zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer wethouders gescreend op integriteit

18 maart 2014 - De gemeenteraadsverkiezingen komen er weer aan. Daarna zal een groot aantal nieuwe wethouders aantreden. In steeds meer gemeenten wordt er voor gekozen om de kandidaat-wethouders te screenen op integriteitsrisico's. Berenschot ontwikkelde een scan om risico's in kaart te brengen.

De aandacht voor het screenen van wethouders is groot. "Inmiddels hebben meer dan 35 gemeenten een voorstel opgevraagd voor het uitvoeren van een screening. Het lijkt erop dat voor de komende raadsperiode integriteit in veel gemeenten een speerpunt wordt," aldus expert bestuurlijke integriteit Ronald van der Mark van Berenschot.


Van der Mark verwacht dat integriteit de komende raadsperiode in veel gemeenten een speerpunt wordt. Ook voor Commissarissen van de Koning is integriteit een belangrijk onderwerp. De provincie Limburg adviseert bijvoorbeeld om een risicoanalyse integriteit standaard onderdeel uit te laten maken van de benoemingsprocedure van wethouders.

Gemeentewet
Momenteel ligt er een voorstel tot wijziging van de Gemeentewet bij het parlement, waarmee burgemeesters de wettelijke taak krijgen om de bestuurlijke integriteit in hun gemeente te bevorderen. De wijze waarop invulling wordt gegeven aan deze taak verschilt. In veel gemeenten worden bestuurders en raadsleden tijdens integriteitstrainingen wegwijs gemaakt in de dilemma's die komen kijken bij een integere ambtsinvulling. Daarnaast kiezen opmerkelijk veel gemeenten ervoor om kandidaat-wethouders te screenen alvorens tot benoeming wordt overgegaan. "Door het preventief screenen van kandidaten kunnen ongelukken worden voorkomen," aldus |Van der Mark. "Enkele gemeenten zijn voornemens om ook hun nieuwe raadsleden aan een integriteitsscan te laten onderwerpen."

Gemeentelijke herindeling
In verband met een gemeentelijke herindeling trad in de gemeente Alphen aan den Rijn begin dit jaar al een nieuw college van burgemeester en wethouders aan. Berenschot heeft de collegeleden gescreend op integriteitsrisico's en heeft geconstateerd dat alle leden van B&W integriteit hoog in het vaandel hebben staan. Voor geen van hen zijn specifieke risico's voor de invulling van het ambt geconstateerd. Wel zijn er algemene aanbevelingen gedaan over onder meer het omgaan met declaraties en de vereiste terughoudendheid bij het onderhandelen met individuele organisaties. Aan alle collegeleden heeft Berenschot daarnaast aanbevelingen gedaan over de wijze waarop omgegaan kan worden met persoonlijke belangen, bijvoorbeeld door het afzien van deelname aan stemmingen en beraadslagingen.De verwachting is dat veel gemeenten het voorbeeld van Alphen aan den Rijn zullen volgen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bestuurders gaan subjectief om met integriteit
 Corruptie kost Nederland jaarlijks twaalf miljard euro
 'Nieuwe bankieren' verankerd in beroepsonderwijs
 CEO moet integer zijn
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10