zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlandse bedrijven verspillen miljarden slecht managen gebouwen en machines

1 september 2014 - Bedrijven verspillen jaarlijks naar schatting miljarden euro’s doordat ze hun fysieke activa zoals gebouwen of gespecialiseerde machines niet optimaal managen voor de gehele levenscyclus.

De nieuwe norm ISO 55001 biedt bedrijven een richtlijn om dit op orde te krijgen. Dit stelt BSI.


 
ISO 55001
Het optimaal managen van fysieke activa, zoals gebouwen of gespecialiseerde machines, is complex. Er moet een onderbouwde afweging worden gemaakt tussen performance, kosten en risico voor de gehele levenscyclus. De norm ISO 55001 is ontwikkeld om bij te dragen aan optimaal Asset Management. De norm is bedoeld om de fysieke activa van bedrijven te optimaliseren en zo de total cost of ownership (TCO) te reduceren. Bovendien worden er richtlijnen geboden voor het behalen van prestatie- en veiligheidseisen.

Congres Asset Management
De ISO 55001 werd voorafgegaan door PAS 55 die de basis voor de norm vormde.
PAS 55 is geschreven door BSI die daarmee de grondlegger is van de norm ISO 55001. BSI is daarom de uitgelezen partij om bedrijven en ondernemers hierover te informeren. "Bedrijven houden vaak niet of onvoldoende rekening met de volledige levenscyclus van hun bezittingen," stelt Eltjo Veentjer, commercieel manager van BSI. "En dat kan een organisatie veel geld kosten. Miljarden euro’s worden verspild door slecht Asset Management en wij organiseren dit congres om bedrijven te informeren hoe ze dit kunnen voorkomen en hoe de norm ISO 55001 hen hierbij kan helpen."

Hoe het niet moet
Er zijn in het nieuws genoeg voorbeelden te vinden van de gevolgen van slecht Asset Management. "Iedereen herinnert zich nog wel de Brent Spar, het olieopslagplatform van Shell en Esso. Tijdens de bouw was geen rekening gehouden met de gehele levenscyclus en toen het in 1995 buiten gebruik werd genomen, wist niemand wat er mee moest gebeuren," zegt Veentjer. "Die onduidelijkheid heeft geresulteerd in een ongelooflijke reputatieschade, kostenpost en schade aan het milieu. En hoeveel panden staan er wel niet leeg, omdat bedrijven er geen bestemming meer voor hebben? Volkomen onnodig wanneer van tevoren rekening wordt gehouden met alle fasen die activa doorlopen."

De truc
De ‘truc’ voor effectief Asset Management is volgens Veentjer dan ook het volledig in kaart brengen van de levenscyclus van activa. Tijdens het ontwerp moet al rekening worden gehouden met de ontmanteling en de recycling, om niet jaren later voor de vervelende financiële consequenties te komen staan. "Er gaat dagelijks ongelooflijk veel kapitaal verloren, simpelweg omdat bedrijven niet exact weten wat de meest effectieve manier is om hun gebouwen en machines te onderhouden, of omdat er alleen maar een korte termijn planning is. Ieder bedrijf, zonder uitzondering, bespaart uiteindelijk op de totale kosten met een beter doordacht Asset Management."

De cijfers
Uit onderzoek van Gartner blijkt dat maar liefst 70 procent van organisaties een afwijking van 30 procent tussen hun geplande inventaris en de werkelijke inventaris hebben. En dat minder dan 25 procent van alle ondernemingen wereldwijd een life cycle Asset Management programma heeft om de potentiële risico’s te bepalen. IDC Research liet zien dat organisaties die Asset Management toepassen, een vijftien procent lagere total cost of ownership en tien procent minder down time realiseren dan organisaties die dit niet doen. Door goed naar ongebruikte activa te kijken, kunnen organisaties hun kosten tot wel 30 procent reduceren. "Er valt dus genoeg winst te behalen," besluit Veentjer.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Energie-efficiënte gebouwen effectiefst voor terugdringen CO2-uitstoot
 Investeringen in energie-efficiëntie houden stand ondanks recessie
 Kantoorgebouwen verouderen snel
 Werknemers zijn anonieme kantoorgebouwen zat
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10