zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zakelijke besluitvorming hangt steeds vaker af van financiële gegevens

1 mei 2014 - Financiële gegevens spelen een steeds grotere rol bij besluitvorming en het opstellen van toekomstplannen van een onderneming. 59 procent van de CFO’s zegt vaker gebruik te maken van financiële gegevens om richting te geven aan de bedrijfsstrategie.

Een kleinere groep CFO’s (30 procent) geeft echter aan dat een duidelijk plan om deze gegevens te benutten nog ontbreekt. Dat blijkt uit onderzoek van Robert Half, arbeidsbemiddelaar op het gebied van financiële professionals en administratief ondersteunend personeel. Het belangrijkste voordeel van het analyseren van financiële gegevens is volgens de CFO’s inzicht in de financiële prestaties (35 procent). Hierdoor kunnen zij beter sturing geven aan de bedrijfsstrategie.



Gezondheid
Cijfers en financiële gegevens geven een duidelijk beeld van de gezondheid van een bedrijf. Ze zijn vaak de barometer van een onderneming. Ze laten zien welke acties eerder tot resultaat hebben geleid en sturen daarmee toekomstige activiteiten. Door de huidige economische situatie is het begrijpelijk dat CFO’s meer belang hechten aan deze financiële gegevens in hun besluitvorming. Eerder speelde dit al mee, maar nu zijn de financiële aspecten meer richtinggevend. Het zorgt ervoor dat de besluitvorming in een bedrijf doeltreffender wordt. Stephan Renken, directeur Robert Half Nederland licht toe: "Door de huidige economische situatie staat bij veel bedrijven efficiëntie en optimalisatie van de uitgaven hoog op de agenda. Bedrijven zijn gewezen op de financiële mogelijkheden en als zij willen groeien, zullen zij zich richten op activiteiten die ook werkelijk resultaat gaan boeken. Dat maakt dat de financiële afdeling een grotere rol gaat spelen en vroeger in de besluitvormingsprocessen betrokken wordt."

Plan voor toepassing financiële gegevens
Het gebruik van financiële gegevens is alleen nuttig als het goed wordt toegepast en geanalyseerd. Uit onderzoek van Robert Half blijkt dat de implementatie niet eenvoudig is. 30 procent van de ondervraagden zegt dat binnen bedrijven een duidelijk plan ontbreekt om deze gegevens te benutten. Daarnaast zijn er andere uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd, zoals het gebrek aan medewerkers op de financiële afdeling om de besluitvorming op alle niveau’s binnen het bedrijf te beïnvloeden en het gebrek aan systemen en processen om de juiste financiële gegevens boven tafel te krijgen.  "Rationele cijfers en creatief denken gaan niet altijd samen. Dat maakt het implementeren van dit proces niet gemakkelijk. Strategische doelstellingen moeten omgezet worden naar concrete acties en dan verder naar financiële consequenties. Het belangrijkste bij dit alles is dat de CFO die deze opdracht op zich neemt, een goede vertaler is naar zijn collega-directieleden. Alleen zo kan hij ervoor zorgen dat de analyse van de financiële resultaten van het bedrijf invloed heeft op de besluitvorming van elke afdeling," aldus Renken.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Impact en financiële gevolgen stormen inzichtelijk gemaakt
 EU besluit voor financiële transparantie stap voorwaarts
 Financiële instellingen in spagaat tussen risicobeperking en klantbelang
 Kwaliteit data struikelblok bij vertrouwen in financiële instellingen
 
 
reacties
 
Kamiel Rietsema  |   | 
1-05-2014
 | 
08:45 uur
Cijfers en financiële gegevens geven een duidelijk beeld van de gezondheid van een bedrijf. Dat klopt helemaal.

Maar waarom wordt er doorgaans alleen gekeken naar financiële gegevens en zo weinig gedaan met HR analytics?

Juist cijfers over o.a. verloop- en verhuiskosten, betrokkenheid, doorloop, ontwikkeling en arbeidsproductiviteit van medewerkers zeggen veel over het bedrijf.
Door naast de 'standaard financiële gegevens ook hierop in te spelen en te anticiperen blijft je de concurrentie voor, houdt je de kosten op peil en behoudt je de talentvolle medewerkers in je bedrijf. Een wendbare organisatie staat garant voor een succesvolle organisatie.

Kamiel Rietsema
Optines Consultancy
Kamiel Rietsema  |   | 
2-05-2014
 | 
08:49 uur
Dat klopt, cijfers en financiële gegevens geven een duidelijk beeld van de gezondheid van een bedrijf. Als leidinggevende moet je snel en adequaat over actuele managementinformatie kunnen beschikken om te kunnen sturen en te anticiperen op bepaalde situaties.

Maar dit geldt natuurlijk ook voor HR-informatie, zoals de samenstelling van het personeelsbestand, het verloop en verzuim en samenhangende kosten, het resultaat van opleidingen, de motivatie, de arbeidsproductiviteit en de personeelskosten. Werkend vanuit een visie op strategische personeelsplanning, wat heb je nu als organisatie en wat heb je over een paar jaar nodig aan vaardigheden en talenten.

Door in te spelen op je “HR analytics” blijf je als bedrijf de concurrentie voor, houd je de kosten op peil en behoud je talentvolle medewerkers. Breder naar cijfers kijken helpt om afgewogen en strategische keuzes te kunnen maken en vergroot de wendbaarheid. En een wendbare organisatie staat garant voor een succesvolle organisatie.

Kamiel Rietsema
Optines Consultancy

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10