zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-managers werven actief professionals in tweede helft 2014

29 augustus 2014 - Nederlandse HR-managers gaan meer permanente professionals werven in de tweede helft van 2014: 43 procent werft voor vrijgekomen bestaande posities, 28 procent gaat zelfs voor nieuwe functies professionals aantrekken.

Ook hebben HR-managers in toenemende mate vertrouwen in de groei van Nederland (77 procent) en de groei van het eigen bedrijf (82 procent). Dit blijkt uit de ‘OfficeTeam Personeelsbarometer 2014’, een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van OfficeTeam, een divisie van Robert Half gespecialiseerd in het plaatsen van tijdelijke administratieve en ondersteunende professionals.



Nadruk op behoud 
De meerderheid van de Nederlandse HR-managers (71 procent) blijft het komende halfjaar werven. De nadruk wordt gelegd op het behoud van het huidige personeelsbestand. Bijna de helft (43 procent) van de HR-managers geeft aan dat vrijgekomen bestaande posities zullen worden ingevuld in de komende zes maanden. Daarnaast stelt 28 procent dat er nieuwe posities binnen het bedrijf gecreëerd worden.
Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland, vertelt: "Er is een voorzichtig optimisme voelbaar op de markt. Bedrijven blijven niet alleen werven voor vrijgekomen bestaande functies, ze zetten ook in op extra banen. Dit optimisme is hoogstwaarschijnlijk een gevolg van de positievere visie die bedrijven hebben op de Nederlandse economie en de economische toekomst van het eigen bedrijf."
 
Optimistisch over de toekomst
HR-managers hebben net als vorig jaar vertrouwen in de toekomst. 77 procent van hen heeft vertrouwen in het groeipotentieel van de Nederlandse economie, wat een kleine stijging is ten opzichte van 2013 (74 procent). Het vertrouwen in de groeivooruitzichten van het eigen bedrijf liggen, net als vorig jaar, hoog: 82 procent is positief.
 Ondanks de positieve vooruitzichten, geeft 22 procent van de HR-verantwoordelijken aan dat er geen vrijgekomen posities worden ingevuld en dat er geen nieuwe functies worden gecreëerd. Dat is een opmerkelijke stijging ten opzichte van een jaar geleden, toen gaf slechts één op de tien (elf procent) HR-managers dit antwoord. Het voornemen om het aantal functies in te perken en de organisatie te verkleinen, blijft met acht procent op hetzelfde niveau als in 2013.
"Veel bedrijven blijven na de crisis voorzichtig en niet in alle ondernemingen is de licht positieve kentering even goed voelbaar. Vaak proberen bedrijven de permanente personeelskosten toch nog te beperken. Er wordt in dit kader vaak een beroep gedaan op tijdelijke professionals om de productiviteit van het bedrijf op peil te houden of zelfs te vergroten," aldus Renken.
 
Aantrekken en behouden van topmedewerkers: twee prioriteiten van de HR-manager
83 procent van de Nederlandse HR-managers vindt het momenteel niet gemakkelijk om de juiste en gekwalificeerde professionals te vinden, een grote zorg die ook vorig jaar al bij een groot aantal HR-managers speelde (87 procent). Wat betreft administratief en ondersteunend personeel, is 66 procent van de HR-managers op zoek naar gekwalificeerde professionals voor bestaande of nieuwe functies. Zij hebben vooral moeite met het vinden van HR-assistentie (21 procent), office management (twintig procent) en administratieve ondersteuning van het salesteam (achttien procent) . 
De bezorgdheid rondom het verliezen van topmedewerkers daalt licht. Twee derde (66 procent) van de HR-verantwoordelijken geeft aan dat ze bezorgd zijn dat hun topmedewerkers in administratieve en ondersteunende functies, het komende jaar een andere uitdaging zullen aangaan. Dat is een daling van vijf procent in vergelijking met vorig jaar.
"Bedrijven die op zoek gaan naar vaste werknemers leggen de lat vaak heel hoog. Ze zijn op zoek naar het spreekwoordelijke ‘schaap met de vijf poten’: de juiste persoon die over alle gevraagde vaardigheden beschikt. Wanneer ze deze topkandidaat eenmaal gevonden hebben, willen bedrijven hen vanzelfsprekend niet op korte termijn verliezen aan de concurrentie. Een goede strategie voor het behoud van personeel staat in bijna elke onderneming hoog op de agenda. Het signaal dat de bezorgdheid hierover terugloopt, wijst wellicht op ruimte die ontstaan is om huidige werknemers meer te erkennen en beter te belonen en daarmee tevreden te houden," zegt Renken.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Blaas uw carrière nieuw leven in tijdens uw vakantie
 Sterk aantrekkende vraag naar recruiters en intercedenten
 Werven via sociale media loont
 Bestrijding stereotypering bij werven personeel loont
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10