zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Al 350 meldingen over koop en verkoop huurwoningen met korting

18 april 2014 - Bij het meldpunt van Vereniging Eigen Huis zijn in een maand tijd 350 meldingen binnengekomen over de ervaringen van mensen met de verkoop van sociale huurwoningen die door woningcorporaties met korting te koop worden aangeboden.

Soms zijn de verhalen positief, bijvoorbeeld als iemand voor een lage prijs een voormalige huurwoning kan kopen. Andere ervaringen zijn negatief, bijvoorbeeld als huiseigenaren door kortingen die corporaties hanteren hun eigen huis niet meer tegen een normale marktprijs kunnen verkopen.



Voordeel kopers is nadeel verkopers
Woningcorporaties zijn in toenemende mate actief met de verkoop van huurwoningen. Sinds 1 oktober 2013 zijn de verkoopregels versoepeld waardoor de kortingen onder strikte voorwaarden kunnen oplopen tot de helft van de marktwaarde. Dat is aantrekkelijk voor starters op de woningmarkt en voor huurders, die zo voordelig hun huurhuis kunnen kopen. Maar particuliere huiseigenaren die in dezelfde straat of buurt hun huis proberen te verkopen, kunnen daar nadeel van ondervinden. Zij moeten dan concurreren met corporaties die vergelijkbare woningen met een korting of in combinatie met een koopconstructie te koop aanbieden. Daardoor kan de verkoopopbrengst tegenvallen en lopen zij mogelijk tegen een (groter) verlies of een (hogere) restschuld aan.

Meldpunt VEH en NVM
Vereniging Eigen Huis vraagt naar de ervaringen van mensen die ná 1 oktober 2013 een voormalige huurwoning hebben gekocht, of die sinds die datum bij de verkoop van hun eigen huis moeten concurreren met corporatiewoningen die met korting te koop worden aangeboden. Het meldpunt is te vinden via de website van VEH: www.eigenhuis.nl/meldpunt en is tot 1 juni geopend. De NVM peilt ten behoeve van het zelfde onderzoek de ervaringen van makelaars.

Uitleg korting voor kopers van voormalige huurwoningen
Corporaties mogen - zonder voorafgaande toestemming van de minister - vanaf 1 oktober 2013 een korting geven tot 25 procent van de (getaxeerde) marktwaarde. Voor kopers met bruto jaarinkomen tot 38.000 euro geldt daarbij als voorwaarde dat bij doorverkoop binnen tien jaar het deel van korting boven tien procent moet worden terugbetaald. Hiermee moet speculatie met de voormalige sociale huurwoningen worden voorkomen. Bij een bruto jaarinkomen hoger dan 38.000 euro en bij een korting tussen 25 procent en maximaal 50 procent geldt daarnaast als voorwaarde dat de corporatie bij doorverkoop meedeelt in de waardeontwikkeling van de woning (winst of verlies).

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder woningexecuties, verliezen ruim 100 miljoen euro
 Nederlander verwacht stabilisatie of prijsstijging woningen
 Aantal koopwoningen van minder dan een ton verdubbeld
 Vertrouwen woningmarkt stijgt twaalf maanden op rij
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10