zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Blaas uw carrière nieuw leven in tijdens uw vakantie

18 juli 2014 - Veel mensen denken dat de zomer een periode is die niet interessant is voor hun carrière zegt Gertrud de Witte van ESENZIA WerkgelukCoaching: Sollicitatiegesprekken kunnen niet gepland worden vanwege de vakanties en bedrijven gaan na de zomer pas weer verder met werven.

Toch kunt u deze rustige periode juist goed benutten en de vakantietijd bewust gebruiken om de kans op een baan te vergroten. De Witte geedt vijf tips waarmee u de zomer kunt gebruiken om uw carrière nieuw leven in te blazen:


 
Tip 1. Geef uw CV en sollicitatiebrief een opfrisbeurt
Kijk nog eens kritisch naar uw CV. Is het nog up-to-date? Is het nog een ouderwets document met een droge opsomming van de banen die u heeft gehad en de opleidingen die u gevolgd heeft? Dan wordt het tijd om deze eens flink op te poetsen. Maak uw CV persoonlijk door te laten zien wie de persoon achter het CV is. Wat zijn uw ambities en wat heeft u allemaal te bieden? Maak duidelijke omschrijvingen van uw taken, verantwoordelijkheden én resultaten. Gebruik daarbij (zoek)woorden waarop u gevonden wilt worden. En geef uw document een moderne uitstraling door bijvoorbeeld met de lay-out te spelen, het lettertype en kleur.
Hetzelfde geldt voor uw brief; bent u helder over uw ambities en welke toegevoegde waarde u gaat hebben voor deze organisatie? Ziet het er uitnodigend uit en is het prettig leesbaar? Laat het door anderen lezen en vraag ze of zij enthousiast worden van uw brief. Kortom: maak uw CV en motivatiebrief ‘Personal Brand-proof’!
 
Tip 2. Volg een (zomer)cursus
Universiteiten, hogescholen en trainingsinstituten in binnen- en buitenland bieden de meest uiteenlopende zomercursussen aan. Vaak is het erg druk om naast uw werk ook nog een cursus of opleiding te volgen, maar wellicht heeft u daar in de zomerperiode wat meer tijd voor. De kosten zijn meestal niet al te hoog en in bij sommige buitenlandse instituten zijn er zelfs beurzen beschikbaar. En ook onze Belastingdienst draagt bij aan uw scholing middels de aftrekpost Scholingskosten. Tijdens zo’n cursus ontmoet u ook allerlei nieuwe mensen die dezelfde interesse hebben als u, dus dat is ook weer goed voor uw netwerk. En een relevante cursus staat altijd goed op uw CV; een toekomstige werkgever zal dit zien dit als een bewijs van initiatief nemen en uw loopbaan serieus nemen.

Tip 3. Benut uw netwerk en breid deze verder uit
Praten met mensen die iets doen wat u ook heel interessant lijkt is een hele nuttige manier om u te oriënteren op uw toekomst. Gebruik de gesprekken om informatie en advies in te winnen En het leuke is dat de meeste mensen u graag over hun werk vertellen. Ze voelen zich vaak vereerd! Daarnaast breidt u daarmee meteen uw netwerk uit. Dit kunt u doen door eerst in uw eigen netwerk rond te vragen. Maak ook eens een lijst van ex-klasgenoten, ex-collega’s, kennissen en of relaties die interessant zouden kunnen zijn om eens contact mee te leggen. Daarnaast kunt u eens rondvragen voor bijeenkomsten, borrels en seminars van vakgroepen, verenigingen en andere clubs; dit zijn ook ideale ingangen voor de juiste netwerkcontacten.

Tip 4. Neem een (loopbaan)coach in armen
De zomer kan een uitgelezen moment zijn om samen met een loopbaancoach uw nieuwe koers uit te stippelen. Of om te werken aan uw presentatie op de arbeidsmarkt om er voor te zorgen dat u wordt uitgenodigd voor gesprekken en daar goed uit de verf komt. Of misschien zoekt u begeleiding die meer op het persoonlijke vlak ligt, waardoor u de stappen kunt gaan zetten die u graag wilt. De rust en de tijd die u hier vaak tijdens de drukkere maanden van het jaar niet voor hebt is er nu misschien wel.

Tip 5. Werk aan uw Social Media profielen
U hebt wellicht ooit een account en profiel aangemaakt op Social Media, zoals op LinkedIn, Twitter en Facebook. En daar sindsdien nooit meer naar omgekeken… Neem dan nu de tijd om deze een voor een te updaten. Plaats bijvoorbeeld een nieuwe foto op uw LinkedInprofiel, werk uw ervaring en opleidingen bij en scherp uw Summary aan. Daarnaast kunt u vragen om nieuwe aanbevelingen en  een lijst maken van mensen met wie u nog meer zou kunnen ‘linken’ om uw netwerk verder uit te breiden. En zijn er nog interessante organisaties die u zou kunnen volgen? Met deze aanpassingen bent u weer beter vindbaar voor recruiters en potentiële werkgevers.
Ook uw Twitter en Facebookprofiel kunt u weer eens kritisch onder de loep nemen. Zijn uw foto’s nog actueel? Klopt de omschrijving van uzelf nog? Zijn er nog interessante mensen en organisaties die u zou kunnen volgen/liken? Maak gebruik van deze sociale netwerken, u kunt ze gebruiken om uzelf zichtbaar te maken en ze vormen echt een goudmijn aan netwerkcontacten en potentiele kruiwagens.
 
Personal Branding
Kortom, de zomer hoeft geen gedwongen rustperiode te zijn waarin u achterover in uw tuinstoel blijft zitten. Als u wilt kunt u deze tijd juist goed gebruiken om uw kennis en vaardigheden te vergroten,  nieuwe relaties op te bouwen en aan uw Personal Branding te werken. Zo bent u straks in september klaar om de arbeidsmarkt te bestormen!

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gemotiveerd aan de slag na de vakantie?
 Nederlanders na vakantie op zoek naar andere baan
 Onbeperkt aantal vakantiedagen: vier voordelen
 Geld belangrijkste obstakel bij carrièreswitch
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10