zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf onmisbare apps voor onderweg

18 juni 2014 - Wanneer men vroeger achter het stuur ging zitten van de auto werd hij of zij begroet met allerlei analoge meters en ouderwetse schakelaars. Dit komt tegenwoordig amper meer voor. De evolutie van auto's gaat dan ook erg snel, maar tegenwoordig evolueert ook de autobestuurder mee.

Vroeger was er weinig interactie met het voertuig mogelijk. Dit is inmiddels drastisch veranderd met de komst van nieuwe technieken en natuurlijk kunnen smartphones en tablets niet vergeten worden. Mobielbereikbaar zet vijf handige apps voor onderweg op een rij.

Flitsmeister
Hoewel iedereen weet dat te hard rijden soms onverstandig is, is er toch een applicatie ontwikkeld waarmee filters gespot kunnen worden. Met behulp van Flitsmeister kan er realtime gekeken worden naar verkeersinformatie. De focus ligt bij Flitsmeister in principe op het doorgeven van flitspalen, laserguns en trajectcontroles, maar ook files worden in de app getoond. Inmiddels heeft Flitsmeister een half miljoen actieve gebruikers. Deze gebruikers werken mee met de constante toestroom van informatie, want elke gebruik kan zelf ook files, flitspalen en dergelijken doorgeven. Daarnaast heeft de app nog één erg handige functie, namelijk de sirenerader. Al ver van te voren kan de automobilist zien of er een hulpdienst auto aankomt, waardoor hij adequaat en snel kunt handelen.

Google Now
De applicatie Google Now is in eerste instantie niet ontwikkeld voor het autorijdende publiek. Google Now is namelijk ontworpen als digitale assistent, maar Google heeft er handige functie aan toegevoegd voor de autobestuurders. Zo leert Google Now van uw dagelijkse routines en weet het wanneer u thuis of op het werk bent en wat het adres is van beide locaties. Aan de hand van deze gegevens toont Google Now dagelijks de route van en naar werk met de verwachte reistijd, inclusief eventuele vertragingen door files. Sinds kort onthoudt Google Now ook waar u uw auto ongeveer hebt geparkeerd. Het is nog niet geheel nauwkeurig, omdat Google Now een schatting geeft van de locatie waar u hebt geparkeerd.

Google Maps
Voor sommige smartphone bezitters is Google Maps een standaard hulpmiddel voor navigatie, maar nog niet iedereen is op de hoogte van de navigatie functie van Google Maps. Vroeger kocht iedereen een TomTom of gebruikte een kaart, maar tegenwoordig biedt deze applicatie de oplossing. Maps van Google is een eenvoudige app waarmee binnen enkele seconden een navigatie gepland en gestart kan worden. De app wordt regelmatig geüpdatet en is standaard aanwezig op elke Android-smartphone. Middels GPS en Wi-Fi signalen weet uw smartphone waar die zich bevindt, waardoor Google Maps zonder moeite een realtime navigatie kan verzorgen. Google Maps is dus een prima vervanging voor navigatieapparaten zoals de TomTom en de applicatie is ook nog eens volledig gratis.

DriveGain
DriveGain helpt bij het besparen van brandstof. Tijdens het autorijden krijgt de bestuurder visuele en audio-feedback van de applicatie. Er wordt bijvoorbeeld verteld hoe brandstof bespaard kan worden door wijzigingen in de rijstijl van de bestuurder.
De basis app van DriveGain geeft per reis een 'Reis score' aan en wat de brandstofeconomie is. De 'Reis score' is een score van nul tot honderd die in feite aangeeft hoe zuinig er gereden is tijdens de desbetreffende rit. Bij de brandstofeconomie kan bekeken worden hoeveel liter benzine gebruikt wordt per honderd kilometer. Uiteraard kan er in plaats van km ook MPG ingesteld worden. Om meer functionaliteiten beschikbaar te krijgen kan de basis app geüpgraded worden. Hier moet uiteraard betaald voor worden en het verschilt per persoon of het nodig is.
DriveGain  ondersteunt in principe alle standaard automatische en handgeschakelde auto's. Dit kunnen zowel benzine- als diesel-auto's zijn. Helaas is er nog geen ondersteuning voor bestuurders van een hybride of auto op LPG. Meer informatie over DriveGain is uiteraard te vinden op hun website.

Data uitlezen via OBD
Voor de techneuten onder ons zijn er ook applicaties beschikbaar waarmee de data van de autocomputer uitgelezen kan worden. Er zijn OBD Bluetooth adapters die in de OBD stekker van de auto gestoken kunnen worden. Wilt u dit gaan proberen, bekijk dan eerst of uw auto wel beschikt over een OBD aansluiting, anders is het helaas niet mogelijk. Natuurlijk bent u er nog niet als u beschikt over zo'n OBD Bluetooth adapter, want de data moet ook uitgelezen kunnen worden. Dat kan met een laptop of computer, maar met een smartphone of tablet is dat natuurlijk veel leuker. Inmiddels zijn er al vele apps op de markt die het uitlezen van OBD-informatie mogelijk maken. De data die uitgelezen kan worden varieert per auto, gezien niet elke computer alle informatie vrijgeeft.
Torque Pro (Android), OBDLink (Android) en DashCommand (iOS) zijn voorbeelden van apps die gebruikt kunnen worden om de data die de OBD Bluetooth adapter uitzendt uit te lezen. Er zijn nog vele andere apps te vinden die dit mogelijk maken. Voor deze apps kan er gekeken worden in de Google Play Store, App Store of Store. Dit ligt er uiteraard aan welke smartphone of tablet gebruikt wordt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Concurrentie tussen werkzoekenden neemt sterk af
 Bouke Hoving (KPN) CIO of the Year 2017
 De zwarte kant van Black Friday
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer ziet af van gebruik van mobiele bedrijfsapps
 Gebruik mobiel internet op zondag het hoogst
 Mobiel internetgedrag: Verenigde Staten versus Nederland
 Vier apps verantwoordelijk voor 82 procent van mobiel dataverbruik iOS
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Bescherm uw data - infographic over informatiebeveiliging
reacties
Waarom werkstress niet tot burn-out leidt (6) 
Vrouwelijke 35-plussers verdienen nog steeds minder dan mannen (3) 
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring  (1) 
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop (1) 
Ambitie beschikbaarheid breedbandig internet komt met huidig beleid in gevaar (1) 
70 procent werkgevers ontvangt CV’s met leugens (4) 
Online gokken mogelijk toegestaan (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Doc data 0.45  4.7 %
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
TNT express 8.45  -9.5 %
Altice 7.48  -4.7 %
Value8 5.1  -2.9 %
Weekwinst voor Amsterdamse beurs
Uitgelicht: krabbel voor Value8
Uitgelicht: strategie Arcadis goed ontvangen
meer beurs
top10
Thuiswerken: effectief of ten koste van het bedrijfsresultaat?
Zes richtlijnen voor digitale transformatie
Nederlanders bewaren wachtwoord in e-mail of op papier
De zwarte kant van Black Friday
Nederlandse bedrijven optimistisch; vertrouwen in Verenigd Koninkrijk daalt
‘State of the Art’ uit GDPR-regelgeving zaait verwarring
Projectmanagement: de relatie tussen betonrot en risicohouding
Financiële sector heeft geen vertrouwen in naleving regelgevingen
Digitalisering: de mens in het centrum van waardecreatie door inkoop
De personal touch van de facility manager overwint de digitalisering
meer top 10
vacatures
meer vacatures