zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De schoenen van de manager: do’s en don’ts

17 september 2014 - A woman with good shoes is never ugly. Volgens Veronique van der Wielen, Webshop manager bij Manfield, moeten zowel vrouwelijke als managers deze uitspraak van Coco Chanel ter harte nemen.

Waarom? Omdat 93 procent van de eerste indruk die iemand van u krijgt, bestaat uit de buitenkant. Het is dus erg onhandig om schoenen te dragen die niet passen bij het functieniveau van de manager.



Wat zijn de do’s en dont’s? 
"In sommige branches zijn de kledingregels erg duidelijk. Denk hierbij aan beroepen zoals advocaten en bankiers. Maar in andere branches is de lijn tussen vrijetijds- en werkkleding wat onduidelijker geworden," zegt van der Wielen. Wat is dan tegenwoordig acceptabel of gewenst voor een manager om te dragen? "We horen vaak de uitspraak: kleed voor de baan die u ambieert, niet voor de baan die u al heeft.  Maar wie hierin te ver gaat, lijkt zijn eigen baan niet te waarderen. Toch zijn er wel algemene richtlijnen die van der Wielen toe kan lichten.
 
Do’s en dont’s voor vrouwelijke managers
"Het dragen van open schoenen naar het werk is niet acceptabel voor mannen. Maar ook vrouwen moeten hiermee uitkijken," zegt van der Wielen. Niet iedereen is tevreden over zijn eigen voeten. Veel vrouwen hebben er ook problemen mee om ze te laten zien. Onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat vrouwen voeten het lelijkste lichaamsdeel vinden. Met andere woorden: open schoenen kan vooral door andere vrouwen als storend worden ervaren. "Draag dus alleen open schoenen als je voeten het kunnen hebben. Valt u niet in deze categorie? Koop dan een schoen met een peeptoe. Deze schoen komt niet alleen zakelijker over, maar flatteert uw voeten ook meer. Zorg er echter wel voor dat uw voeten goed zijn verzorgd en de nagels zijn gelakt."

Passende schoenen 
Vermijd ook altijd dat u op schoenen loopt die niet goed passen. Deze waarschuwing is vooral op vrouwen gericht. Meer dan 90 procent van de vrouwen koopt schoenen die een verkeerde maat hebben. Waarom? Omdat zij kleine en slanke voeten zien als elegant en vrouwelijk. Maar soms ook doordat zij een schoen erg mooi vinden, en waarbij helaas de juiste maat was uitverkocht. Het resultaat hiervan is onder andere dat iemand naar voren gebogen gaat lopen, hetgeen er niet aantrekkelijk uitziet. Of dat de pump het begin van de tenen niet goed bedekt, dan lijkt het visueel alsof schoenen te klein zijn.

Naaldhakken 
Van der Wielen merkt op dat niet iedere comfortabele schoen ook de juiste uitstraling geeft. Zo worden sleehakken door meer dan 70 procent van de mannen als de meest onaantrekkelijke schoen bestempeld. Samen met plateauschoenen, pumps met een enkelbandje, ballerina’s en lage hakschoenen is dit dus een no go voor managers. Draag een klassieke pump met een middelhoge hak. Kunt u toch goed lopen op hoge hakken? Dat kan vooral in uw voordeel spelen als u wat kleiner bent. Grote vrouwen hebben namelijk een meer zelfverzekerde en succesvolle uitstraling dan kleinere vrouwen. Nude-kleurige pumps of zwarte gesloten hakken zijn goede kleuren. Een kleur zoals rood scoort goed bij mannen en is geschikt als de setting minder formeel is.
 
Tips voor mannelijke managers
Op de allerhoogste niveaus binnen organisaties zijn mannen formeel en traditioneel gekleed. Denk aan een overhemd, blazer, en eventueel een das. Donkerbruine en marineblauwe oxford-schoenen maken het voor mannen af. De luxere oxfords kenmerken zich door het gebruikte materiaal: zowel de schoen als de zool zijn van leer gemaakt. Een schoenenkenner weet meteen aan het geluid van het geklik van de zool op een harde oppervlakte welke kwaliteit een manager draagt, dit is namelijk anders dan als de zool van kunststof is. Toch zullen de meeste mensen het verschil in geluid niet horen en zelfs het verschil tussen een oxford en een derby niet opmerken. Dat maakt beide schoenen geschikt om te dragen in een managementfunctie.

Kousen 
Van der Wielen geeft nog wel enkele belangrijke tips: draag altijd lange kousen in de kleur van uw broek of in een donkere kleur. Het staat niet chique om een gedeelte van het onderbeen van de man te zien. Zorg ook dat uw schoenen en riem dezelfde kleur hebben. Onder een grijs pak horen zwarte, grijze, cognac-kleur of bruine schoenen. Bij een donkerblauw pak zijn cognac-kleur of bruine schoenen geschikt.
 
Modetrends
De bovenstaande adviezen zijn slechts algemene richtlijnen. Diegenen die echt een goede indruk willen maken, zorgen er daarom voor dat ze de adviezen combineren met de laatste modetrends. "Dit najaar zijn bruin, wijnrood, koningsblauw, oud roze, karamel en aubergine de kleuren die het straatbeeld versieren. Wat betreft schoenen ziet u dit najaar voornamelijk stoere en stevige schoenen. Het betekent veel lak-, veterschoenen en chelsea boots bij zowel mannen als vrouwen. Verder ziet u voornamelijk sierlijke hoge hakken en blokhakken." Passende werkkleding is belangrijker dan vaak wordt gedacht. "Kleding communiceert en bepaalt hoe mensen elkaar zien. Ook al vindt u zelf de mening van anderen onbelangrijk, het kan zijn dat uw collega daar anders over denkt. Daarom is tijd en geld investeren in een zakelijke outfit een uitstekende stap voor uw carrière."

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hakken en make-up maken de zakenvrouw
 Zomerse kleding taboe op Nederlandse werkvloer
 Onconventionele kledingstijl benadrukt status en competentie
 Vijf tips voor het juiste overhemd – en meer zelfvertrouwen
 
 
reacties
 
K. Vogelaar  |   | 
7-04-2015
 | 
10:56 uur
''Het dragen van open schoenen naar het werk is niet acceptabel voor mannen. Maar ook vrouwen moeten hiermee uitkijken,'' zegt van der Wielen. Niet iedereen is tevreden over zijn eigen voeten. ''

Dit hangt natuurlijk ook af van de sector waarin men werkzaam is.
Anton Westerman  |   | 
2-06-2015
 | 
11:01 uur
Diegenen die echt een goede indruk willen maken, zorgen er daarom voor dat ze de adviezen combineren met de laatste modetrends

vergeet vooral inzicht niet. Men kan doorgaans zelf prima inschatten wat wél en niet kan..
Meijer Orthopedie - Klaas Hoogendijk  |   | 
30-09-2015
 | 
12:13 uur
De invloed die goed passende schoenen hebben op de motoriek van de voet moet zeker niet onderschat worden. Uiterlijk alleen is niet voldoende!
J. Schoenen  |   | 
17-04-2020
 | 
11:29 uur
Ik denk juist dat de trend tegenwoordig steeds minder naaldhakken is. Dit is uiteraard voor de voeten ook veel beter aangezien het een onnatuurlijke houding is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10