zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkplek is een gekkenhuis

28 augustus 2014 - Ordelijke agenda’s, to-do lijstjes en uitnodigingen voor een etentje dat over twee maanden plaatsvindt; niemand beter in dingen plannen dan de Nederlanders. Ook onze vrije tijd voorzien we graag van structuur.

 We zouden wat vaker een groot kruis in onze agenda’s moeten zetten; een op de drie Nederlanders vindt dat ze vaker tijd moeten vrijhouden voor helemaal niets. Zes op de tien zouden zich graag wat vaker zorgeloos willen voelen. Twintig procent is regelmatig zo gestrest dat echt ontspannen niet mogelijk is. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.100 Nederlanders in opdracht van Tiger Balm, ter introductie van Neck & Shoulder Rub. De enquête toont dat 69 procent van werkend Nederland vaak druk is en 47 procent bijna wekelijks te veel te doen heeft in te weinig tijd. Stress zorgt bij maar liefst een op de vier voor regelmatige pijn in de nek en schouders. "Een beetje ‘mañana-mentaliteit’ kunnen we in Nederland wel gebruiken," aldus Iris van Zwol van Tiger Balm.


 
Werkplek is een gekkenhuis
Voor een deel van de Nederlanders staat het water tot de lippen; zij lopen over. Een op de zes heeft regelmatig tot altijd het gevoel dat verantwoordelijkheden zo hoog opstapelen dat zij ze niet aankunnen. Een kwart geeft aan regelmatig tot altijd prestatiedruk te ondervinden; zij hebben moeite om te gaan met alles dat van ze wordt verwacht. ‘Het is een gekkenhuis op werk,’ stelt zelfs een ruime meerderheid (58 procent). Een derde zou willen dat er meer uren zitten in een dag om het werk af te krijgen. 40 procent laat de werkplek dan ook vaak achter met het gevoel dat er nog veel te doen is. Eenmaal thuis is 43 procent doorgaans moe en moet dan herstellen van het werk. Hier neemt niet iedereen de tijd voor; 46 procent geeft aan dat hun werk ook doorgaat in het weekend en/of ’s avonds.
 
Nederlander laat nek- en schouderpijn weg masseren
Oplossing voor alle stress? De kroeg in. De meeste Nederlanders (29 procent) gaan stressklachten op Bourgondische wijze tegen en zien een avondje uit als het beste medicijn. 27 procent lost het op een wat gezondere manier op en gaat (vaker) sporten. Verder neemt 23 procent bij een teveel aan stress een dagje vrij of gaat met vakantie. Dertien procent trakteert zichzelf op een massage. Voor wie regelmatig last heeft van pijn in de nek en schouders, de meest voorkomende lichamelijke stressklacht, is massage de meest gekozen remedie. Van deze groep laat een derde zich masseren om de klachten te verminderen. 24 procent ziet verlossing in het gebruik van tijgerbalsem of een andere spiercrème. Van Zwol: "Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, maar goed om te zien dat de meeste Nederlanders hun klachten proberen te verhelpen. Een nek- en schoudermassage kunt u ook zelf doen, tussen de bedrijven door. Ook even een kopje thee of een rustig muziekje kan al helpen."
 
Behoefte aan ‘me-time’
Niet alleen een veeleisende baan levert stress op, blijkt. Een op de drie ervaart regelmatig stress vanuit hun privéleven. "Vrij herkenbaar," aldus Van Zwol. "Een kop koffie met de buurvrouw, een werkborrel, een uurtje sporten. Stuk voor stuk leuke activiteiten, maar toch ook dingen die ‘moeten’." Bijna de helft van de respondenten geeft aan meer tijd voor zichzelf te kunnen gebruiken. Vooral ouders met jonge kinderen zouden graag vaker in hun eentje relaxen (67 procent). Maar ook ouderen hebben te kampen met een overvolle agenda. Van de senioren blijft een op de zes ver weg van de geraniums; zeventien procent van de 60-plussers heeft te veel te doen in te weinig tijd.
 
Top tien van grootste stressfactoren
1.             Eigen gezondheid
2.             Financiële problemen
3.             Zorgen om de kinderen
4.             Hoge verwachtingen van zichzelf
5.             Ziekte of overlijden van naasten
6.             Hoge werkdruk
7.             Baan met zware verantwoordelijkheid
8.             Onrustige werksituatie
9.             Relatieproblemen
10.          Werkloosheid

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 52 procent Nederlanders ervaart stress door baan
 Maak werkstress bespreekbaar
 Minder werkstress met online en face-to-face behandeling
 Zorgt u goed voor uw lichaam als u stress hebt?
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10