zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Lasten koophuis dalen naar niveau 1999

25 juli 2014 - De rentelast van een koophuis is gedaald naar het niveau van 1999. In het tweede kwartaal van 2014 betaalde een koper gemiddeld 677 euro per maand. Dat is evenveel als eind 1999.

Oorzaken hiervan zijn de historisch lage hypotheekrente en de nog altijd lage woningprijs. De maandlasten bereikten een piek in 2008. Dat jaar betaalde een nieuwe eigenaar gemiddeld 1.148 euro per maand. Begin 2014 dook die rentelast, voor het eerst sinds 1999, weer onder de 700 euro. Dit blijkt uit doorrekeningen van Wegwijs.nl, dat gebruik maakt van eigen data, data van het Kadaster en data van het CBS. Er wordt gerekend met een tien jaar vaste bruto hypotheekrente.



Lage rentelast
Volgens Olaf Geysendorpher, directeur van Wegwijs.nl, zorgt de lage rentelast automatisch voor een veel betere betaalbaarheid van koopwoningen. "In 1999 lag het modale inkomen op 24.050 euro. In 2014 op 33.500 euro. Met rentelasten die praktisch gelijk zijn, is een koopwoning dus ruim een kwart goedkoper geworden. De betaalbaarheid is sinds het begin van de meting in 1991 nooit beter geweest dan nu. Ter vergelijking: iemand die in mei 2014 een koophuis kocht en de hypotheekrente tien jaar vast zette, betaalde 26,2 procent van het inkomen aan bruto rente. In mei 2008 was dit 47,2 procent."

Verplichte aflossing
Sinds 1 januari 2013 is iedere woningeigenaar verplicht maandelijks af te lossen op een nieuwe hypotheek, mits hij of zij in aanmerking wil komen voor fiscale aftrek. Toch vallen de gevolgen hiervan volgens Geysendorpher op dit moment mee: "Uiteraard zorgt de verplichte aflossing voor hogere lasten. Anderzijds spaarden veel Nederlanders voorheen ook voor aflossing, alleen niet voor het volledige hypotheekbedrag. Met de lage rente van dit moment is de invloed van die extra aflossing beperkt. In mei 2007, ruim voordat de woningmarkt instortte, betaalde je voor een hypotheek 995 euro aan bruto rentelasten bij een gemiddelde woning. Per mei 2014 was dat 979 euro, echter óp dat moment inclusief de verplichte aflossing."

Hypotheekrenteschommeling
Begin jaren '90 was de hypotheekrente in Nederland hoog. De hypotheekrente tien jaar vast bedroeg destijds 9,5 procent. Dit zorgde voor hoge woonlasten. Midden jaren '90 daalde de hypotheekrente, maar steeg tegelijkertijd de huizenprijs. Tussen mei 1998 en mei 1999 daalde de tien jaar vaste hypotheekrente van 5,80 procent naar 4,90 procent. De woningprijs steeg in hetzelfde jaar van 124.500 naar 144.800 eurto. Een jaar later stegen zowel de hypotheekrente (6,20 procent) als de huizenprijs (172.100 euro). In slechts twee jaar tijd ging de woningprijs dus omhoog met 47.600 euro.
Geysendorpher: "De historie toont aan dat u als particulier geen enkele invloed hebt op factoren als de hypotheekrente en huizenprijs. Het enige dat u kunt doen, is op het juiste moment een beslissing maken over het kopen van een huis of oversluiten van een hypotheek. Nu, 2014, is zo'n moment."

Kentering woningmarkt
Geysendorpher: "We zien al drie maanden op rij een lichte stijging van de woningprijs. Dat lijkt dus een definitieve kentering. De hypotheekrente is nog steeds laag en daarmee de woonlasten ook. De hypotheekrente is verwant aan de kapitaalmarktrente die eveneens op een historische dieptepunt staat. Zodra die rente gaat stijgen, stijgt iets later de hypotheekrente en daarmee de woonlasten van de woningkoper. Op dat moment is de kentering onomkeerbaar."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aantal koopwoningen van minder dan een ton verdubbeld
 Vermogen Nederlanders opnieuw gedaald
 Duurste koopwoningen in Laren, de goedkoopste in Kerkrade
 Prijs koopwoning al zestien maanden stabiel
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10