zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Online video populair bij Nederlander

26 mei 2014 - Negen van de tien Nederlanders die online video kijken doen dit op primetime, zowel doordeweeks als in het weekend. Ouderen beginnen vroeger (rond 15.00 uur) en kijken minder op primetime dan jongeren.

Jongeren kijken aanzienlijk vaker tussen 18.00 en 22.00 uur. Voor ruim de helft van de Nederlanders is het kijken naar online video op primetime een exclusieve activiteit. Vier van de tien combineren het met tv-kijken. Online video kijken is hiermee complementair aan het reguliere televisie kijken op primetime. De meeste online video’s worden thuis bekeken op pc of laptop en doorgaans alleen. Een kwart kijkt wel eens met partner en ongeveer één van de zeven met de kinderen. YouTube is de meest bezochte gratis site/app voor online video’s, gevolgd door Uitzending Gemist en Facebook. De meest gebruikte betaalde online videodiensten zijn Netflix, RTLXL en UPC. Dit blijkt uit onderzoek naar het gebruik van online video in Nederland, uitgevoerd door Motivaction in opdracht van Sanoma/SBS begin dit jaar.



Mannen en jongeren kijken vaker online video’s
Gemiddeld kijkt men twaalf online video’s per week. De meeste worden helemaal afgekeken. Mannen kijken gemiddeld meer online video’s dan vrouwen, met name in de leeftijdscategorie 25-34 jaar. Ook geldt: hoe jonger men is, hoe meer men kijkt. Mannen kijken vaker op het werk dan vrouwen en jongeren kijken overal vaker online video dan ouderen. Mannen kijken vaker via YouTube en NOS.nl, vrouwen vaker via Facebook. RTL.nl en RTLXL doen het even goed bij zowel vrouwen als mannen. Uitzending Gemist wordt ongeveer door iedereen even vaak bekeken.
Veruit de meeste online video’s worden bekeken op pc of laptop, gevolgd door tablet en smartphone. Pc en laptop worden voor lange èn korte video’s gebruikt, tablets en smartphones vooral voor korte. Ouderen bezitten vaker een tablet, maar jongeren gebruiken deze intensiever voor het kijken naar online video’s. Jongeren hebben vaker een smartphone en gebruiken die hier intensiever voor. De verwachting is dat tablet en smartphone steeds belangrijker worden voor online video kijken en dan met name voor korte video’s.

Top drie: humor/komedie, muziek en film & animatie
Er is een samenhang tussen waarom men kijkt en wat men kijkt. Filmpjes moeten vooral leuk en ontspannend zijn. De meeste video’s die men kijkt duren maximaal twintig minuten. Video’s die langer duren zijn film & animatie en sport. ‘Veelkijkers’ houden het meest van films, muziek en tv-series. Mensen die minder dan gemiddeld kijken, hebben meer interesse in lezen, koken en gezondheid. Tv-programma's worden het meest bekeken als het om langere video’s gaat. Mannen bekijken minder series dan vrouwen en vrouwen minder films dan mannen. Hoe jonger, hoe vaker men series, films of tv-programma’s kijkt online.

Zien van online video leidt vaak tot actie
Na het zien van een video gaat men vaak op zoek naar aanvullende informatie. Jongeren tot 34 jaar doen dit meer dan gemiddeld. Ook gaat men relatief vaak op zoek naar de prijs van een product. Voor mensen die productvideo’s kijken, is dit een belangrijke factor bij het aanschaffen.
Een minderheid van de Nederlanders (tien procent) betaalt voor online video. Betalen voor een abonnement, pakket/bundel of ad hoc komt ongeveer even vaak voor. In de groep betalers vallen gemiddeld meer mannen en jongeren in de leeftijd 25-34 jaar. Zij zijn vaak kapitaalkrachtiger. Gemiddeld geeft men per maand 27,50 uit aan abonnementen of twintig euro aan ad hoc of een pakket/bundel video’s. Een kwart van de huidige betalers verwacht in de nabije toekomst meer uit te gaan geven aan online video’s. Mensen die nu meer online video’s dan gemiddeld kijken, verwachten in de toekomst vaker en meer te gaan betalen. Mensen die nu minder dan gemiddeld kijken, verwachten vaak slechts iets meer te gaan betalen hiervoor.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-professional: video-conferencing in 2016 favoriete communicatiemiddel
 Online video maakt opmars in conversie en klantenbinding
 Senioren fan van how-to-video's
 Beursgenoteerde bedrijven laten mogelijkheden online newsroom onbenut
 
 
reacties
 
Steven de Rhoon  |   | 
3-04-2015
 | 
16:56 uur
''De meeste video’s die men kijkt duren maximaal twintig minuten.''

Ik denk zelfs dat dat al een erg hoge schatting is, als we het over ''de meest'' hebben.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10