zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlander minder bang voor ontslag

10 september 2014 - Nederlanders maken zich steeds minder zorgen om ontslag. Terwijl in 2013 nog zo’n 48 procent van de werknemers zich zorgen maakten om ontslag, is dit percentage in 2014 gedaald tot 43 procent.

Ook het aantal mensen dat zich ernstig zorgen maakt, is licht gedaald van twaalf naar elf procent.  Dit blijkt uit een onderzoek van juridisch dienstverlener DAS. Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen zich meer zorgen maken om ontslag dan mannen. En laagopgeleiden maken zich weer meer zorgen dan hoogopgeleiden.



Economie hersteld
Onlineverzekeraar De Nederlanden van Nu heeft van DAS volmacht om rechtsbijstandsverzekeringen af te sluiten. Voor Arjen Dijkstra, directeur bij De Nederlanden van Nu, komt de daling niet als een verrassing: "Wie de laatste tijd het nieuws een beetje heeft gevolgd, kan de indruk krijgen dat de economie zich voorzichtig aan het herstellen is. In die zin begrijp ik de daling. Echter 43 procent blijft een hoog percentage. Dat veel mensen zich nog steeds zorgen maken om ontslag, blijkt bijvoorbeeld ook uit het aantal afgesloten rechtsbijstandverzekeringen. Afgelopen jaar is bij ons het aantal polissen flink gestegen."

Inkomstenterugval
Uit het onderzoek van DAS, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, blijkt verder dat een meerderheid (58 procent) van de Nederlanders niet weet hoe ze een eventuele inkomensterugval als gevolg van ontslag moeten opvangen. Maar vijftien procent geeft aan een beroep te kunnen doen op hun spaargeld en elf procent geeft aan dat hij een bijbaan gaat zoeken.

Actieve rol werkgever verwacht
De helft van de werkenden verwacht een intensieve rol van de werkgever als er sprake is van ontslag op bedrijfseconomische gronden. Begeleiding naar een andere baan (49 procent) of een ontslagvergoeding (48 procent) voeren daarin de boventoon. Vooral mannen en midden-opgeleiden verwachten dat hun werkgever hen begeleidt bij het vinden van een nieuwe baan.
Een kleine minderheid van achttien procent ziet ontslag als definitieve breuk en verwacht niets meer van de werkgever.

Vertrouwen terecht?
Arjen Dijkstra waarschuwt voor teveel vertrouwen in de werkgever: "Vanuit de ontslagen werknemer gezien, lijkt het vaak redelijk dat een bedrijf hem ondersteunt bij het vinden van ander werk. Echter het perspectief van de werkgever is vaak anders. Iemand helpen om een nieuwe baan te vinden, kost immers tijd en geld. Tenzij er een sociaal plan ligt, is de werkgever nergens toe verplicht. Een ontslagvergoeding kost ook geld, maar zoals ieder HR-professional weet, heb je daarbij rekening te houden met de kantonrechtersformule."
Over de ontslagvergoeding heeft Suzanne Mollee, senior arbeidsjuriste bij DAS, een duidelijke mening:
"Wanneer een ontslagvergoeding wordt aangeboden, is de werknemer snel geneigd het voorstel van de werkgever te accepteren. Vaak blijkt dat de ontslagvergoeding te laag is vastgesteld. Daarom is het verstandig om advies in te winnen."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven tips voor werkgevers bij het nieuwe ontslagrecht
 Angst voor ontslag neemt af
 Top tien werknemersfouten bij ontslag
 Eindelijk weten wat u overhoudt na ontslag
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10