zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Reorganisatie overleefd? Voorkom dat u rood staat aan het eind van de maand!

8 april 2014 - U heeft vast wel eens een reorganisatie overleefd. Dan weet u hoe het is om een ‘achterblijver’ te zijn. U heeft misschien het geluk gehad dat u niet boventallig bent verklaard. Maar wat is het nu bikkelen geblazen zeg.

 Net zoveel werk, maar met een stuk minder mensen. En vaak ook met een stuk minder budget. Om nog maar te zwijgen over die tsunami aan administratieve rompslomp die nu over uw bordje klotst.


Heidi Does, Slow Working trainer bij Does Mindful  meent: "Achterblijver zijn na een reorganisatie is lastig. Want u weet niet of u blij of boos mag zijn. U hebt immers nog werk! Maar tegen welke prijs...?"
Tuurlijk, u gunt uw klanten, patiënten of studenten het allerbeste. U voelt u daar bijna persoonlijk verantwoordelijk voor. Dus blijft u zich daarvoor inzetten. En als het niet helemaal gaat zoals gepland, dan trekt u er gewoon nog wat harder aan. In een drukke periode kan het dan zomaar zijn dat verplichte nummers, tussen-door klusjes en brandjes blussen al uw aandacht opeisen. Waardoor u minder tijd en energie overhoudt voor de dingen die belangrijk zijn voor u en voor uw team. Waar jullie plezier en voldoening uit halen. Deze manier van werken kost u bakken vol energie. U baalt ervan, maar dit is hoe u en uw mensen het altijd hebben gedaan. U weet niet beter. Als dat toch eens anders kon!

Bewust schakelen tussen druk-druk-druk en pas op de plaats
Wat u nodig hebt is de vaardigheid om regelmatig te schakelen tussen druk-druk-druk bezig zijn en even een moment voor uzelf pakken. Regelmatig bewust schakelen tussen die twee is essentieel om u staande te houden in een wereld die steeds meer wil en moet. Als u onvoldoende of te laat schakelt tussen alsmaar doen en een moment voor uzelf, vraagt u al snel fysiek en mentaal meer van uzelf dan goed voor u is. Het saldo van uw persoonlijke vitaliteitsbankrekening loopt dan snel terug. Misschien wel tot in de rode cijfers...
Aandachttraining helpt u om in alle hectiek goed voor uzelf te zorgen. Elke keer dat u traint, stort u een stukje extra veerkracht en flexibiliteit op uw vitaliteitsbankrekening. Elke keer dat u traint, loopt het saldo gestaag op. En komt er eens een wat hectische periode voorbij waarin veel van u gevraagd wordt, dan is het saldo hoog genoeg om dat goed aan te kunnen. Als u zo naar de metafoor van de bankrekening kijkt, begrijpt u waarschijnlijk wel dat u niet pas begint met sparen als u het geld nodig hebt. Want dan werkt u op krediet en dat is geleend geld! Er komt altijd een moment dat u de prijs betaalt van dat geleende geld...

Vul uw saldo regelmatig aan
Dus begin vandaag nog met het inlassen van momentjes voor uzelf:
• Maak eens een wandelingetje in de frisse buitenlucht tijdens de lunch.
• Pak een kort moment voor uzelf, bijvoorbeeld tussen vergaderingen in.
• Hou de radio eens uit als u in de auto rijdt. 
Kies iets wat goed past bij u. Waar u blij van wordt. U zult zien: als u regelmatig mindful momentjes voor uzelf inlast, staat u nooit meer rood aan het eind van de maand.

Vraag het gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Flexibilisering arbeidsmarkt grootste invloed op personeelswerving in 2014
 Hoe blijven uw medewerkers ook na ontslag ambassadeurs?
 Focus op verzuim gaat ten koste van talentmanagement
 65 procent van de OR’en druk met reorganisaties
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10