zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoge werkdruk begin van neerwaartse spiraal

2 mei 2014 - Uit het jaarlijkse werkbelevingsonderzoek van Flycatcher blijkt dat de werkdruk in 2013 licht is toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor. Ondanks de stijging van de werkdruk, blijken medewerkers nog steeds met even veel plezier naar hun werk te gaan als een jaar geleden.

Dit fenomeen is zichtbaar in veel medewerkersonderzoeken en vaak voor het management reden om aan te nemen dat het wel meevalt met de werkdruk of dat een hoge werkdruk geen probleem is. Niets is echter minder waar, blijkt uit nadere analyse van de resultaten, uitgevoerd door Flycatcher in samenwerking met de Open Universiteit.



Cynisme
Uit deze analyses blijkt dat cynisme of cynisch gedrag een belangrijke rol speelt. Door een hoge ervaren werkdruk zal eerst het cynisme toenemen. Dit cynisme of cynische gedrag leidt op langere termijn tot minder plezier in het werk, meer verloop, minder betrokkenheid en uiteindelijke een nog hogere ervaren werkdruk.
Cynisme wordt zelden als thema meegenomen in medewerkersonderzoeken. Dit is jammer omdat hierdoor het effect van een hoge ervaren werkdruk vaak niet aan het licht komt of onderschat wordt, terwijl er uiteindelijk op de langere termijn wel degelijk gevolgen zichtbaar kunnen worden binnen de organisatie, niet alleen in verzuimcijfers, maar ook in betrokkenheid, plezier en vertrekintentie van de medewerkers die zich niet ziek melden. De mate van cynisme geeft inzicht in de urgentie om actie te ondernemen om zo op tijd de neerwaartse spiraal te onderbreken. De analyses laten verder zien dat het niet altijd nodig is om de werkeisen te matigen maar dat bijvoorbeeld ook investeringen in werkgerelateerde hulpbronnen zoals ontwikkelingsmogelijkheden, meer uitdaging of meer zelfstandigheid in het werk de neerwaartse spiraal kunnen doorbreken.

Wetenschappelijke publicatie
De hierboven beschreven resultaten betreffen een korte samenvatting van uitgebreide statistische analyses door onderzoekers van Flycatcher en de Open Universiteit. De resultaten worden op dit moment gebruikt ter voorbereiding van een wetenschappelijke publicatie.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Medewerker komt aan meer werkzaamheden toe tijdens vakantieperiode
 ‘Overwerk is ongezond'
 Toename stress door hogere werkdruk
 Hogere werkdruk en meer stress, maar ook meer tevredenheid
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
2-05-2014
 | 
08:33 uur
Dat medewerkertevredenheidsonderzoeken vaak meten wat niet belangrijk is, is een gegeven. De uitkomsten, vaak gerapporteerd als een rapportpunt worden door het management ook vaak als een scholier beoordeeld, een 7 is voldoende redenen om met gevulde koeken rond te gaan.
Werkdruk wordt ook vaak verkeerd geïnterpreteerd. Werkdruk is een perceptie en als medewerkers veel werk krijgen dat ze onzinnig vinden (uit ons onderzoek blijkt dat dat rond de 25% van de werkzaamheden is) of werk dat niet past bij hun competenties (rond de 35%)dan wordt het al snel gevoeld als hoge werkdruk.
Door het werk anders te organiseren kan al snel een verbetering worden gerealiseerd die als aardige bijkomstigheid ook een aanmerkelijke besparing zal opleveren.
Door te beginnen met goed onderzoek, een goede analyse, kan een aanmerkelijke verbetering worden gerealiseerd.
Dat de OU nu weer onderzoek gaat doen is mooi, maar de uitkomsten zijn al bekend, waarom wachten op opnieuw een rapport vol open deuren?
Wim van Druten  |   | 
2-05-2014
 | 
15:26 uur
E.e.a. is al vaak onderzocht en o.a. Maarten de Winter heeft hier goede oplossingen voor zoals te lezen in zijn boek; Het Sjoelbaksyndroom. Dus niets nieuws onder de zon maar weer genoeg om ergens op af te kunnen studeren.
Bert-Jan  |   | 
3-05-2014
 | 
08:32 uur
Ad legt, zoals gewoonlijk de vinger weer op de zere plek. Duidelijk is dus dat 60% van het werk tot hoge werkdruk leidt. Men is in feite merendeels de regie kwijt in de werksituatie. Hoe mensen zich voelen en hoe zij denken, met o.a. cynisme, wordt m.i. niet alleen bepaald door de werksituatie, maar ook door de situatie thuis.

Als een op de drie huwelijken in het echtscheidingsregister terechtkomt, dan kun je gerust stellen dat een op de twee relaties verbroken wordt. Door het aangaan van een nieuwe relatie, veelal met kinderen uit een eerdere relatie, wordt de gezinssituatie steeds complexer. Ook in de leef- en woonsituatie is men door dit alles de regie wel eens kwijt.

De leef- en werksituatie hebben over en weer invloed op elkaar. Dat leidt nogal eens tot ziekteverzuim, waarbij de werkgever opdraait voor de kosten van problemen die niet werk gerelateerd zijn. Vanuit de werksituatie komt het voor dat werkgevers / leidinggevenden op dusdanig oneigenlijke wijze omgaan met werknemers, dat deze daar ziek van worden. Het thuisfront draait dan in feite op voor de problemen van en in de organisatie.

Ieder van ons heeft een eigen verantwoordelijkheid voor de keuzevrijheid in denken, voelen en handelen. We hebben niet altijd invloed op de omstandigheden en gebeurtenissen, maar wel op de manier waarop wij daarmee omgaan. Dan heb je de regie.

Velen hebben die niet, maar het is te leren om 52 weken per jaar als Levensregisseur de regie te hebben in leven, wonen en werken. Als iemand op onderzoek inzake mijn instrumentarium wil promoveren dan mag hij/zij zich melden.





REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10