zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Integriteit niet alleen in bestuurskamer

15 juli 2014 - Integriteit blijft een onderwerp dat voortdurend aandacht krijgt in de media. Maar dan eigenlijk alleen wanneer zich opnieuw een incident of regelrecht schandaal aandient.

"Integriteit moet als kernwaarde op de agenda komen in de polder," volgens Miranda van Mondfrans, eigenaar en directeur van Pro Assistance.



Maatschappelijke discussie
Integriteit wordt bijna altijd gekoppeld aan incidenten en schandalen. En de aandacht gaat daarbij voornamelijk uit naar de bestuurder. Bovendien speelt de sensatiewaarde hierin een grote rol. Miranda van Mondfrans, eigenaar en directeur van Pro Assistance, stelt: "Dat doet geen recht aan het te allen tijde integer handelen als leidend principe voor alle medewerkers en waarvoor voortdurend aandacht moet zijn binnen organisaties." Volgens Van Mondfrans zou een onderwerp als integriteit door VNO-NCW op de agenda’s moeten worden gezet. "Als een centraal thema, met als doel de maatschappelijke discussie op gang te brengen en te houden."

Theoretisch kompas
Het recent verschenen boek van Rob de Lange en Jaap ten Wolde (‘Ik ben integer, jij bent integer’) geeft aandacht aan integriteit binnen een bredere context. En al eerder werd in een white paper van organisatieadviesbureau Berenschot aandacht gevraagd voor dit onderwerp bij niet alleen bestuurders (De secretaresse: reddende engel bij duivelse dilemma's). In hun onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Pro Assistance, blijkt dat bestuurders en directies van bedrijven en organisaties in voorkomende gevallen niet handelen overeenkomstig hun theoretisch kompas. "Dat is nu exact de reden waarom integriteit en hoe daarnaar te handelen een voortdurend onderwerp van gesprek zou moeten zijn," vult Van Mondfrans aan. Zij is van mening dat de organisatie zodoende kan (her)ijken of het handelt zoals ze vindt dat het moet handelen.

Toets op integriteit
De voortdurende aandacht in de media voor integriteit, hoezeer ook incident gedreven, leidt wel tot integer handelen als selectiecriterium. Van Mondfrans licht toe: "Vanuit onze expertise merken wij in toenemende mate dat bedrijven en organisaties vragen om een toets op integriteit als voornaam selectiecriterium. Vooral ook bij (directie)secretaressen. Deze groep heeft direct te maken met wat zich in bestuurskamers afspeelt."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Met één op de acht sollicitanten is 'iets mis'
 Bestuurders gaan subjectief om met integriteit
 Corruptie kost Nederland jaarlijks twaalf miljard euro
 CEO moet integer zijn
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10