zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien tips om te blijven functioneren tijdens warme dagen

17 juli 2014 - Stress vanwege de warmte op het werk kan de werkprestatie met 30 tot 50 procent verminderen. Ook bestaan er tekenen dat bij een sterke hittebelasting het aantal werk- en verkeersongevallen stijgt.

Om dit te voorkomen en omdat er weer een aantal zeer warme dagen voor de deur staan, heeft bedrijfsarts Milena Lucic van DEKRA tien tips opgesteld die werknemers helpen om de hitte beter te kunnen doorstaan.



1. Drink voldoende. Dit advies staat met stip op nummer een. Wanneer het lichaam vanwege de warmte veel vocht verliest, moet dit zo snel mogelijk aangevuld worden. Goede dorstlessers zijn koel, maar niet te koud, mineraalwater of bijvoorbeeld appelsap.

2. Eet lichte maaltijden. Groenten en fruit zijn goede voedingsmiddelen die het lichaam tijdens de hitte makkelijk verdraagt. Tevens bevatten ze voldoende voedingsstoffen zodat het lichaam fit blijft.

3. Luchten en verduisteren. Probeer ’s ochtends voor de ergste hitte het kantoor goed door te luchten, om vervolgens rond het middaguur de ramen licht te verduisteren. Op deze manier blijft de ergste hitte buiten de deur. 

4. Creëer koele lucht. Een ventilator op het bureau of in de ruimte zorgt voor de verplaatsing van koele lucht waardoor u zich fitter voelt. Pas echter op en richt de ventilator niet direct op het lichaam, anders krijgt u snel een stijve nek of geïrriteerde ogen. 

5. Sta vroeg op. Wanneer u vroeg op staat kun u al zo veel mogelijk werkzaamheden doen tijdens de koelere ochtenduren. Tijdens de ergste warmte midden op de dag ontstaat er zo tijd voor een kleine siësta, waarna in de avonduren weer langer doorgewerkt kan worden. 

6. Zorg voor verkoeling. Een vochtige handdoek in de nek of koud water over uw onderarmen laten stromen, kan al een wereld van verschil zijn. Dit is geen oplossing voor de lange termijn, maar biedt wel meteen, en op een eenvoudige manier, verkoeling.

7. Blijf bewegen. Mensen met een zittend beroep kunnen tijdens warme dagen het beste regelmatig kort door het kantoor lopen of simpele rek- en strekoefeningen doen. Op deze manier blijft de bloedsomloop actief.

8. Schakel warmtebronnen uit. Lampen, kopieerapparaten, printers en computers geven veel warmte af. Om die te verminderen kunnen medewerkers apparaten die niet continue gebruikt worden het beste uitschakelen.

9. Pas de dresscode aan. Zeker op de dagen waarop u geen afspraak hebt, is het aan te raden om niet in pak gekleed te komen. Indien formele kleding gewenst is, probeer dan kleding aan te trekken die uit dunnere stoffen bestaat en trek minder laagjes aan.

10. Blijf relaxed. Stress op de werkvloer is een normaal verschijnsel. Juist tijdens warme dagen is het extra belangrijk om tijdens stressvolle momenten rustig te blijven. Een verhitte situatie kunt u tijdens een hittegolf niet gebruiken.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Bazen laten medewerkers zweten'
 Slechter weer, betere werkprestaties
 Productiviteit lijdt onder hitte
 Vijf tips tegen oververhit personeel
 
 
reacties
 
L.Hiemstra v/d wal  |   | 
22-07-2014
 | 
13:32 uur
Hallo,

Hebben jullie misschien ook tips voor mensen die in een verzorgings en verplegingsteam werken van de thuiszorg?Die hebben het ook warm!Deze tips zijn alleen voor mensen die op een kantoor (vaak ook nog met airco)werken.

Fijne zonnige dagen nog!Haha

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10