zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zelfvertrouwen als sleutel tot werkgeluk

11 maart 2014 - De meeste mensen twijfelen in meer of mindere mate wel eens aan zichzelf. Bijvoorbeeld wanneer er gedoe is met een klant, uw jaarlijkse functioneringsgesprek niet uitpakte zoals u had gehoopt, of u ziet dat leuke, nieuwe project aan uw neus voorbij gaan.

Stuk voor stuk situaties die uw gevoel van eigenwaarde een flinke deuk kunnen geven. Op zich is daar niets mis mee; af en toe aan uzelf twijfelen is heel normal volgens Gertrud de Witte van ESENZIA WerkgelukCoaching. Wankelend zelfvertrouwen wordt wel een probleem wanneer het u in uw dagelijkse activiteiten en prestaties belemmert. Als u niet alleen twijfelt over bepaalde keuzes of over wat u wel en niet kunt, maar u ook gaat twijfelen aan uw hele zelfbeeld: over wie u bent, wie u wilt zijn en wat u graag wilt doen. Als de gedachten die u over uzelf hebt vaker negatief dan positief zijn. Als u het gevoel hebt dat u op alle vlakken faalt. Als u zich vaak voor uzelf schaamt of onzeker bent over wat anderen van u vinden. Als u erg kritisch bent op uzelf.



Coaching
Herkent u zichzelf hierin, en geeft het u regelmatig een gevoel van neerslachtigheid, dan is het wellicht verstandig om eens te rade te gaan bij een professionele coach. Zodat u samen mogelijke oplossingen kunt verkennen om met meer zelfvertrouwen door het leven te gaan. En meer geluk gaat ervaren in uw werk. Want het is zonde als u niet het beste uit uzelf kan halen en dat kan laten zien!

Zelfvertrouwen
Zelfvertrouwen beïnvloedt ons leven dus op ontelbare manieren. Uit onderzoek blijkt dat mensen met veel zelfvertrouwen gelukkiger zijn en minder vatbaar voor psychologische problemen. Ze nemen meer initiatief en voelen zicht beter op hun gemak in sociale situaties en in de relatie met hun partner. Daarnaast weten ze beter om te gaan met faalangst en perfectionisme. Ze ervaren meer geluk in hun werk.
Zelfvertrouwen is het geloof dat u in uw eigen kunnen hebt; het vertrouwen dat u op eigen kracht taken aankunt en tegenvallers het hoofd kunt bieden. Of wat dacht u van deze quote: 'Zelfvertrouwen is geloven dat u een kracht bezit die sterker is dan uw angst'.
Met een fundamenteel zelfvertrouwen is de kans groot dat u wat lastigere situaties als uitdagingen ervaart en niet als problemen ziet. Zelfvertrouwen werkt positief door in uw leven, want hoe meer zelfvertrouwen en zelfrespect u hebt, hoe beter u zich voelt en een leukere uitstraling u hebt!
Hoeveel zelfvertrouwen u hebt, hangt voor een belangrijk deel af van ervaringen uit uw verleden. Hoe vaker u hebt gemerkt dat u iets goed kunt, hoe makkelijker het is om te geloven dat het u nog een keer gaat lukken. Ook steun en complimenten van anderen, zoals van je ouders en vrienden hebben invloed op je zelfvertrouwen. Hoe meer u deze in uw jeugd hebt gekregen, hoe meer zelfvertrouwen u doorgaans hebt. Maar honderd procent zeker voelen van zichzelf, dat doet bijna niemand.
Ook mensen die heel zelfverzekerd overkomen hebben vaak niet zoveel zelfvertrouwen als dat ze doen geloven. Zij kunnen hun onzekerheden verbergen door op te scheppen, dominant te zijn of door zich te gedragen als een macho.

Gebrek aan zelfvertrouwen
Gebrek aan zelfvertrouwen kan zich dus op het werk op twee verschillende manieren uiten. De een gaat zichzelf overschreeuwen en de ander schiet in onzekerheid.
Mensen die in onzekerheid schieten:
- Brengen onvoldoende creatieve ideeen en oplossingen naar voren, terwijl dat wel bij de van ze verwacht wordt
- Durven niet door te vragen, uit angst als niet-competent gezien te worden
- Doen heel veel zelf om maar niet om hulp te hoeven vragen
- Sluiten snel compromissen en gaan de discussie niet aan
Overschreeuwers daarentegen:
- Zijn inhoudelijk vaak wel goed, maar stemmen niet voldoende af op de ander
- Worden defensief bij vragen en kritiek
- Houden stug vast aan zijn eigen opvattingen
- Kunnen arrogant, moraliserend en eisend overkomen
- Zien zichzelf niet als onzeker
Misschien biedt het dus enige troost, om als onzekere te beseffen dat de (ogenschijnlijke) zelfverzekerdheid van sommigen dus niet meer is dan een masker waarachter ze hun eigen onzekerheid verbergen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 De dunne lijn tussen zelfvertrouwen en arrogantie
 Tien tips voor meer zelfvertrouwen op het werk
 'Zelfvertrouwen enorm overschat'
 Vijf tips voor het juiste overhemd – en meer zelfvertrouwen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10