zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gebruik en respons online vacaturesites gestegen

19 februari 2014 - Nederlandse werkzoekenden gebruiken steeds vaker online vacaturesites bij hun zoektocht naar een nieuwe baan (+tien procent ten opzichte van 2010). Ook landelijke en regionale dagbladen worden veel geraadpleegd. Social media wordt door een derde van de werkzoekenden ingezet.

Als een werkzoekende op een vacaturesite eenmaal een interessante vacature heeft gevonden, reageert het overgrote deel per e-mail en nog maar zeventien procent per brief. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder ruim 1.000 panelleden van Millward Brown, in opdracht van VNU Vacature Media.



Na vinden nieuwe baan staat 53 procent nog altijd open voor ander werk
Waar in 2010 81 procent van de werkzoekenden gebruik maakte van online vacaturemedia, is dat in 2014 gestegen naar 91 procent. Van hen gebruikt 82 procent vacaturesites, een stijging van tien procent ten opzichte van de meting in 2010. Veruit de meest geraadpleegde vacaturesite is NationaleVacaturebank.nl (80 procent), op afstand gevolgd door Monsterboard.nl (61 procent) en Werk.nl (51 procent). Wanneer werkzoekenden op een vacature van een vacaturesite reageren, is dat in 77 procent van de gevallen per e-mail. 38 procent van de reacties is direct via de vacaturesite waarop de functie gevonden werd. Ruim een derde van de werkzoekers geeft aan te reageren via de website van de werkgever. Als werkzoekenden eenmaal een baan hebben gevonden, laat 72 procent zijn cv online staan. Van hen geeft 53 procent aan dit bewust te doen, omdat zij altijd benaderd mogen worden voor interessante vacatures.

Werkzoekende zet meerdere kanalen in bij zoektocht nieuwe baan
Naast online vacaturesites gebruikt ruim drie kwart van de werkzoekenden ook vacatures in printmedia. Hoogopgeleide werkzoekenden gebruiken vooral landelijke dagbladen. Werkzoekenden met een MBO-diploma of lager gebruiken eerder regionale dagbladen, omdat zij de locatie van hun nieuwe werkgever belangrijk vinden. Op vacatures in dagbladen of tijdschriften reageren banenzoekers aanzienlijk vaker op traditionele wijze: de helft solliciteert ouderwets per post.
Online vacaturemedia leveren met 69 procent de meeste respons, gevolgd door dagbladen met 53 procent en social media met zeventien procent. Lennard Hoogenraad, algemeen directeur VNU Vacature Media: "We zien dat werkzoekenden zich steeds meer multimediaal oriënteren. Naast online vacaturemedia, worden met name dagbladen en het eigen netwerk ingezet. Hierbij heeft iedere bron zijn eigen functie in het oriëntatieproces en vullen ze elkaar aan."

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkzoekenden zoeken verkeerd naar een nieuwe baan
 Hoe anders is werven via sociale media?
 Werkzoekende vindt baan vooral via vacaturesite
 Google verslaat vacaturebanken bij banenjacht jongeren
 
 
reacties
 
NumoQuest®  |   | 
19-02-2014
 | 
06:48 uur
Zucht! Moeten we dit nog verder uitleggen beste lezer(es) of kunt u het zelf invullen?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10