zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag hoogopgeleide technici stijgt explosief met 33 procent

14 juli 2014 - De vraag naar hoogopgeleide technici is in het tweede kwartaal met 33 procent gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal 2013 en kan met recht als explosief worden betiteld.

De groeiende vraag is landelijk; in alle regio's stijgt het aantal vacatures voor hoog opgeleide technici in het tweede kwartaal 2014 met minimaal 20 procent ten opzichte van een jaar geleden. De grootste stijger is, net als in het eerste kwartaal 2014, de regio Amsterdam met een groei in vraag van maar liefst 51 procent ten opzichte van een jaar geleden. Dit blijkt uit de analyse Trends en Ontwikkelingen op de Technische Arbeidsmarkt over het tweede kwartaal van 2014 van Hilbrand van der Kooi, Competence Director Technology bij Yacht.@



Nadruk op productieoptimalisatie en minder op productinnovatie
De groei in vraag doet zich vooral voor in engineering functies (+42 procent). In de regio's Eindhoven en Amsterdam nam de vraag in deze functies in het afgelopen kwartaal zelfs toe met respectievelijk 59 procent en 53 procent ten opzichte van het tweede kwartaal 2013. De vraag naar designers is ook weer flink gestegen, maar blijft met 25 procent achter bij de gemiddelde groei binnen het gehele vakgebied. "Hieruit kunnen we concluderen dat de nadruk binnen de industriële sector nog vooral op productieoptimalisatie ligt en minder op productinnovatie. Ook wij zien een toenemende vraag naar engineers," aldus Van der Kooi. Waar de groei dan vandaan komt? Van der Kooi: "Naast de groei in de industriële sector zijn de extra investeringen in onderhoudsprogramma's binnen de petrochemische sector en infrastructurele projecten zoals de uitbreiding van onze nationale luchthaven oorzaken van de sterk toenemende vraag. Ook de vergrijzing binnen het vakgebied speelt een nadrukkelijke rol."

Groeiende vraag biedt perspectief aan honkvaste technici
In de huidige markt volgen technische ontwikkelingen elkaar is ras tempo op. Hoog opgeleide technici dienen dan ook flink wat energie te steken in hun eigen ontwikkeling om actueel te blijven op de arbeidsmarkt. Switchen tussen functies en werkgevers kan aan deze ontwikkeling bijdragen. Uit het beroepen en arbeidsmarkt survey van juni 2014 van Yacht blijkt dat de mobiliteit van de hoog opgeleide technici nog steeds sterk achterblijft bij de benchmark. Het percentage actief zoekende binnen de groep hoog opgeleide technici is slechts vijf procent waar dit percentage bij de benchmark hoogopgeleiden tien procent bedraagt. "De groeiende marktvraag biedt hoogopgeleide technici perspectief om hun ontwikkeling en carrière pad verder vorm te geven," aldus Van der Kooi.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vraag naar hoogopgeleide technici flink in de lift
 Mobiliteit zou technici goed doen
 Vraag naar hoogopgeleide technici stijgt explosief in regio Rotterdam
 Technici zoeken noodgedwongen heil in leidinggeven
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10