zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Samen naar succes: van elftal tot afdeling

30 juni 2014 - Het WK is een mooie aanleiding om eens dieper in te zoomen op het thema ’samen’. Kunnen de teamprestaties van een elftal vergeleken worden met de prestaties van een afdeling binnen een organisatie?

En welke rol speelt het individu bij gezamenlijk succes? Hen Snackers, directeur van QNH, geeft zijn visie over samen.



Elftal en afdeling
Hen Snackers: "Louis van Gaal is weer flink in het nieuws dit WK met zijn opmerkingen over ‘het systeem’. Het is duidelijk dat hij de samenwerking van zijn team minutieus voorbereidt en op dit moment werkt dat in elk geval zeer succesvol. In mijn optiek kun je een afdeling binnen een organisatie vergelijken met een elftal. Net als een elftal gaat een afdeling voor hetzelfde doel. Managers proberen hun team vaak, net als een voetbalcoach, op grondige wijze te sturen naar gezamenlijk succes. Maar ze vergeten daarbij soms dat de rol van het individu cruciaal is om tot een gezamenlijke prestatie te komen."

De rol van het individu
Snackers licht toe: "Ik ben van mening dat wanneer u medewerkers vrijheid geeft, zij het beste presteren. Het feit dat ze het vertrouwen krijgen, maakt medewerkers gemotiveerd en gepassioneerd. Deze eigenschappen komen het gezamenlijke doel ten goede. Daarbij is het natuurlijk wel zo dat wanneer een individu niet goed functioneert, deze uiteindelijk ook niet succesvol kan opereren in een team. Even gaat het goed, maar uiteindelijk valt hij of zij door de mand. Want altijd alles samen doen en leunen op collega’s, dat houdt niemand vol."

Successen delen
Snackers ziet het delen van succes als een bindende factor voor de individuen van een afdeling. "Wanneer iemand van het elftal scoort springen alle spelers vrolijk op elkaar en is duidelijk dat ze het succes samen ervaren. Dat lijkt me iets wat u als manager ook zeker zou kunnen stimuleren op de werkvloer. En vergeet daarbij vooral niet om succes in perspectief te zien. Succes staat niet alleen voor die jongen van sales die een nieuwe klant heeft binnengesleept. Ook de officemanager die dankzij haar originele ideeën voor relatiegeschenken de binding met bestaande klanten weet te versterken is succesvol. Spreek deze successen uit en vier ze met elkaar."

Samen opereren in een team
Snackers besluit: "Ik denk dat samen alleen tot zijn recht komt wanneer een individu tot zijn recht komt. En het geven van ruimte is daarin essentieel. Let wel, het geven van ruimte en vrijheid is iets anders dan ‘vrijheid, blijheid’. De teugels zullen bij elk persoon anders moeten worden gevierd, maar een ding is zeker, houd de teugels niet te strak. U ziet het ook bij Van Gaal: hij kijkt erg streng, maar tijdens de wedstrijd laat hij zijn spelers doen waar ze goed in zijn. En tot nu toe met succes!"

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nieuw organiseren slaat aan
 Met collega's naar sportwedstrijden kijken versterkt teamgevoel
 Complimenteer uw team naar de top
 Sturing geven aan teams tijdens veranderprocessen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10