aan Integrale Informatieveiligheid gaat wel eerst de bewustwording van risicogedrag vooraf."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Consumenten besteden vanaf 2030 jaarlijks 2,2 biljoen euro aan mobiliteit
 Microsoft Office 365 blijft groeien, maar beveiliging blijft zorgelijk
 Ligt het aan mij of ligt het aan hen?
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bankgegevens het meest gestolen via Webwinkels en financiële dienstverleners
 Millennial deelt persoonlijke informatie in ruil voor werkzekerheid
 375 miljoen klantdatabestanden geschaad in eerste helft 2014
 Managers moeten IT-afdeling onder druk zetten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Een zwangere medewerkster, bent u goed voorbereid?
Loopt het contract van een van u zwangere medewerkers binnenkort af maar wilt u haar het liefst in dienst houden? Bespreek samen jullie plannen om een goede samenwerking te behouden voor na de zwangerschap.
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Goede beveiliging verkleint risico autodiefstal met 75 procent
reacties
'Een beetje integer' (1) 
Ligt het aan mij of ligt het aan hen? (1) 
Vijf handige apps voor automobilisten (1) 
Hoe krijgen mijn engineers betere sociale vaardigheden? (3) 
Leaserijders wisselen minder vaak van auto (1) 
Marketeers investeren in tech en bezuinigen op media  (1) 
Succes en doorgroei minst belangrijke factoren voor werkgeluk (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Air france - 13.28  3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Doc data 0.48  -4 %
Oci 19.95  -2 %
Veel meer nieuwe abonnees Netflix
Beursupdate: AEX op Wall Street
Recordregen Wall Street houdt aan
meer beurs
top10
Projectmanagement: het kan er nog wel even bij!
Talenten willen werken voor hoog presterende organisaties
Het geheim van een geweldige klantenservice
'Een beetje integer'
Ligt het aan mij of ligt het aan hen?
Machine learning is de hype voorbij
'Versnelde afbouw hypotheekrente toomt prijsstijgingen huizen in'
Video en mobile advertising stuwen groei online advertentiemarkt
Marketeers investeren in tech en bezuinigen op media
Datacenters helpen de energietransitie te versnellen
meer top 10
vacatures
meer vacatures