zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een derde ‘jokt’ over salaris bij sollicitatie

23 mei 2014 - Wanneer Nederlanders naar een (nieuwe) baan solliciteren, geeft een op de drie incorrecte informatie over zijn huidige salaris. Een op de zes verhoogt het huidige salaris zelfs met minimaal tien procent.

Verder onderhandelt de helft over het salaris, gevolgd door werktijden en een vast contract. Dit blijkt uit onderzoek in het kader van de zesde editie van de Summercourse Arbeidsmarktcommunicatie onder 1.017 personen in april 2014.



Tweederde van de Nederlanders is eerlijk over zijn salaris
Aan Nederlandse werknemers is gevraagd 'Wanneer u solliciteert naar een (nieuwe) baan, welke informatie geeft u de hiring manager (of uitzend/werving- en selectiebureau) over uw huidige salaris?' 31 procent verhoogt het salaris met minimaal 5 procent en één op de zes verhoogt dit zelfs met minimaal tien procent. In de arbeidsvoorwaardelijke onderhandeling is salaris vervolgens in de helft van de gesprekken nog een onderwerp, gevolgd door werktijden (43 procent) en een vast contract (43 procent).

82 procent onderhandelt over zijn contract
Minder dan een op de vijf Nederlanders accepteert het arbeidscontract zonder onderhandeling. Anders gezegd, bijna iedereen onderhandelt over zijn contract. Daarbij gaat het opvallend weinig over belangrijke zaken als opleidingsmogelijkheden (zeventien procent) en carrièreperspectief (veertien procent). Vaste primaire arbeidsvoorwaarden en zekerheid genieten de voorkeur boven variabele beloningen en lange termijn perspectief. "Salaris en vastigheid zijn zeer belangrijk voor werknemers alvorens in beweging te komen," verklaart Martijn Hemminga van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. "Men vraagt dus meer, om erop vooruit te gaan, maar ook om bijvoorbeeld  onderhandelingsruimte te hebben als de werkgever lager inzet. De ongeschreven regels op de arbeidsmarkt maken het spel van arbeidsmarktbewerking interessant en complex."

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkzoekenden onderhandelen onvoldoende over salaris
 Werksfeer belangrijker dan geld
 Salaris bespreken met collega’s steeds minder taboe
 Bedrijven verliezen personeel door te laag salaris
 
 
reacties
 
Ellen  |   | 
23-05-2014
 | 
15:44 uur
Volgens mij geldt dit vooral als je van werk naar werk solliciteert, want de markt voor werkelozen is momenteel helaas zo dat je moet zeggen dat je een lager salaris had, anders kom je niet eens in aanmerking.
Jeff  |   | 
26-05-2014
 | 
15:33 uur
Waarom wordt daarover gejokt? Volgens mij komt dit doordat veel werkgevers kijken naar het vorige salaris en daar dan vervolgens het salarisaanbod op baseren. Dat is eigenlijk de wereld op zijn kop. Het vorige salaris zou geen rol mogen spelen.

Volgens mij als de werkgever aangeeft wat het salaris wordt, zal de meerderheid wel willen vertellen wat het huidige salaris is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10