zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ontslagrecht vaak misbruikt door werkgevers

10 september 2014 - Ruim 80 procent van alle werknemers in Nederland vindt dat hun werkgever misbruik maakt van het ontslagrecht. Dit blijkt uit onderzoek dat in de zomermaanden is uitgevoerd door NationaleEnquête, in opdracht van Werksite.nl.

Aan dit onderzoek deden 1.450 werknemers mee van uiteenlopend niveau en werkzaam in verschillende branches.



Jaarcontracten
Bij de meeste ondervraagden werd een tijdelijk contract wél drie keer verlengd, maar kregen ze niet aansluitend een vast contract aangeboden. In plaats daarvan kregen ze het aanbod om na drie maanden werkloosheidsuitkering, weer van voor af aan met een jaarcontract te starten. Tom Spitters, directeur van Werksite.nl zegt hierover: "Werkgevers worden creatief in tijden van crisis. Zij weten wat wettelijk is toegestaan en vinden op die manier toch de mazen in de wetgeving. Door krapte op de arbeidsmarkt, geven werknemers hieraan toe en zijn ze allang blij dat ze na drie maanden weer aan het werk kunnen."
 
Faillissement
Werknemers staan met hun rug tegen de muur bij ontslagprocedures die worden opgestart na faillissement. Bedrijven proberen de wettelijke verplichtingen die zij hebben naar vast personeel, te omzeilen. Afscheid nemen van personeel kost immers geld. Om hun bedrijf te redden en een doorstart te maken, kiezen werkgevers voor een nieuwe tenaamstelling. Het personeel staat in dat geval op straat. Spitters: "Manipulatie, intimidatie en discriminatie zijn aan de orde van de dag. Personeel wordt onder druk gezet om contracten te ondertekenen en akkoord te gaan met ontslag. Mondelinge afspraken om na de doorstart aangesteld te blijven, worden zonder pardon ingetrokken!"
 
Opvallende gegevens
Het onderzoek van Werksite.nl geeft nog meer opvallende cijfers. 77 procent van de ondervraagden vindt dat de overheid een belangrijkere rol moet spelen om misstanden op de werkvloer aan te pakken. Overuren worden bij 55 procent van de werknemers niet uitbetaald en eenzelfde percentage voelt zich niet gewaardeerd door zijn baas. Spitters: "Uit angst voor baanverlies, is zelfs 62 procent van de ondervraagden bereid om genoegen te nemen met minder salaris."  Zo´n vijf procent geeft aan dat er dagelijks op de werkvloer gediscrimineerd wordt en bij 32 procent gebeurt dat regelmatig.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven tips voor werkgevers bij het nieuwe ontslagrecht
 Ingrijpende wijzigingen in het ontslagrecht
 Ondernemend werknemerschap heeft de toekomst
 Ontslagrechtversoepeling reden om stemgedrag aan te passen
 
 
reacties
 
Eric  |   | 
10-09-2014
 | 
08:05 uur
Het vervelende is, dat het ontslagrecht in de bescherming van de werknemer (en de kosten voor de overheid) dusdanig is doorgeslagen, dat je als werkgever met goed fatsoen niet meer van iemand af komt, zelfs na meer dan 2 jaar verzuim. Daarbij zijn de kosten voor de werkgever ook nog eens aanzienlijk.
Heel begrijpelijk dus dat werkgevers zeer kritisch zijn of en zo ja wie er een contract voor onbepaald tijd krijgt.
Henk  |   | 
16-09-2014
 | 
11:07 uur
Eric, helemaal mee eens.
Inmiddels kan ik een boek schrijven met schrijnende verhalen van kleine ondernemers die ten onder gaan aan absurde wetgeving. En de Wet werk en Zekerheid komt daar nog overheen. Het beeld alsof de ondernemer de grote profiteur ten koste van de zielige werknemer is, is op zijn minst eenzijdig te noemen. Ik zeg niet dat deze er niet tussen zitten, maar die werkgevers zijn juridisch prima aan te pakken. Wat ik in al dit soort artikelen mis is dat grote aantallen ondernemers (vooral kleine MKB bedrijven) minder verdienen dan hun eigen personeel. En ook dat veel ondernemers niet tot ontslag overgaan omdat ze het gezin achter hun werknemer persoonlijk kennen. Daarbij zie ik ook dat de meeste ontslagzaken gewoon rechtmatig en terecht zijn.
Werkgevers kunnen in een groot aantal gevallen gewoon niet anders.
Het MKB is/was de motor van de economie, maar die motor wordt niet onderhouden, maar loopt volledig vast.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10