zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer apps bespioneren ons

10 september 2014 - Alcatel-Lucent heeft nieuwe gegevens bekend gemaakt waaruit blijkt dat het aantal aanvallen op mobiele apparaten en apparatuur voor thuisgebruik in de eerste helft van 2014 sterk is toegenomen.

De gebruikers lopen een groter risico bespioneerd te worden of een rekening gepresenteerd te krijgen voor datagebruik door derden. Daarnaast wordt er steeds meer persoonlijke informatie gestolen.


 
Mobiele malware
De cijfers van Alcatel-Lucent’s Kindsight Security Labs wijzen uit dat het aantal hackers dat zich via malware toegang verschaft tot apparatuur, blijft stijgen omdat steeds meer consumenten gebruik maken van ultrabreedband. Uit het rapport blijkt dat het aantal malware-infecties op mobiele apparatuur in de eerste zes maanden van 2014 is gestegen met zeventien procent, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2013. Het infectiepercentage op vaste consumentennetwerken steeg eind juni tot achttien procent. In december 2013 bedroeg dit percentage slechts negen procent.
Omdat Alcatel-Lucent een unieke positie heeft binnen de netwerken, kan het bedrijf de impact van het netwerkverkeer meten waaronder ook malware en de bedreiging van de digitale veiligheid.

Infectiegevaar 
Het mobiele infectiepercentage bedroeg in de eerste helft van 2014 0,65 procent, eind 2013 was dit nog 0,55 procent. Op basis van deze gegevens schat Kindsight Security Labs dat vijftien miljoen mobiele apparaten met malware besmet zijn, vergeleken met 11,3 miljoen eind 2013. Maar liefst 60 procent van de totale mobiele netwerkinfecties betreft Android-apparatuur. 40 procent van de mobiele malware was afkomstig van Windows™-laptops die op een telefoon, mobiele USB-stick of MIFI-hub waren aangesloten. Van de iPhone®- of BlackBerry®-apparatuur is minder dan  een procent besmet.

Android makkelijk doelwit 
"Android-smartphones zijn het gemakkelijkste doelwit voor malware, maar Windows-laptops zijn nog steeds de favoriet onder de professionele cybercriminelen," aldus Kevin McNamee, security architect en directeur van Alcatel-Lucent’s Kindsight Security Labs. "De kwaliteit en verfijning van Android-malware loopt nog achter op de complexere malware voor Windows-computers. Android-malware doet niet echt moeite zich schuil te houden en is afhankelijk van nietsvermoedende mensen die een geïnfecteerde app installeren."

Trojaanse apps 
Infecties op mobiele netwerken bestaan vaak uit Trojaanse apps die er op het eerste gezicht prima uitzien. De apps bevaten echter verborgen malware die na het downloaden door Android-gebruikers via App Stores van derden, de Google Play Store of door phishing, persoonlijke gegevens van uw  telefoon kan ontvreemden, sms’en versturen of gebruikmaken van het internet.

Adware met lage dreiging 
De stijging van het percentage consumenteninfecties in 2014 is vooral te wijten aan adware met een laag dreigingsniveau. Deze adware levert voornamelijk ergernis op onder de gebruikers vanwege de ongewenste advertenties of ondermaatse apparaatprestaties. Malware met een hoog dreigingsniveau, die aanzienlijke schade aanricht door het stelen van persoonlijke gegevens, wachtwoorden en creditcardgegevens, neemt echter ook toe. Zeven procent van de particuliere breedbandklanten was geïnfecteerd met malware die een serieuze bedreiging vormt. Eind 2013 bedroeg dit percentage nog vijf procent.
 Het rapport van Kindsight Security Labs vermeldt ook de top twintig van particuliere en internetmalware-dreigingen in de eerste zes maanden van 2014, evenals de laatste ontwikkelingen van malware waaronder ZeroAccess, iBryte, Carberp, Uapush, Coogos, NotCompatible, SMS Tracker en dergelijke. 85 procent van de dreigingen in de Top twintig van Android-apparatuur bestaat uit complexe malware. In vier gevallen was daarbij sprake van mobiele spyware die door een cybercrimineel werd ingezet voor het lokaliseren en volgen van het toestel, van de communicatie en van de browsergeschiedenis van de gebruiker. Vijf van de zeven nieuwe malware-vormen in de Top twintig voor consumenten betreffen adware die de browser van een slachtoffer kan omleiden naar ongewenste websites en ongewenste pop-upadvertenties laat zien.

Malware-detectie 
"De beste verdediging tegen besmetting is malware-detectie gebaseerd op netwerken," aldus McNamee. "Mensen nemen vaak niet de juiste voorzorgsmaatregelen voor hun apparatuur. En zelfs als ze dit wel doen, kan een schadelijke app de detectie door een ‘device-based’ antivirusprogramma eenvoudig omzeilen. Cybercriminelen kunnen antivirusprogramma's die geïntegreerd zijn in het netwerk van de gebruiker niet uitschakelen. Bovendien worden deze programma's altijd up-to-date gehouden."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vijf Android Wear apps die straks op iedere smartwatch staan
 Nederlands bedrijfsleven loopt voorop met virtuele apps en desktops
 Mobiele malware doet aanslag op vertrouwen
 Nieuwe generatie communiceert via WhatsApp
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10