zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-managers veel minder enthousiast over flexwerken dan werknemers

19 september 2014 - Waar werknemers een goede werk-privé balans, en daarmee flexibel werken, steeds belangrijker gaan vinden, lijken Nederlandse bedrijven moeite te hebben met deze flexibilisering.



Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder HR-managers, uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam. Bij slechts 40 procent van de bedrijven behoort thuiswerken tot de mogelijkheden. Flexibel je werktijd indelen is alleen mogelijk bij iets meer dan de helft (55 procent) van Nederlandse organisaties. Eén van de belangrijkste redenen (25 procent) die Nederlandse HR-managers geven voor het beperkt toestaan van flexibel werken, is dat veel managers het moeilijk vinden te ‘managen op afstand’.


 
Goede werk-privébalans
De antwoorden van de HR-managers lijken haaks te staan op de behoefte van Nederlandse werknemers. Uit eerder onderzoek van Robert Half blijkt dat werkend Nederland steeds meer waarde hecht aan een goede werk-privé balans. Terwijl de smartphone en laptop in 2012 nog de lijst van favoriete secundaire arbeidsvoorwaarden aanvoerden, was dit in 2013 de mogelijkheid om flexibel te werken. Bovendien blijkt een goede balans tussen werk en privé cruciaal in het tevreden houden van top-professionals. "De ervaring leert dat een betere werk-privé verdeling, na betere carrièrekansen, de belangrijkste reden is dat financiële professionals van baan veranderen," vertelt Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland. "Ondanks deze behoefte merken wij dat veel managers moeite hebben met deze ontwikkeling en zien wij zelfs tegenbewegingen. Zo zijn er bijvoorbeeld grote internationale bedrijven die het thuis- of flexwerken weer terugdraaien en hun medewerkers verplichten om alle dagen naar kantoor te komen. Wij raden dan ook aan om goede afspraken te maken met medewerkers over wanneer er wel of niet thuis wordt gewerkt, hoe met flexibele werktijden wordt omgegaan en hoe gerapporteerd wordt aan de manager."
 
Parttime werken & Job sharing
Voor werknemers die minder uren willen werken, is parttime werken een uitkomst. Een nadeel hiervan is wel dat meer parttimers ingezet moeten worden om het werk gedaan te krijgen. Een minder bekend, maar vergelijkbaar, arbeidsmodel is het delen van een baan. Bij job sharing wordt een functie vervuld door twee personen. Een groot voordeel hiervan is dat de werknemers de werkdruk kunnen verdelen en werk op kunnen vangen bij afwezigheid. Toch blijkt dat job sharing slechts mondjesmaat mogelijk is. Nog geen kwart (23 procent) van de Nederlandse bedrijven biedt deze manier van werken aan.
"Job sharing is een erg interessant arbeidsmodel en zie je nu vooral terug in het onderwijs. Het delen van een functie verhoogt de continuïteit van de activiteiten die bij deze functie horen, dit kan vooral handig zijn bij organisaties die nu veel met parttime werknemers werken. Als de ene collega afwezig is, kan de ander het werk voortzetten," aldus Renken. "Natuurlijk zijn er ook nadelen. In het onderzoek van OfficeTeam geven HR-managers terecht aan dat goed samen kunnen werken essentieel is bij het delen van een functie. Dit geldt echter net zo goed voor werknemers die parttime werken: er is binnen teams goede afstemming nodig wie werkzaamheden van collega’s overneemt op ‘parttime dagen’. Daar ligt dan ook een belangrijke rol voor de manager."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De aard van de mensen en thuiswerken
 Nederlanders willen massaal thuiswerken
 Thuiswerken geen oplossing voor het huishouden
 Vijf tips om promotie te maken voor thuiswerkers
 
 
reacties
 
Otto Gerits  |   | 
19-09-2014
 | 
09:55 uur
Opnieuw lijkt het erop dat de manager aan de medewerker vraagt zich aan te passen aan wat voor hem ( haar) comfort biedt. Met alle respect en begrip, maar dat is echt 'oud' denken en handelen. Voor managers is niet langer de uitdaging om controle te hebben, maar om gecontroleerd los te laten. Een lastige switch, maar hij is echt goed te maken. Otto Gerits DGA Adatrium bv

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10