zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Grote verschillen in voorwaarden voortijdig beëindigen deposito

29 april 2014 - De boetes die spaarders betalen als ze hun deposito voortijdig beëindigen, verschillen enorm tussen banken onderling. Dit constateert Geld.nl op basis van een eigen onderzoek. Het verschil tussen banken loopt bijna op tot tien procent over het opgenomen bedrag.

"Dit kan bij een saldo van 10.000 euro al bijna 1.000 euro extra kosten. En dan zijn er ook nog banken waarbij u tussentijds helemaal niet kunt opnemen," voegt Amanda Bulthuis van Geld.nl toe.



Voorwaarden voortijdig beëindigen deposito onnodig complex
Spaarders die een deposito afsluiten, zetten hun geld vast voor een met de bank afgesproken periode. Willen ze het geld toch voortijdig opnemen of het deposito beëindigen, dan betalen ze in veel gevallen een boeterente. De verschillen in de boeterentes en de manier waarop ze berekend worden, maken het voor de consument onnodig complex, concludeert Geld.nl op basis van het eigen onderzoek.
Bij Argenta betaalt de spaarder over een tussentijdse opname bijvoorbeeld maximaal 1,5 procent opnamekosten. Bij ABN AMRO, BigBank en Triodos Bank  kan dit oplopen tot tien procent of meer. Maar ook de manier waarop de banken de boeterentes berekenen, verschilt.
Delta Lloyd, OHRA, Knab en ING kijken naast de resterende looptijd naar het verschil tussen de rente waartegen de spaarder het deposito heeft afgesloten en het percentage dat je nu zou krijgen voor een deposito met een gelijkwaardige (resterende) looptijd. Door deze verschillende methodes, wordt vergelijken voor de spaarder lastig. Hij weet immers niet of de depositorente in de toekomst stijg of daalt en kan de kosten dus niet afzetten tegen die van banken die een vast percentage hanteren.
Bij enkele banken is het zelfs helemaal niet mogelijk om een deposito te beëindigen. Deze banken zijn AT Bank, Garantibank, NIBC Direct en Rabobank. De deposito’s van deze banken zijn alleen kosteloos opneembaar als rekeninghouder overlijdt. Bij Rabobank betaalt u ook in dat geval soms nog een boeterente.

Banken moeten voorwaarden transparanter maken
Omdat de voorwaarden voor het voortijdig beëindigen van een deposito zo ingewikkeld zijn en sterk uiteenlopen, is het extra belangrijk hier goed naar te kijken voor je een deposito afsluit, adviseert Bulthuis. "Natuurlijk kiest u alleen voor een deposito als u zeker weet dat het geld voor de afgesproken looptijd kunt missen. Maar als u het geld onverwacht toch nodig hebt, is het wel fijn om te weten of dit überhaupt kan en wat het gaat kosten. Daarnaast is hier natuurlijk een taak weggelegd voor de banken om de voorwaarden transparanter te maken."

AFM onderzoekt deposito’s
De Autoriteit Financiële Markten (AFM), die toezicht houdt op de banken, heeft nog geen concrete mening over de uiteenlopende depositovoorwaarden. "We zijn bezig met een onderzoek naar de spaardeposito’s. De voorwaarden voor het voortijdig beëindigen zullen we hier ook in meenemen," aldus een woordvoerder. De uitkomsten van het onderzoek verwacht de AFM binnen enkele maanden te presenteren.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Spaargelden leveren banken te weinig op
 Sparende huishoudens verliezen een miljard euro per jaar
 ‘Betalen om te sparen’
 Duurzaam kantoor verhoogt omzet banken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10