zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie principes van Slow Working

6 augustus 2014 - Alles een beetje minder-snel-dan-snel doen lijkt onmogelijk in onze drukker-dan-druk maatschappij. Misschien zelfs wel ongewenst of ‘not done’. Liever uw benen uit uw lijf rennen dan uitgemaakt worden voor een luie donder.

Dus holt u van vergadering naar klantafspraak, van functioneringsgesprek naar overvolle mailbox. "We denken vaak met zijn allen dat we onszelf kunnen pushen alsof we een machine zijn die lekker efficiënt 24/7 doordraait, zodra je het knopje ‘aan’ indrukt," zegt Heidi Does, aandachttrainer en Slow Working coach van doesmindful.nl. "Maar niets is minder waar. Ons lichaam én onze hersenen hebben regelmatig rust en ontspanning nodig.  Gaat u daar aan voorbij, dan zit u op een goed moment zomaar ziek thuis op de bank. Overwerkt of, erger nog, met een burnout."



3 basisprincipes van Slow Working
Does: "Af en toe een stapje terug doen, de boel de boel laten of een beetje lol trappen houdt u in de race. Maar als uw agenda vol staat met allerlei to-do’s en verplichtingen, dan vallen focus, fun en voldoening in uw werk al gauw buiten de boot... Gelukkig kan het ook anders. Met minder drukte en gedoe én met benijdenswaardig goede resultaten bovendien." De drie basis principes van Slow Working zijn:
  • Doe alles wat u doet met meer aandacht. Alert en gefocused. Soms in een tempo dat wat trager is dan normaal. Alsof uw handrem er nog op staat. Hierdoor kunt u meer aandacht geven aan dat wat u doet, terwijl u het doet. U gaat details opmerken, die eerder aan uw aandacht voorbij gingen. Details die wel eens hét verschil kunnen gaan maken in de output die u levert. 
     
  • Vereenvoudig uw werk waar u maar kunt. Kijk bijvoorbeeld eens of u taken kunt wisselen met een collega die ze best graag doet, terwijl u huivert bij het idee alleen al. En vice versa natuurlijk. Maak hierover nieuwe afspraken. Al is het maar een proef voor een dag of week. Of ruim uw bureau steevast aan het eind van uw werkdag op. Of delegeer stukjes van projecten die niet per sé door uzelf gedaan hoeven worden. Met al deze stappen, hoe klein ook, houdt u meer tijd en aandacht over die zaken die beslist uw ervaring en expertise nodig hebben. 
     
  • Blijf nieuwsgierig naar de zienswijze van de mensen met wie u werkt. Verval niet in ‘zo wil ik het hebben’ of ‘zo doe ik het altijd’, maar vraag open en transparant naar de mening en beleving van uw collega’s, uw leidinggevende, uw klant. Daarmee krijgt u zicht op wat hen bezighoudt of waar zij moeite mee hebben. U zult zien, als u meebeweegt zullen zij ook in beweging komen en komt u samen tot nieuwe inzichten. 

  • Effectiever werken en leven
    Does: "Deze drie prinicipes voorkomen dat u maar door en door gaat op de automatische piloot. Ze voorkomen dat u uzelf voorbij loopt en energie verspilt aan zaken die er niet echt toe doen. Die geen waarde toevoegen. Waar geen interesse (meer) voor is. Al lijkt het in eerste instantie volkomen contraproductief, Slow Working doet uw effectiviteit met sprongen stijgen. Door regelmatig uw tempo in uw werk en uw communicatie wat naar beneden te schroeven ontstaat er ruimte voor nieuwe ervaringen. En met nieuwe ervaringen komen nieuwe keuzes en meer heilzame, alternatieve oplossingen. Kortom: door Slow Working pakt u de regie over uw werk terug. Staat u weer aan het roer en bepaalt uzelf de koers."
     
    Vraag het gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.

     
     Doorsturen   Reageer  

     

    Laatste nieuws

     Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
     Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
     Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
     

    Gerelateerde nieuwsitems

     Veel ballen in de lucht? Voorkom dat u blokkeert
     Waarom medewerkers u zo vaak storen in uw werk (en wat u daar zelf aan kan doen)
     Slow Working is niet voor watjes
     In zeven stappen stoppen met uitstellen
     
     
    reacties
     
    Er zijn nog geen reacties.

    REAGEREN

    Naam:
    Emailadres:
    URL: (niet verplicht) http:// 
     
    Reactie/Opmerking:
    Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
     
    Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
    reacties
    Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
    ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
    Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
    Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
    Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
    Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
    Mind your data (1) 
    top10