zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal woninginbraken in Nederland neemt af

25 augustus 2014 - Hoewel het aantal inbraken afneemt, is het gemiddelde schadebedrag per inbraakmelding in Nederland juist aan het stijgen. Het gemiddelde schadebedrag per inbraak is het afgelopen jaar met bijna vijf procent toegenomen.

In de provincie Zeeland steeg de gemiddelde schade na een inbraak het meest, met maar liefst 36,6 procent, gevolgd door de provincie Drenthe, waar het gemiddelde schadebedrag steeg met bijna 30 procent. Dat blijkt uit cijfers van CED. De inbraakcijfers hebben betrekking op het aantal meldingen dat CED heeft binnengekregen in de tweede helft van 2013 en de eerste helft van 2014. Die zijn vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.



Steeds minder inbraken
Zoals het ministerie van Veiligheid en Justitie onlangs nog bekendmaakte daalt het aantal inbraken in Nederland snel. Deze positieve trend blijkt ook uit de data van CED: in een jaar tijd is het aantal woninginbraken waarbij CED een expert inschakelde licht gedaald. Uit de cijfers blijkt ook dat het totale schadebedrag naar aanleiding van woninginbraken landelijk gezien met 9,2 procent daalde, eveneens een positieve trend.

Schade per inbraak stijgt
Opvallend is dat uit de data van CED ook blijkt dat het gemiddelde schadebedrag per inbraakmelding juist stijgt. Vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder was de gemiddelde schade per inbraak in de laatste zes maanden van 2013 en de eerste zes van 2014 bijna vijf procent hoger. Per provincie zijn er grote verschillen zichtbaar. In de provincie Zeeland steeg de gemiddelde schade na een inbraak het meest, met maar liefst 36,6 procent. Nummer twee op de lijst is de provincie Drenthe, waar het gemiddelde schadebedrag steeg met bijna 30 procent. In Friesland nam het gemiddelde schadebedrag juist fors af (-40 procent).

Professionalisering
De discrepantie tussen de daling van het aantal woninginbraken en de toename van de gemiddelde schadelast per inbraak duidt op een professionaliseringsslag onder inbrekers. Met de nodige aandacht voor preventie worden veel inbraken voorkomen, maar als er wordt ingebroken dan gebeurt dat vaker met groter succes. De buit en de schade voor gedupeerde zijn dan groter.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Datalekken horen in de boardroom thuis
 Organisaties nauwelijks voorbereid op digitale risico’s
 Agressie is bijna vast prik op de werkvloer
 Nederlanders onderschatten impact preventie
 
 
reacties
 
Epine Beveiligingscamera's  |   | 
5-09-2014
 | 
12:20 uur
''Met de nodige aandacht voor preventie worden veel inbraken voorkomen, maar als er wordt ingebroken dan gebeurt dat vaker met groter succes.''

Criminaliteit is anno 2014 meer georganiseerd dan het ooit is geweest. Hoewel veel huizen tegenwoordig goed beveiligt zijn (door o.a. alarmsystemen en bewakingssystemen), wordt doorgaans gedacht dat hiermee gegarandeerde veiligheid gewaarborgd is. Dat is natuurlijk niet zo, en dat is waar mensen fouten gaan maken...
Dewi Uithoof  |   | 
9-04-2015
 | 
11:41 uur
Huisautomatisering, bewakingscamera's, slimme alarmsystemen... Mooie ontwikkelingen die onder andere tot een daling in het woninginbraken leiden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10