zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Minder zakelijke gasten in Nederlandse hotels

14 april 2014 - Het aandeel toeristische gasten is in 2013 opnieuw toegenomen in de Nederlandse drie-, vier- en vijfsterrenhotels. Dit meldt onderzoeksbureau Horwath HTL via Zakenreis.nl. Met 52 procent van het totale aantal overnachtingen, vormt het toeristische segment voor het eerst de absolute meerderheid van het hotelbezoek in Nederland.

Het aandeel zakelijke gasten is opnieuw gedaald, van 47 procent in 2012 tot 45 procent in 2013. Het aandeel overige gasten, waaronder aircrew, is afgenomen tot drie procent. In de regio Amsterdam & Schiphol maken de toeristische gasten inmiddels meer dan 57 procent van het totaal aantal kamernachten uit. In 2007 was dit nog slechts 42 procent. Wel zijn de hoteliers optimistisch over het individuele zakelijke segment, waar zij groei verwachten. Dit is minder het geval met meeting- en conferentiegasten.



Stijgende bezettingsgraad
De Nederlandse hotelmarkt doet het in algemene zin steeds beter. Volgens Horwath HTL is de bezettingsgraad van de hotels in 2013 gestegen, terwijl de gemiddelde kamerprijs gelijk bleef. Voor 2014 wordt een verdere groei verwacht van zowel bezettingsgraad als kamerprijs.
De ondervraagde drie- tot en met vijfsterrenhotels melden dat de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen van 66,7 procent in 2012 tot 67,8 procent in 2013. De gemiddelde kamerprijs bleef gelijk:97 euro.
Voor 2014 wordt rekening gehouden met een nieuwe stijging in de bezettingsgraad tot 69 procent. Ook verwachten de hoteliers dat de gemiddelde kamerprijs weer zal stijgen, met 2,5 procent tot 99 euro.
De hogere bezettingsgraden zijn vooral gerealiseerd in de drie- en viersterrensegmenten. De vijfsterrenhotels blijven achter in het herstel, met opnieuw een lichte daling in de bezettingsgraad en een forse daling in de gemiddelde kamerprijs. Het driesterrensegment daarentegen behaalde niet alleen hogere bezettingsgraden, maar ook een stijging in de gemiddelde kamerprijs van bijna vier procent. De ontwikkelingen geven aan dat, met het moeizame economische herstel, nog steeds bezuinigd wordt op de hotelbestedingen.

Amsterdam
Het herstel in de bezettingsgraad is duidelijker zichtbaar in de regio Amsterdam dan in de rest van Nederland. De bezettingsgraad in de hoofdstad steeg met 1,8 procentpunten tot 79,2 procent, terwijl de gemiddelde bezettingsgraad in de rest van het land met slechts 0,4 procentpunten steeg tot 60,9 procent. Met betrekking tot de gemiddelde kamerprijs is geen verschil zichtbaar tussen de ontwikkelingen binnen en buiten Amsterdam. Wel geldt nog altijd dat de gemiddelde kamerprijs in Amsterdam bijna 50 procent hoger ligt dan in de rest van Nederland.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gratis ontbijt belangrijkste voor reiziger
 Top tien vergadertrends in 2014
 Extra koffer en hotel-wifi populairste aanvullende services
 De beste luxe hotels ter wereld voor rond de 100 euro
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10