zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannen willen zich ontwikkelen in typische vrouwentalenten en vice versa

16 april 2014 - Mannelijke werknemers willen zich ontwikkelen in de talenten ‘communicatief’ en ‘empathisch’. Dat zijn typisch talenten waar vrouwen hoog op scoren. Anderzijds geven vrouwelijke werknemers aan zich te willen ontwikkelen in hun zelfverzekerdheid, overtuigingskracht en visie; talenten die mannen zichzelf vaker toedichten.

Dat is een van de uitkomsten uit het onderzoek naar het onderwerp ‘Talent’. Voor dit onderzoek bevroeg Motivaction in opdracht van NRC Carrière ruim 600 hoogopgeleide werknemers in loondienst. Het onderzoek werd gehouden in de aanloop naar het evenement met de internationale arbeidsmarktspecialist Kevin Wheeler, dat eergisteren plaatsvond in het NRC Restaurant Café. Wheeler presenteerde op dit evenement zijn visie op talent en talentontwikkeling onder de noemer ‘The future of talent’. NRC Carrière onthulde de resultaten van het onderzoek aan de circa 80 aanwezige relaties.



Verschillen in sekse
Het stereotype beeld dat heerst over mannen en vrouwen lijkt te worden bevestigd: mannen zeggen vaker dan vrouwen te beschikken over de talenten ‘analytisch’, ‘zelfverzekerd’ en ‘actie- en prestatiegericht’ en willen zich ontwikkelen in de talenten ‘communicatief’ en ‘empathisch’. Vrouwen zeggen vaker dan mannen meer verantwoordelijk, empathisch en communicatief te zijn en zich te willen ontwikkelen in hun zelfverzekerdheid, overtuigingskracht en visie.

Verschillen tussen werk en privé
Wanneer de respondenten gevraagd wordt over welk talent zij beschikken, noemen zij ‘verantwoordelijk’, ‘oplossingsgericht’ en ‘zelfstandig’. Zij geven aan dat zij hun talent zowel op het werk als daarbuiten inzetten en dat het ook belangrijk is voor hun loopbaan. Verbetering is volgens hen nog mogelijk voor de punten ‘overtuigen’, ‘presenteren’ en ‘zelfverzekerd zijn’. Het lijkt erop dat hoogopgeleiden deze drie talenten zien als gewenste talenten voor hun carrière, maar van zichzelf vinden dat ze deze te weinig bezitten. Deze talenten worden door werkgevers ook veelvuldig genoemd in vacatures.

Verschillen op basis van opleiding
Er is een duidelijk verschil tussen de talenten van hbo-afgestudeerde en wo-afgestudeerde werkenden. Zo is ‘verantwoordelijk’ het meest genoemde talent onder werkende hbo’ers, terwijl werkende wo’ers vaker het talent ‘analytisch’ noemen. Daarnaast kennen werkzame wo´ers zichzelf vaker de talenten ‘communicatief’, ‘zelfstandig’, ‘analytisch’ en ‘gedisciplineerd’ toe, in vergelijking met werkzame hbo´ers. Hbo´ers vinden zichzelf meer ‘ondernemend’ dan wo’ers.

Rol werkgevers bij talentontwikkeling
In het algemeen zijn werknemers tevreden over de aangeboden talentontwikkeling en geven zij aan dat hun werkgevers veel mogelijkheden bieden. Echter, de geboden mogelijkheden komen niet altijd overeen met de wensen van de werknemers. Training en coaching worden wel gewaardeerd, maar opleidingen zijn minder populair onder werknemers. Volgens de respondenten is ‘doorgroeien binnen de loopbaan’ de beste manier om talenten te ontwikkelen. Daarnaast vinden zij dat hun talent optimaal tot zijn recht komt wanneer ze worden uitgedaagd in hun werkzaamheden. Vrijwel alle respondenten (94 procent) vinden zichzelf verantwoordelijk voor de eigen talentontwikkeling. Een groep van 41 procent vindt de werkgever mede verantwoordelijk.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Ervaring op cv telt straks niet meer
 Slecht leiderschap frustreert competentiemanagement
 Talent en leiderschap ontwikkelen? Onzin!
 Feedback effectief middel voor talentontwikkeling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10