zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoogopgeleiden positiever over toekomst en arbeidsmarkt

10 juni 2014 - Shell, Rabobank en Philips zijn de populairste werkgevers onder Nederlandse hoogopgeleiden. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek 2014, dat al ruim tien jaar wordt uitgevoerd onder ruim 4.000 hbo+’ers jonger dan 45 jaar.

Shell, Rabobank en Philips zijn de populairste werkgevers onder Nederlandse hoogopgeleiden. Dit blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek 2014, dat al ruim tien jaar wordt uitgevoerd onder ruim 4.000 hbo+’ers jonger dan 45 jaar. Shell stoot na vijf jaar Rabobank van de troon als favoriete werkgever van ons land. Philips neemt net als vorig jaar de derde plek in als populairste werkgever.



Positieve stemming
Hoogopgeleiden zijn positief over de toekomst en durven weer om zich heen te kijken voor een andere baan, zo blijkt tevens uit het jaarlijkse onderzoek van Intermediair. Ruim de helft (52 procent) van de hoogopgeleiden is op zoek naar een nieuwe baan of denkt binnenkort van baan te veranderen. Dat is een lichte stijging ten opzichte van vorig jaar. Eén op de drie respondenten verwacht binnen twee jaar van baan te wisselen. Het aantal ondervraagden dat de arbeidsmarkt kenmerkt als ongunstig is dertien procent afgenomen ten opzichte van 2013.

ICT’ers en technici profiteren het meest
De ICT en techniek zijn de gunstigste functiegroepen om in te werken. ICT’ers en technici verdienen relatief het meest en vrezen het minst voor hun baan. Werknemers in de zorg hebben het minder goed: zij krijgen het laagste salaris. Daarbij is één op de drie hbo+’ers in de zorg bang zijn of haar baan te verliezen. Lennard Hoogenraad van Intermediair: "Hoogopgeleide technici en ICT’ers hebben een goede positie. Beide sectoren floreren en er is een tekort aan goede hoogopgeleide arbeidskrachten. Werknemers in deze functiegroepen verdienen daarom goed en hoeven niet te vrezen voor hun baan. Dit in tegenstelling tot de zorgsector, waar door de vele bezuinigingen nog onzekerheid heerst onder hoogopgeleide medewerkers."

Flexwerken geen onderscheidende factor meer
71 procent van de hoogopgeleiden is tevreden over hun huidige werkgever. De ondervraagden vinden de inhoud van het werk en prettige collega’s de belangrijkste redenen om niet van werkgever te veranderen, gevolgd door het hebben van een vast contract en een goede werk/privébalans. De mogelijkheid om te flexwerken is minder belangrijk geworden. Waar vorig jaar nog een derde van de respondenten zei dat flexibel werken een reden is om bij de huidige baan te blijven, is dat nu nog slechts een vijfde.

Doorgroeimogelijkheid houdt werknemer binnen
Werkgevers kunnen hoogopgeleiden het best vasthouden door hen voldoende mogelijkheden tot doorgroeien en –ontwikkelen te bieden. 35 procent ziet het gebrek hieraan als reden om van baan te veranderen. Het salaris is voor een kwart van de respondenten een reden om hun geluk elders te beproeven.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vraag naar hoogopgeleide technici flink in de lift
 Fors tekort aan IT’ers in Groningen
 Talent is niet te koop
 Nederland kent nauwelijks tekort aan hoogopgeleid talent
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10